StoryEditor

Z milého chlapca sa stal postrach Západu. Džihádista John popravami zbohatol

27.02.2015, 23:00


Britská tlač po prvýkrát ukázala svetu tvár Džihádistu Johna, muža, ktorý sa objavoval na videách Islamského štátu ako maskovaný vrah západných zajatcov. Jeho životný osud kopírujú cesty stoviek extrémistov.

Britský denník The Sun v piatok zverejnil fotografiu, na ktorej sa v červenej uniforme usmieva malý nenápadný chlapec obklopený svojimi spolužiakmi. Tým chlapcom je Mohammed Emwazi, ktorého svet pozná pod prezývkou Džihádista John. Je to on, kto pred kamerou menom Islamského štátu vraždí rukojemníkov zo Západu.

Emwazi do Británie pricestoval z Kuvajtu vo svojich šiestich rokoch. Študoval na anglikánskej základnej škole. V triede bol jediným moslimom. Anglicky vedel len niekoľko slov, viac než reč novej vlasti ho očaril futbal. Keď sa ho učiteľky spýtali, čo by chcel v dospelosti robiť, odpovedal: "Budem hrať vo futbalovom tíme a chcem strieľať góly." Najradšej mal Manchester United.

Keď na neho dnes spolužiaci spomínajú, popisujú ho ako pokojného chlapca, ktorý sa ako všetci ostatní občas pobil. Väčšinou však zostával nevšímavý a oddaný svojej moslimskej viere. "Keď sme raz mali náboženskú výučbu, mali sme vstať a rozprávať o svojej viere. On na tabuľu napísal niečo po arabsky, ukázal nám, ako sa to číta. Ukázal nám aj nejaké náboženské texty a rozprával, o čom je jeho viera," rozpráva jeden z jeho spolužiakov.

Dokonalý žiak
Po dokončení základnej školy v roku 1999 nastúpil na Quintin Kynaston Community Academy. Začal sa viac zaujímať o islam, pre učiteľov však bol stále dokonalým žiakom. Obľúbený študent, ktorého jeho susedia opisovali ako obyčajného teenagera, sa začal meniť až s nástupom na University of Westminster.

Práve na tejto univerzite sa v minulosti vzdelávali niektorí prívrženci radikálneho islamu a Emwazi sa ich rozhodol nasledovať. Začal chodiť do iných mešít a stýkal sa okrem iného s Bilal al-Berjawím, známym britským islamistom, ktorého pred tromi rokmi v Somálsku zabilo bezpilotné lietadlo.

V auguste roku 2009, krátko po svojej promócii, Emwazi odletel do Tanzánie. Úradom tvrdil, že spolu s kamarátmi letí na safari. Úrady východoafrickej krajiny ich však zadržali a Emwazi sa cez Holandsko musel vrátiť do Británie. Pri zastávke v Holandsku Emwaziho vypočúval jeden z pracovníkov britskej MI5. Obvinili ho, že plánoval odcestovať do Somálska, kde sa chcel pridať k islamistom z aš-Šabáb. Emwazi to odmietol.

Sťažoval sa na šikanovanie polície
Emwazi sa neskôr aktivistom z organizácie Cage (obhajuje obete vojny proti teroru) zveril, že MI5 o ňom vedela úplne všetko. Kde žil, pracoval, aj s kým sa stýkal. Pracovník tajnej služby sa ho potom údajne pokúšal prehovoriť k spolupráci. Keď odmietol, začal sa mu vyhrážať. "Budeš mať problémy ... bude sa o tebe vedieť ... budú ťa sledovať ... budeš mať ťažký život," povedal mu.

Rodina mu po návrate do Británie oznámila, že tajné služby navštívili aj ich dom. Rovnako tak ako rodinu Emwaziho snúbenice. Tá časom 21-ročného mladíka opustila. Emwaziho rodina sa rozhodla, že ich syn musí zmiznúť z krajiny, aby sa vyhol "šikanovaniu zo strany britských úradov". Staronovým domovom sa pre neho mal stať Kuvajt, kde pre neho bola prichystaná práce programátora.

