StoryEditor

Islamský štát plánuje Armageddon. Chce rozpútať nukleárnu vojnu

30.07.2015, 19:21
Radikáli plánujú vytvoriť "armádu teroru", ktorá by rozpútala vojnu medzi nukleárnymi veľmocami.

Radikálna teroristická skupina Islamský štát (IS), ovládajúca rozsiahle územia v Iraku a Sýrii, chce dať svojmu ťaženiu v mene "viery" ďalší rozmer. Džihádisti majú v pláne rozpútať Armageddon. Našťastie boli ich plány odhalené. V Pakistane bol objavený 32-stranový dokument, ktorý obsahoval detaily ich zámeru vybudovať armádu pozdĺž hranice medzi Afganistanom a Pakistanom, ktorá by vyprovokovala Indiu k nukleárnej vojne a "koncu sveta", píše The Huffington Post.

Dokument s názvom "Stručné dejiny kalifátu Islamský štát, kalifát podľa proroka" bol získaný od pakistanského občana s prepojením na Taliban. Americké spravodajské služby údajne overili autenticitu dokumentu na základe podobností v znení, frázovaní a štýle s inými oficiálnymi dokumentmi Islamského štátu.

V dokumente je napísané, že radikáli plánujú zjednotiť desiatky roztrúsených pakistanských a afganských frakcií Talibanu do jednej "armády teroru". Z vojenských plánov islamistov skutočne mrazí. Ich "armáda teroru" by útokmi vyprovokovala Indiu k vojenskej odpovedi na pakistanskom a afganskom území, čo by mohlo viesť k priamej konfrontácii medzi nukleárnymi veľmocami a znepriatelenými susedmi Indiou a Pakistanom. Tieto krajiny, kedysi tvoriace jeden celok, vedú už dlhé roky konflikt o spornú oblasť Kašmír. V rozhovore pre USA Today povedal bývalý agent CIA, Bruce Riedel, že "útoky v Indii sú svätý grál juhoázijských džihádistov."

 

Dejiny Islamského štátu obsahujú výzvu venovanú Al-Káide na pripojenie sa ku kalifátu a zdôrazňujú, že líder IS je jediným vládcom miliardy moslimských veriacich. "Príjmite skutočnosť, že tento kalifát bude existovať a prosperovať iba ak bude vládnuť celému svetu a zotne každého, kto sa búri proti Alahovi," píše sa v dokumente. "Toto je krutá pravda, zmierte sa s tým." Radikáli hovoria aj o zatiahnutí USA do totálnej vojny: "Aj keby Spojené štáty zaútočili so všetkými spojencami, čo bezpochyby urobia, ummah budú zjednotení a rozhodní v konečnej bitke." Slovo "ummah" odkazuje na globálnu komunitu moslimov.

Na rozdiel od Al-Káidy, ktorá orientovala svoje útoky na USA a ďalšie západné krajiny, sa predstavitelia IS domnievajú, že to je nesprávna stratégia. "Namiesto plytvania energiou v priamej konfrontácii s USA, by sme sa mali zamerať na ozbrojené povstania v arabskom svete na zriadenie kalifátu."

01 - Modified: 2007-08-07 15:04:00 - Feat.: 0 - Title: Trenčín prišiel o 200-miliónovú dotáciu
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:58