StoryEditor

Kerry prirovnal situáciu v Sýrii k Československu

09.09.2013, 09:50
Nerobte ústupky, aké kedysi robili mocnosti Hitlerovi, odkazuje americký minister zahraničia.

Situácia v Sýrii je ako odobratie častí Československa Hitlerom v roku 1938. Tvrdí to minister zahraničia USA John Kerry (na snímke).

Nebezpečná politika ústupkov
Podľa neho pri Sýrii nemožno použiť podobnú politiku ústupkov, ako to urobili kedysi mocnosti pri Hitlerovi počas Mníchovskej konferencie. Viedlo by to totiž ku katastrofe.

Kerry ubezpečuje, že Sýria nebude druhý Irak a Afganistan a vyzýva Britániu a ďalšie mocnosti aby na krajinu udreli silou kvôli jej použitiu chemických zbraní.

Správu dnes priniesol poľský spravodajský server wprost.pl.

Kerry tak poukázal na Mníchovskú konferenciu z roku 1938. Tá vtedy za účasti Adolfa Hitlera, Benita Mussoliniho a A. N. Chamberlaina odtrhla od Československa časť jeho teritória a dala ho Nemecku.

Prípravy na útok
Táto konferencia vošla do histórie ako príklad politiky ústupkov sveta voči Tretej ríši. Kerry preto tvrdí, že nechce, aby sa história zopakovala.

„Je to naša šanca, aby sme spolu povýšili politiku zodpovednosti nad politiku ústupkov. Teraz nie je čas na to, aby sme boli tichým pozorovateľom,“ povedal Kerry.

„Sme hotoví na útok v každej chvíli,“ podčiarkol americký minister dodávajúc, že najprv chce získať zhodu Kongresu na intervenciu v Sýrii. Zasadanie Kongresu v tejto veci sa začne dnes a obe komory zrejme budú o tomto probléme hlasovať niekedy do stredy.

USA tiež tvrdia, že nezaútočia ak sýrsky prezident Bašár Asad odovzdá svoje chemické zbrane.

01 - Modified: 2005-06-07 11:39:56 - Feat.: 0 - Title: Čarnogurský mal byť na zozname objednaných vrážd
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:09