StoryEditor

Rusko predá rodinné striebro. Kalašnikov

25.09.2013, 00:01
Patrí medzi ruské legendy. Samopaly tejto značky používajú armády, povstalci a mafiáni po celom svete.

Patrí medzi najväčšie ruské legendy. Samopaly tejto značky používajú armády, povstalci a mafiáni po celom svete. Teraz štátny výrobca Kalašnikov dostane prvýkrát súkromných majiteľov. Rusi totiž predajú časť zbrojného koncernu Kalašnikov dvom oligarchom blízkym prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Pre ťažobného magnáta Andreja Bokareva a železničiarskeho bossa Alexeja Krivoručka ide o výhodný biznis. Takmer polovicu akcií Kalašnikova získajú za 41 miliónov dolárov. Hodnotu značky pritom odborníci vyčísľujú na 10 miliárd dolárov a na budúci rok očakáva fabrika príjmy tri štvrte miliardy dolárov. „Niet sa čo čudovať, že o Kalašnikova je taký záujem. Je to top značka, s ktorou sa obchoduje po celom svete. Okrem originálnych samopalov navyše vznikli milióny ich napodobenín,“ potvrdil pre HN expert na zbrane Jaroslav Kuracina.

Bokarev a Krivoručko pritom majú s fabrikou smelé plány. Výrobu chcú strojnásobiť na takmer dva milióny zbraní ročne. Vyššej produkcii má pomôcť aj 80 miliónov dolárov, ktoré sa chystajú počas nasledujúcich dvoch rokov investovať do modernizácie a rozšírenia podniku. Zo štátneho rozpočtu prispeje na oživenie značky 60 miliónmi dolárov vláda a ďalších 40 miliónov dodá ruská štátna korporácia Rostech, ktorá ostáva vlastníkom 51 percent akcií koncernu Kalašnikov.

Lukratívny biznis

Spolumajiteľom slávnej fabriky sa tak stáva muž, ktorý má blízko ku Kremľu. Bokarev totiž okrem veľkého uhoľného impéria na Sibíri šéfuje aj prepravnej spoločnosti Transmasholding, ktorého hlavným akcionárom sú štátne železnice. Tie zároveň vlastnia časť prepravnej spoločnosti Aeroexpres, ktorej spolumajiteľom je práve Bokarev a riadi ju Krivoručko. Aeroexpres čaká veľmi lukratívny biznis najmä počas budúcoročnej olympiády v Soči. Vláda jej totiž zverila celý dopravný servis súvisiaci s olympijskými hrami.

Informácia o privatizácii prišla krátko po tom, ako sa spoločnosti Ižmaš a Ižmech zlúčili do jediného koncernu Kalašnikov. Svoje meno fabrike vlani bezplatne prepožičal samotný konštruktér legendárneho samopalu, dnes už 93-ročný Michail Kalašnikov. Urobil tak s cieľom zachrániť fabriku pred hroziacim bankrotom. Predaj časti továrne do rúk oligarchov potom odklepol samotný Putin.

Noví majitelia pritom majú so značkou veľké plány. „Chceme výrazne zvýšiť kapacity továrne či podpísať ďalšie dohody o výrobe strelného prachu a nábojov so zahraničnými firmami,“ povedal ruským novinárom Bokarev.

Tajným tromfom má byť zbraň novej generácie, ktorú konštruktéri vyvíjajú od roku 2011. Nový model legendárneho samopalu AK-12 v týchto dňoch prechádza testovaním na štátnych skúškach. Budúci rok by mali odštartovať jeho sériovú výrobu. Celý výrobný cyklus nového kalašnikova prebehne v Iževsku.

Experti na zbrane však tvrdia, že nejaká prelomová novinka sa dá čakať len veľmi ťažko. „Z môjho pohľadu ide len o dizajnovo zlepšený model. Z technického hľadiska tam iné než vzhľadové novinky nevidím. Kalašnikov je nadčasový,“ tvrdí Kuracina.

Legendárna zbraň

Samopal slávnej značky a jeho rôzne verzie tvoria až pätinu všetkých ručných zbraní na svete. Napodobeniny kalašnikova sa vyrábajú prakticky po celom svete. Produkujú ich napríklad Číňania, Rumuni či Bulhari. Za komunizmu ich bolo veľa vyrobených v bývalom východnom Nemecku či v Maďarsku.

Mnoho týchto samopalov sa v minulosti dostalo do Afriky, keďže boli bezplatne dodané zo Sovietskeho zväzu ako pomoc rozvojovým krajinám. Napríklad Mozambik má túto zbraň dodnes na štátnej vlajke, keďže mu výrazne pomohla získať nezávislosť.

Masová rozšírenosť tohto vynálezu súvisí s neexistujúcimi patentovými právami v čase Sovietskeho zväzu. „Je to čisto o technickej zdatnosti. Kto chce, ten kalašnikov vyrába. Licencia a všetky patentové práva na zbrane padajú po 20 rokoch. Čiže všetky fiktívne patentové práva by sa skončili v roku 1967,“ dodal Kuracina.

Nový model AK-12 však podľa neho zrejme budú vyrábať iba Rusi, ktorí majú ako jediní technickú dokumentáciu.

01 - Modified: 2005-06-21 18:56:13 - Feat.: 0 - Title: Miliónové pokuty za SuperStar a Mojsejovcov
01 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá 02 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 03 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 04 - Modified: 2024-04-04 12:00:00 - Feat.: - Title: Prémiovky bez šance? Xiaomi už predáva elektromobil SU7, cena mnohých prekvapí 05 - Modified: 2024-04-03 10:44:04 - Feat.: - Title: Výkonný tablet z Číny sa začne predávať začiatkom budúceho týždňa. Prinesie silné parametre za prijateľnú cenu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 03:40