StoryEditor

Huslista, architekt, oslávenkyňa. Teroristi v Paríži moslimov nešetrili

21.11.2015, 23:00

Francúzske úrady už identifikovali všetkých 129 obetí piatkového teroru v centre Paríža. Pohľad na zoznam mŕtvych ukazuje, že viera v Alaha o živote či smrti pod rukami džihádistov nerozhoduje. Sociálne siete a médiá v arabských krajinách na severe Afriky teraz plnia príbehy moslimov, ktorí počas útoku zahynuli.

Pre Kheireddina Sahbiho bola hudba zmyslom života. Talentovaný huslista vo svojom rodnom Alžírsku usporadúval úspešné koncerty, hoci mu ešte nebolo ani tridsať rokov. Jeho snom bolo študovať v Paríži - kultúrnej metropole západnej Európy, odkiaľ sa zhodou okolností počas koloniálnej éry riadil aj osud jeho vlastnej krajiny, píše portál iDNES.cz.

Vďaka svojmu nadaniu sa dostal na prestížnu univerzitu Sorbonna, píše alžírsky denník ChoufChouf. Študoval tam etnomuzikológiu, navštevoval špičkové koncerty klasickej hudby a usilovne trénoval, aby sa z neho stal skutočný virtuóz. Keď sa však v piatok večer vracal do svojho bytu v desiatom parížskom obvode, jeho sľubnú kariéru rázne uťal útok džihádistov z hnutia Islamský štát.

Kheireddin, rovnako ako jeho vrahovia, vyznával islam. Zatiaľ čo však on usporadúval koncerty a chodil na prednášky, jeho budúci vrahovia trénovali streľbu a študovali teologické spisy radikálnych duchovných o tom, ako treba nenávidieť všetkých "neveriaci".

Neveriaci - či dokonca kacíri - sú podľa nich však aj moslimovia, ktorí sa venujú čomukoľvek inému okrem modlitieb a džihádu. Napríklad hudbe, výtvarnému umeniu alebo štúdiu.

Teroristom v Paríži bolo jedno, či vraždia kresťana, moslima, hinduistu alebo človeka bez vyznania. Kheireddinova piatkova smrť ukazuje, že náboženstvo tvárou v tvár vrahom z Islamského štátu nehrá rolu.

Príbehov podobných tomu Kheireddinovu sa medzi parížskymi moslimami odohralo hneď niekoľko. Streľba z útočných pušiek ukončila napríklad oslavu 35. narodenín servírky Houdy Saadiovej, francúzske moslimky s tuniskými koreňmi. Islamský štát si obete nevyberal - aj keby ovšem áno, oslávenkyňa by ich vyčíňanie zrejme neprežila.

Rovnako ako jej sestra Halima si totiž s radosťou vychutnávala francúzsku slobodu a otvorenosť.

Hoci vyznávala Alaha, bez starostí dávno odložila aj tradičnú šatku a rovnako ako zvyšok západnej civilizácie sa starala o svoj zovňajšok. Radikálni islamisti, podľa ktorých ženy patria pod nikáb a za sporák, nič také nemôžu vystáť.

Život sestier Saadiových a mnohých ďalších účastníkov ich narodeninovej oslavy skončili v reštaurácii La Belle Equipe, kde obe aj pracovali. Mŕtvych tam bolo celkom devätnásť. Ich brat Khaled si pred streľbou stačil ľahnúť na podlahu, Halime ani Houde už však nedokázal pomôcť, píše The Guardian. Halima Saadiová mala dve malé dcérky, sedemročnú a dvojročnú.

Mladý a úspešný moslim zomrel tiež v kaviarni Le Carillon, len asi 700 metrov od parížskeho námestia Republiky. Dvadsaťosemročný Maročan menom Mohamed sa živil ako architekt, podľa marockého serveru Telquel dokonca vyučoval na parížskej architektonickej škole Malaquaís.

V piatok chcel stráviť príjemný večer so svojou manželkou Mayou, posedenie pred kaviarňou však ukončila séria výstrelov z kalašnikova.

"Čerstvo ženatý Mohamed Amine Benmbarek zomrel, zatiaľ čo jeho manželka bola trikrát zasiahnutá a v kritickom stave skončila v nemocnici. Inna lillahi wa inna ilaihi Raji3oun," napísal na Facebooku jeho bratranec Akram, ktorý žije v kalifornskom San Diegu. Posledná veta v arabčine je tradičné zvolanie moslimov, ktorým zomrel blízky človek: Patríme Alahovi a vrátime sa k nemu.

Praktizujúcim moslimom je tiež francúzsky futbalový reprezentant Lassana Diarra - defenzívny stredopoliar klubu Olympique Marseille, ktorý v minulosti nastupoval napríklad aj za londýnsku Chelsea, Real Madrid alebo Arsenal.

Diarra bol v piatok večer na trávniku parížskeho štadióne Stade de France, kde chceli islamisti rozpútať masaker. Na tribúny pre 80 tisíc fanúšikov, ktorí sledovali zápas francúzskej reprezentácie s Nemeckom, sa vďaka ostražitosti ochranky nedostali.

Diarra a jeho spoluhráči zápas dohrali bez toho, aby im niekto o útokoch povedal. Medzitým však v centre Paríža umierala jeho sesternica Asta Diakitová. "Bola pre mňa vzorom, podporou a veľkou sestrou," vyhlásil futbalista v sobotu na svojej oficiálnej facebookovej stránke.

Gregory Reibenberg, židovský majiteľ už spomínanej reštaurácia La Belle Equipe, streľbu prežil. Jeho manželka, moslimka alžírskeho pôvodu menom Djamil, avšak také šťastie nemala, píše denník Libération. Štyridsaťročná žena, ktorá pracovala ako recepčná v centrále módneho domu návrhárky Isabel Marant, po streľbe zomrela cestou do nemocnice.

"O našu dcérku sa neboj," zneli podľa Reibenberga posledné slová, ktoré povedal svojej umierajúcej žene. "Som si istý, že ma počula," dodal pre kanadskú televíziu CTV. Sám sa teraz musí postarať o osemročnú dievčinu Tess.

Všetky obete z reštaurácie Reibenberg sám dobre poznal, narodeniny servírky Houdy Saadiovej tam okrem jej rodiny slávila tiež veľká časť jeho zamestnancov. Svoj podnik na Rue de Charonne po útoku znovu navštívil až v nedeľu. Pred reštauráciu, kde sa medzitým nahromadili kvety, sviečky, odkazy a fotografie obetí, položil bielu kyticu.

01 - Modified: 2007-11-14 15:13:20 - Feat.: 0 - Title: Po prijatí eura nám lepšie nebude, myslia si Slováci
01 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 04 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 05 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:36