StoryEditor

Putinovi ide o celú Ukrajinu a napokon ju dostane, tvrdí Karel Schwarzenberg

21.04.2015, 10:53
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Doterajšie dohody o prímerí Putina nezastavia, tvrdí bývalý český minister zahraničia.


Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Snímka: MAFRA/M. Podhora

Ruský prezident Vladimir Putin usiluje o celú Ukrajinu. Uviedol to pri debate v Snemovni šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg. Podľa jeho názoru nakoniec Rusko získa Ukrajinu pod svoju kontrolu. Doterajšie dohody o prímerí Putina nezastavia, tvrdí bývalý minister zahraničia.

"Putin nie je blázon a nie je blbý. Nejde do tak veľkého konfliktu, ktorý tak negatívne ovplyvní ruský hospodársky vývoj a izoluje Rusko, kvôli veľmi zastaranému priemyslu v Donecku alebo kvôli niekoľkým ukrajinským dedinám. Putinovi ide o celú Ukrajinu. Ide o to podmaniť si celú tú krajinu," myslí si bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg.

Minsk bol len žiadaná pečiatka

Doterajšie dve dohody o prímerí z Minska podľa neho postup Moskvy nezastavia. "Minsk bol len žiadaná pečiatka a potvrdenie ďalšieho zaberania ukrajinského územia," povedal Schwarzenberg. Je podľa neho len otázkou času, než proruskí povstalci na východe Ukrajiny zaútočia na Mariupol.

"Potom budú ďalšie rokovania. Bude Minsk III, Minsk IV, Minsk V a Minsk VI. Konečne potom tá čiara prímeria bude rovnaká s poľsko-ukrajinskou hranicou a potom bude aspoň na chvíľku kľud - ale len na chvíľku. A Ukrajina bude vyriešená," uviedol predseda TOP 09 pri debate o bezpečnostnej situácii v pobaltských republikách na pozadí rusko-ukrajinskej krízy. Dlhodobým cieľom Putina je podľa neho obnova ruského impéria.

Prostriedok pre Putina

Podľa niekdajšieho európskeho komisára pre rozšírenie Štefana Füleho je intervencia na Ukrajine pre Rusko prostriedok, ako sa dostať na rovnakú mocenskú úroveň s USA a vytvoriť si mechanizmus, ktorý by mu pomohol prehovárať do európskych záležitostí.

"Vyjadrenie staré len niekoľko týždňov, že Rusko bude požadovať otvorenie niektorých podpísaných zmlúv o odzbrojení a obmedzení jadrových zbraní, tejto parite so Spojenými štátmi napovedá," uviedol bývalý eurokomisár.

Súčasne podľa neho Moskva sa usiluje o vytvorenie mechanizmu, aby mohla prehovoriť do európskeho diania. "Akousi Radou bezpečnosti v Európe, kde by Rusko malo právo veta," vysvetlil. „Intervencia na Ukrajine a anexia Krymu je pre Putina len prostriedok, ako to dosiahnuť," dodal skúsený diplomat, ktorý ČR zastupoval aj v NATO.

Zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-15 12:39:00 - Feat.: 0 - Title: Zákonník práce požaduje opozícia prepracovať
01 - Modified: 2024-05-06 14:24:03 - Feat.: - Title: Európske a ukrajinské zbrojárske firmy rokujú o posilnení spolupráce. Európa musí vyrábať viac, tvrdí Borrell 02 - Modified: 2024-05-06 13:48:33 - Feat.: - Title: Putina zajtra čaká inaugurácia. Ukrajina vyzvala spojencov, aby ho ako ruskú hlavu štátu neuznávali 03 - Modified: 2024-05-06 15:00:00 - Feat.: - Title: NATO určilo červené línie. Má dva scenáre zásahu proti Rusku, píšu médiá 04 - Modified: 2024-05-06 09:13:31 - Feat.: - Title: Maďarsko nevydá utečencov z Ukrajiny a ani neskúma, či majú brannú povinnosť 05 - Modified: 2024-05-06 16:00:00 - Feat.: - Title: Ako v USA vidia vývoj vojny, ak vyhrá voľby Biden? Budúci rok príde ukrajinská ofenzíva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 21:17