StoryEditor

Boje na Ukrajine pokračujú. Separatisti získali kontrolné body

07.05.2014, 14:29
Autor:
tasr, stltasr, stl
Medzi obyvateľmi Slovjanska sa šíri správa, že všetky administratívne budovy v meste sú podmínované.

Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a proruskými aktivistami v Slovjansku na východe Ukrajiny sa dnes sústreďujú okolo televízneho vysielača, ktorý sa nachádza na predmestí Andrijivka. Proruskému táboru sa podarilo získať späť kontrolné stanovištia. Informácie o obetiach zranených, ani komentár ukrajinskej strany neboli bezprostredne známe.

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov pritom ešte v pondelok deklaroval, že televízny vysielač je pod kontrolou vládnych síl a vysiela programy ukrajinských televízií.

Medzi miestnym obyvateľstvom v Slovjansku sa dnes šíri správa, že proruskí ozbrojenci podmínovali všetky administratívne budovy v meste a v prípade útoku vládnych síl ich odpália, informovala agentúra UNIAN. Podľa jej zdrojov v polícii ide o tzv. abcházsky scenár, keď z odpálenia náloží budú obvinené vládne sily.

V uplynulých týždňoch sa proruskí separatisti zmocnili mnohých strategických objektov v mestách a dedinách Doneckej a Luhanskej oblasti, čo novú vládu v Kyjeve donútilo priznať, že situáciu tam nemá pod kontrolou.

Z Mariupola, kde sa v noci nadnes odohrávali boje, ktoré si na proruskej strane vyžiadali najmenej päť obetí, stále prichádzajú rozporné informácie a nie je jasné, kto má kontrolu nad mestom.

Ráno sa ukrajinským silám podarilo dobyť radnicu, ktorú od polovice apríla kontrolovali separatisti. Podľa agentúry DPA však separatisti radnicu opäť obsadili, pričom odchod ukrajinských vojakov z nej sprevádzal potlesk prítomného davu a výkriky: "Hurá!". Na budove opäť zaviala vlajka tzv. Doneckej ľudovej republiky.

Agentúra ITAR-TASS pritom dnes okolo poludnia SELČ vydala správu odvolávajúcu sa na ukrajinské ministerstvo vnútra, že Mariupol majú vládne sily plne pod kontrolou.

O situácii na Ukrajine a o možnostiach urovnania konfliktu bude dnes v Moskve rokovať švajčiarsky minister zahraničných vecí Didier Burkhalter, ktorý je úradujúcim predsedom OBSE, s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Očakáva sa, že Burkhalter bude žiadať dôsledné plnenie dohody, ktorú EÚ, USA, Rusko a Ukrajina podpísali pred dvoma týždňami v Ženeve.

Burkhalter dnes obhajoval v Ženeve schválený plán, podľa ktorého sa 25. mája malo paralelne s prezidentskými voľbami na Ukrajine konať aj referendum o decentralizácii. Ukrajinský parlament však v utorok návrh na vykonanie referenda v tomto termíne zamietol.

Plány na miestne referendá o sebaurčení Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré sa tam uskutočnia túto nedeľu, Spojené štáty i EÚ odsúdili.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v rozhovore pre taliansky denník La Stampa uviedol, že je veľmi znepokojený vývojom na Ukrajine a všetkým zainteresovaným stranám pripomenul dôležitosť dialógu.

Ruské MZV dnes odsúdilo použitie sily voči civilnému obyvateľstvu na Ukrajine a argumentovalo pritom aj vyhlásením vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navy Pillayovej, ktorá vyjadrila znepokojenie nad intenzitou násilností na Ukrajine a ľútosť nad vysokým počtom obetí masových nepokojov a požiaru v Odese. Moskva upozornila na Pillayovej stanovisko, keď pripomenula medzinárodné štandardy pre pôsobenie armádnych a policajných síl, ktoré musia chrániť demonštrantov bez ohľadu na to, ku ktorej politickej strane sa hlásia. Podľa Moskvy Pillayová vyjadrila znepokojenie nad stavom slobody slova na Ukrajine a nespokojnosť s obmedzovaním práce žurnalistov.

01 - Modified: 2006-05-05 15:13:26 - Feat.: 0 - Title: Hľadá sa občan. Zn.: Spoločná oslava
01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:32