StoryEditor

Islamisti v Alžírsku zavraždili uneseného Francúza

24.09.2014, 18:33
Autor:
tasr, stltasr, stl

Členovia skupiny Vojaci Kalifátu, ktorá sa nedávno odštiepila od severoafrickej odnože al-Káidy a prisahala vernosť Islamskému štátu (IS), zavraždili v nedeľu uneseného francúzskeho turistu Hervého Gourdela (55) z Nice.

Videozáznam s jeho popravou sťatím zverejnili dnes na internete, informovala organizácia SITE jihadi monitoring service prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí.

Správu priniesli tlačové agentúry Reuters a DPA.

Alžírsko nasadilo 1500 príslušníkov ozbrojených síl na pátranie po francúzskom turistovi, ktorého uniesli v nedeľu na severovýchode africkej krajiny v oblasti mesta Tízí Wuzú, kde bol na dovolenke.

Na pátraní po nezvestnom Francúzovi, ako aj po únoscoch sa podieľali príslušníci špeciálnej protiteroristickej jednotky, vrátane výsadkárov, informovala dnes alžírska štátna rozhlasová stanica Chaine 3.

K únosu sa na videozázname, ktorý sa objavil na sociálnych sieťach, prihlásil maskovaný muž v mene skupiny Vojaci Kalifátu, (Džund al-Chiláfa). Zástupca únoscov súčasne varoval francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, že skupina zabije rukojemníka, ak Francúzsko neukončí vojenské akcie proti IS.

Francúzsky rukojemník v zverejnenej nahrávke uviedol svoje meno, vek a dátum narodenia s tým, že pricestoval do Alžírska 20. septembra a uniesli ho 21. septembra. "Som v rukách Džund al-Chiláfa, alžírskej ozbrojenej skupiny. Táto ozbrojená skupina ma žiada, aby som vás (F. Hollanda) požiadal, aby ste neintervenovali v Iraku. Držia ma ako rukojemníka a ja vás, pán prezident, žiadam, aby ste urobili všetko, aby ste ma dostali s tejto zlej situácia," citovala jeho slová agentúra Reuters.

Islamský štát iba v nedeľu vyzval svojich stúpencov, aby zabíjali Európanov a Američanov a "najmä zlomyseľných a špinavých Francúzov" - po tom, ako francúzske sily minulý týždeň po prvý raz podnikli letecký útok na ciele IS v Iraku. Islamský štát už zavraždil dvoch amerických novinárov a britského humanitárneho pracovníka.

Šéf francúzskej diplomacie Laurent Fabius už v pondelok naznačil, že únos v Alžírsku nezabráni Francúzsku podieľať sa na medzinárodnej koalícii proti militantom z IS. Teroristická skupina nedokáže zmeniť postoj Francúzska, zdôraznil.

Francúzsky minister obrany Jean-Yves Le Drian v utorok večer avizoval, že už v nasledujúcich dňoch možno očakávať ďalšie letecké údery francúzskych vzdušných síl v oblastiach Iraku kontrolovaných radikálmi z IS.

Ako dnes v rozprave na pôde parlamentu v Paríži vyhlásil premiér Manuel Valls, Francúzsko bude pokračovať v leteckých úderoch dovtedy, kým iracká armáda neprevezme opäť kontrolu nad danými regiónmi, kým nezíska prevahu nad bojovníkmi z IS.

Predseda francúzskej vlády súčasne potvrdil, že Paríž sa na rozdiel od Washingtonu mieni koncentrovať iba na iracké, a nie aj sýrske územie. Podľa Vallsa nemôže byť sýrsky prezident Bašár Asad partnerom vo vojne proti IS.

Oficiálne reakcie francúzskych alebo alžírskych vládnych miest na popravu zatiaľ nie sú k dispozícii.

 

01 - Modified: 2006-10-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Putin diskutoval s Rusmi
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí 05 - Modified: 2024-03-27 11:25:34 - Feat.: - Title: Útočníci z Moskvy mierili k nám, povedal Lukašenko a spochybnil Putinovu verziu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:43