V roku 2010 sa Emwazi do Kuvajtu skutočne presťahoval, píše portál Daily Mail. Keď o niekoľko mesiacov neskôr navštívil svoju rodinu v Británii, úrady ho odmietli pustiť späť. Neskôr tvrdil, že bol brutálne vypočúvaný agresívnym dôstojníkom, ktorý s ním "hádzal o stenu a ťahal ho za briadku". Emwazi sa na postup polície sťažoval.

Útek do Sýrie
V Británii sa začal cítiť ako väzeň. "Som kontrolovaný bezpečnostnými pracovníkmi, ktorí mi zakazujú žiť môj nový život v rodnej krajine, Kuvajte," sťažoval sa. Jeho priatelia webu The Washington Post prezradili, že v tej dobe začal hovoriť o úteku do Sýrie, kde začala vzbura proti režimu Bašára Asada. Zároveň požiadal aj o pracovné vízum v Saudskej Arábii, kde chcel vyučovať angličtinu. Povolenie pre výjazd z Británie mu však úrady neudelili.

Jeho otec mu navrhol, aby si zmenil meno a tým zmiatol úrady. V roku 2013 sa Emwazi nechal premenovať na Mohammeda al-Ayana. Napriek tomu sa mu do Kuvajtu odcestovať nepodarilo, uvádza The Telegraph. O týždeň neskôr zmizol z domu rodičov. Po ďalších troch dňoch rodičia zalarmovali políciu. Tá im až po troch mesiacoch oznámila, že ich syn je s najväčšou pravdepodobnosťou v Sýrii, kde bojuje v radoch islamistov.

Jeho otec však policajtom tvrdil, že to nie je pravda. Syn je vraj v Turecku a pomáha sýrskym utečencom. Rodina neskôr opakovane odmietla, že by bol maskovaným vrahom rukojemníkov zo Západu. Tí, ktorí s ním prišli v Sýrii do kontaktu, však tvrdia opak.

Emwazi podľa nich nemá čo stratiť. Jeden zo svedkov pre televíziu ITV uviedol, že maskovaný zabijak bol pre túto rolu vybraný pravdepodobne kvôli tomu, že sa dokáže s pokojom vysporiadať aj so psychicky náročnými situáciami. "Dostal sa aj do situácií, keď musel utekať cez bezpečnostné stanovisko. S ľuďmi sa tam musel vysporiadať bez súcitu, so zbraňou v ruke. Vlastné bezpečie ho nezaujímalo," opísal svedok odhodlanosť Emwaziho.

Drahé zbrane
Po návrate do Británie netúži a verí, že zabíjanie nepriateľov Islamského štátu je správne. Podľa všetkého mu brutálne vraždy prinášajú aj bohatstvo. "Všetka jeho výbava bola luxusná a drahá. Aj jeho zbrane boli extrémne drahé a v tejto časti sveta vskutku raritné," opísal jeden z bývalých bojovníkov Islamského štátu.

Vdova po jednom zo zavraždených rukojemníkov Davidovi Hainesovi si želá, aby Džihádistu Johna dostali živého. Dragana Hainesová pre server BBC uviedla, že posledná vec, ktorú chce, je, aby Džihádista John zomrel vznešenou smrťou. "Musíme ho postaviť pred spravodlivosť, nie ale týmto spôsobom," myslí si Hainesová.

Hainesova dcéra Bethany však voči vrahovi otca zastáva radikálnejší postoj. "Myslím, že všetky rodiny (Emwaziho obetí) by pocíti uspokojenie a úľavu, keď raz dostane guľku medzi oči," povedala.

O totožnosti maskovaného muža sa špekulovalo už predtým. Vlani v auguste médiá uviedli, že ide o vzdelaného Brita. Džihádista John sa prvýkrát objavil na augustovom videu, ktoré zachytáva popravu amerického novinára Jamesa Foleyho. Na záberoch je vidieť, ako Foleymu podrezal hrdlo.

Neskôr vystúpil aj na ďalších podobných videách s americkým novinárom Stevenom Sotloffom, britským humanitárnym pracovníkom Davidom Haineson, britským taxikárom Alanom Henningom a Američanom Petrom Kassigem.

Minulý mesiac ho potom zábery IS zachytili s japonskými rukojemníkmi Harunom Jukawom a Kendžim Goteiom.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-27 16:59:25 - Feat.: 0 - Title: Príde nájomný vrah monštier
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:59