StoryEditor

Americká polícia má ďalší problém. Na ulici zastrelila bezdomovca

02.03.2015, 14:37
Incident vyvolal v USA obrovský rozruch. Venujú sa mu popredné americké médiá.

Na videu je zobrazený súboj los angeleskej polície s bezdomovcom, ktorý napriek tomu, že bol zrazený na zem, neprestáva klásť odpor a bojovať s policajtmi. Následne zaznie niekoľko výstrelov a muž ostáva ležať na zemi.

Zápas muža so šiestimi policajtmi na ulici v štvrti Skid Row v Los Angeles zaznamenali okoloidúci na svoje telefóny. Do potýčky sa zapojila aj žena, ktorá uchopila padnutý policajný obušok a snažila sa nim brániť. Okamžite k nej priskočili dvaja dôstojníci, vyrazili jej obušok z rúk a spacifikovali ju.

Muž bol tiež zrazený k zemi, kde neprestával klásť odpor. Bezdomovec mal údajne po zrazení na zem siahať po zbrani jedného z policajtov. Následne zaznelo niekoľko výstrelov a boj utíchol.

Policajti z Los Angeles boli poslaní do oblasti, kde si bezdomovci v noci stavajú stanové prístrešky a aby preverili nahlásenú krádež.

Incident sa odohral v nedeľu a niekoľko hodín po ňom začalo video kolovať na sociálnych sieťach.

Bezdomovec, ktorého identita zatiaľ nebola zistená, zomrel po prevoze do miestnej nemocnice.

Veliteľ polície v Los Angeles Andrew Smith povedal, že polícia o videu vie a použije ho pri prešetrení incidentu, aby zistila, čo sa presne stalo.

Smith povedal, že jeden z policajtov mal na sebe pripevnenú kameru a záznam z nej budú tiež používať pri vyšetrovaní.

"Je to znepokojujúce. Vždy to je znepokojujúce, ak niekto príde o život. Vždy je to tragédia," povedal Smith.

Napätie medzi americkou políciou a verejnosťou sa vystupňovalo už minulý rok v auguste, keď policajt Darren Wilson zastrelil údajne neozbrojeného 18 ročného černošského chlapca Michaela Browna v americkom meste Ferguson v štáte Missouri. Udalosť prerástla do masových protestov, pre podozrenie z rasovo motivovaného činu policajta. Veľká porota následne Wilsona oslobodila.

Ďalší incident sa stal minulý rok v novembri, keď policajt v americkom meste Cleveland v štáte Ohio zastrelili 12-ročného černošského chlapca, ktorý mal pri sebe hračkársku pištoľ na stlačený vzduch. Svedok privolal policajtov, lebo videl v parku pobehovať chlapca so zbraňou v ruke. Policajti po príchode na miesto chlapca vyzvali, aby zdvihol ruky, ten ale siahol po zbrani za opaskom. Jeden z policajtov následne dvakrát vystrelil a zasiahol chlapca do brucha.

01 - Modified: 2007-03-29 11:00:00 - Feat.: 0 - Title: Parlament rokuje o deregulácii nájomného
01 - Modified: 2023-03-13 13:37:54 - Feat.: - Title: NBS pozorne sleduje krach Silicon Valley Bank. Na Slovensku žiadnu podobnú banku nenájdete, tvrdí 02 - Modified: 2023-03-13 12:42:37 - Feat.: - Title: Prečo by sme mali poďakovať Samovi Bankmanovi-Friedovi 03 - Modified: 2023-03-13 11:33:49 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že USA a Británia šíria nepravdy o výbuchoch na plynovodoch 04 - Modified: 2023-03-13 11:35:50 - Feat.: - Title: Vyriešte to rýchlo, hrozí problém, volajú veritelia skrachovanej americkej banky SVE 05 - Modified: 2023-03-13 07:53:41 - Feat.: - Title: Po SVB skrachovala ďalšia banka. Americké úrady uzavreli newyorskú Signature Bank
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 01:38