StoryEditor

Svieže Írsko, smutný Balkán. Nová mapa ukazuje rast aj smrť Európy

04.07.2015, 00:00
Nemeckí výskumníci prišli s unikátnou demografickou štúdiou, ktorá ukazuje, ako sa mení populačné rozloženie naprieč Európou.

O vymieranie Európy toho bolo napísaného veľa. Britské médiá napríklad priniesli články o "pomalej európskej smrti" či "Európe na ústupe". Nízka pôrodnosť vraj bude už onedlho stáť za ústupom vyspelého kontinentu, nad ktorým prevezmú nadvládu prisťahovalci. Podľa najnovšej štúdie nemeckého Federálneho výskumného ústavu, o ktorej píše server iDnes.cz, však budúcnosť Európy nemusí byť až tak katastrofická.

Nemeckí výskumníci porovnali demografické trendy v celej Európe medzi rokmi 2001 až 2011. Neskončil však pri štatistikách na úrovni štátov, ale pozreli sa aj na rozloženie populácie v rámci krajov a menších správnych celkov, píše server The Washington Post. Výsledkom je unikátna mapa Európy, ktorá ukazuje, že zvesti o jej smrti platia len čiastočne. Zároveň z nej možno vysledovať niekoľko trendov, ktoré sú spoločné pre väčšinu európskych štátov.

Nemeckí výskumníci poukazujú najmä na trend, ktorý poznajú hlavne v Spojených štátoch. Ľudia sa tam z centier veľkomiest sťahujú na predmestia a vidiek. V týchto oblastiach je potom zrejmý tiež najväčší populačný nárast. Nie je to však nič prekvapujúce.

Náklady na život v európskych metropolách rastú a mladé rodiny v produktívnom veku radšej odchádzajú za lacnejším a pokojnejším životom. Tí, ktorých z vidieckych oblastí láka veľkomesto, radšej volia život na jeho predmestí. 


Zdroj: Flickr.com/Hebe Aguilera

Pôrodnosť v Európe ťahá Írsko
Ak by sme mali nájsť v Európe krajinu, ktorá po stránke pôrodnosti prekvitá, bolo by to celkom iste Írsko. V rokoch 2001 až 2011 tu zaznamenali nárast populácie o 2,1 percenta, čo je vôbec najvyšší údaj v celej Európe. Podľa štatistikov je práve taká pôrodnosť potrebná k udržaniu populácie.

Zaujímavý je pohľad na populačné zmeny v ekonomickou krízou utrápenom Španielsku. Najväčší prírastok populácie je tu zrejmý okolo Madridu a tiež v pobrežných regiónoch, najmä v Katalánsku, ktoré je ekonomicky najsilnejšia oblasť.

O jasnom populačnom raste možno hovoriť aj vo Francúzsku, najviditeľnejší je opäť v oblastiach okolo miest Nantes, Toulouse, Bordeaux a Rennes. Francúzsko je na špičke rebríčka v rámci Európskej únie najmä v populačnom prírastku vo vidieckych oblastiach. "Ich excelentný systém dopravy by mohol byť jedným z dôvodov, prečo sa rodiny dobrovoľne rozhodnú zostať na vidieku namiesto sťahovania do miest," vysvetľuje jeden z autorov štúdie Volker Schmidt-Seiwert.

 

 

Balkán vymiera, Pobaltie tiež
Domovina autorov štúdie je na tom v porovnaní s Európou podstatne horšie. Výrazný populačný pokles v skúmaných rokoch zaznamenal najmä východ krajiny okolo Drážďan a Lipska. Mladí ľudia sa podľa autorov štúdie sťahujú na západ krajiny. Ten je na tom lepšie čo sa týka trhu práce.

Ak zaostríme na východné hranice Nemecka s Poľskom možno naraziť na zaujímavú skokovú zmenu v štatistikách. V Nemecku pri hraniciach štatistici zaznamenali výrazný pokles populácie, o pár kilometrov ďalej na území Poľska naopak mierny populačný rast. Najväčší rast však Poľsko zaznamenalo okolo veľkých miest po vzore niekoľkých ďalších štátov.

A ktoré štáty sú teda pomyselným zabijakom Európy? Všeobecne možno povedať, že do tejto kategórie patrí väčšina východnej Európy. Populačný pokles na úrovni niekoľkých percent je zjavný v Albánsku, Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a pobaltských štátoch. Najmä v Albánsku je tento trend viditeľný prakticky na celom území. "Demografický vývoj v týchto krajinách je znepokojujúci, varuje Schmidt-Seiwert.

01 - Modified: 2007-07-13 06:52:23 - Feat.: 0 - Title: Santos: Silné euro nie je problémom
01 - Modified: 2024-04-20 08:00:00 - Feat.: - Title: Máš v škole zlé známky? Štúdia ukazuje, že nemusíš byť úplne na vine ty, ale tvoje priezvisko 02 - Modified: 2024-03-28 09:24:57 - Feat.: - Title: Podľa novej štúdie sme na porne závislí menej, ako sa čakalo. Zúčastnili sa jej aj Slováci 03 - Modified: 2024-04-05 13:54:29 - Feat.: - Title: V zuboch z doby bronzovej objavili baktérie spôsobujúce zubný kaz 04 - Modified: 2024-03-20 11:13:21 - Feat.: - Title: Jeden z piatich mladých Francúzov nevie rozoznať cuketu od uhorky. Otestujte sa v kvíze a dokážte, že na Slovensku to tak nie je 05 - Modified: 2024-03-17 12:30:00 - Feat.: - Title: Funguje alebo klame? Štúdia preverila, čo vieme o slávnej Wim Hofovej metóde
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:36