StoryEditor

Voľby? Ľudí zaujíma, či sa začne kúriť

24.10.2014, 00:00
Reportáž. V krajine cítiť sklamanie z nesplnených sľubov Majdanu.

„Cez deň je tu teplota do desať stupňov, v noci klesá nižšie. A ľudí najviac zaujíma to, či sa začne kúriť,“ hovorí pre HN redaktor zahraničného oddelenia MF Dnes Lubos Palata, ktorý sa aktuálne nachádza v Donecku a tam radiátory nehrejú. Na Ukrajine sa schyľuje k parlamentným voľbám a napriek tomu, že u niektorých ešte cítiť „majdanské“ nadšenie, obyčajných ľudí trápia praktické problémy.

Nesplnené sľuby

Krajina je v polovojnovom stave s Ruskom, tvrdo na ňu doliehajú ruské sankcie a kurz hrivny sa oproti euru i doláru prepadá. „Mnoho potravín sa na Ukrajinu dováža a pokles meny spôsobil zdražovania potravín,“ pokračuje Palata. Majdan sľuboval boj proti korupcii i odchod politikov z éry bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

To sa tak úplne nestalo, čo vyvolalo u mnohých sklamanie z nenaplnených revolučných prianí. Otázkou preto ostáva aj to, akú budú mať nedeľné voľby voličskú účasť. „Na jednej strane sú tu sklamaní ľudia, ktorí po Majdane očakávali viac, a zároveň aj takí, ktorí volili Janukovyčovu Stranu regiónov a teraz ani nevedia, komu by dali svoj hlas,“ uvádza.

Vojenská karta

Napriek tomu však volebná kampaň beží v plnom prúde. „Ulice sú plné bilbordov, tak ako vždy. Táto kampaň je však zaujímavá tým, že strany aktívne využívajú tematiku vojny, na ktorú ľudia aj reagujú. Každý totiž chápe, že od úspešnosti armády závisí aj nezávislosť našej krajiny,“ hovorí pre HN ukrajinský aktivista Pavlo Zubjuk z Kyjeva. Sklamané očakávania od politiky Arsenija Jaceňuka a Petra Porošenka preto môžu nahnať hlasy napríklad aj niekdajšej premiérke Julii Tymošenkovej, ktorá ostro vystupuje proti rebelom na východe krajiny.

Boj politických strán je navyše tentoraz úplne iný. „Prvýkrát tu totiž nie sú žiadne silné proruské strany. Politické zoskupenia sa teda nedelia podľa orientácie „za Rusko“ verzus „za Európu“, ale súperia,„ako najlepšie vytvoriť nezávislú európsku Ukrajinu“. Toto je nový formát diskusií,“ vysvetľuje Pavlo Zubjuk. Okrem toho sa parlamentné voľby neuskutočnia všade.

Vlastné voľby

Lídri samozvaných republík z Luhanska i Donecka už pred mesiacom vyhlásili, že neplánujú mať na svojich územiach voľby, ktoré sú organizované z Kyjeva. „Zorganizujeme si vlastné voľby. Ukrajina bude naším susedom,“ uviedol líder Luhanskej ľudovej republiky Igor Plotnickij. To je dôvod, prečo bilbordy s kandidátmi v uniformách v centre Luhanska nevyzývajú ľudí na voľby 26. októbra, ale až o týždeň neskôr.

„Naozaj nepotrebujeme ukrajinské voľby. Naše voľby budú začiatkom novembra. Vtedy si vyberieme našu vládu,“ hovorí pre BBC mladý pracovník luhanského závodu na výrobu lokomotív. Aj nad ním v najhorších dňoch lietali strely a mladík z nich obviňuje práve Kyjev. „Je to ich vec. Ukrajina spôsobila tunajším ľuďom mnoho bolesti,“ dodáva robotník. Aj keď sú lídri samozvaných republík proti, voliť sa bude aspoň v tých oblastiach ich regiónov, ktoré držia pod kontrolou ukrajinské sily. „Napríklad v Sloviansku. Tam však cítiť sklamanie a ľudia pravdepodobne voliť nepôjdu,“ dodáva Luboš Palata.

Voľby s ochranou armády

Ukrajinská Ústredná volebná komisia (ÚVK) zabezpečila dodávku hlasovacích lístkov pre nedeľňajšie predčasné voľby aj do Luhanskej a čiastočnej aj do Doneckej oblasti. Podľa prognóz komisie by sa voľby mohli konať približne v polovici volebných obvodov Donbasu. Teda na územiach, ktoré sú pod kontrolou ukrajinských síl. Zároveň sa predpokladá, že hlasovanie budú sprevádzať incidenty a zastrašovanie voličov, preto sú všetky oblastné i miestne volebné miestnosti pod ochranou policajných a armádnych zložiek.

Podľa ukrajinského volebného zákona pre platnosť volieb nie je dôležitá volebná účasť. To znamená, že nedeľňajšie voľby do ukrajinského parlamentu budú platné aj vtedy, ak by sa v Donbase nekonali vo všetkých volebných obvodoch.

01 - Modified: 2006-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Podnikatelia v centre záujmu
01 - Modified: 2024-05-05 15:02:41 - Feat.: - Title: Ľudia v Paname volia prezidenta, favoritom je náhradný kandidát 02 - Modified: 2024-05-04 17:26:23 - Feat.: - Title: Sadiq Khan: Prvý moslim ako starosta Londýna a prvý, ktorý ním je už tretíkrát 03 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 04 - Modified: 2024-05-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Fanatický antivaxer rozhodne. Kennedy je kľúčom k americkým voľbám, uškodiť môže všetkým 05 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 18:52