StoryEditor

Po polstoročí našli múmie stratených horolezcov. Trčali zo snehu

07.03.2015, 14:16
Autor:
iDnes.cziDnes.cz

Na vrcholkoch mexických hôr objavil tím horolezcov viac ako päťdesiat rokov stará mumifikované telá svojich kolegov. Tí boli členmi sedemčlennej expedície, ktorú tu v roku 1959 zmietla lavína. Mexické úrady teraz riešia, ako telá bez poškodenia transportovať do bezpečia.

Mumifikované telá objavil tím alpinistov na vrcholku Pico de Orizaba vo výške 5 270 metrov. Zo snehu podľa horolezcov trčala hlava a ruka. Nález okamžite nahlásili úradom. Tie potom na miesto vyslali vlastný tím expertov, ktorí zistili, že sa nejde o jedno telo, ale o dve zaklapnuté do seba. 

Tragická expedícia

Pamätníci si okamžite spomenuli na tragickú horolezeckú expedíciu z roku 1959, kedy tím siedmich horolezcov zmietla neďaleko vrcholu Pico de Orizaba veľká lavína. Štyria horolezci sa dokázali zachrániť, ostatní pod snehom zahynuli. 

Jedným z členov vtedajšej expedície bol dnes 78-ročný Luis Espinoza. Po preštudovaní fotografií nájdených tiel potvrdil, že ide o jeho dávno stratených kamarátov.

Potvrdzuje to aj starosta neďalekého mesta Chalchicomula de Sesma Juan Navarro. "Všetky dôkazy ukazujú na to, že ide o členov expedície z roku 1959, ktorí vtedy zmizli. Verím, že sa podarí nájsť aj tretieho strateného horolezca," uviedol pre server The Independent. 


Snímka: TASR/AP

Úrady teraz stoja pred náročnou úlohou. Prepraviť mumifikované telá do laboratórií vedcov totiž bude podľa horolezcov veľmi náročné. Ostatky je najprv potrebné dostať von z ľadového príkrovu, bez toho aby sa poškodili. Nasledovať bude zložitý transport, pravdepodobne helikoptérou. Celú operáciu navyše komplikuje fakt, že sa telá nachádzajú mimo zavedenej horolezeckej trasy. V laboratóriách potom vedci pre potvrdenie totožnosti zmrznutých horolezcov použijú DNA testy.

Ľadový muž Ötzi

Telá sú podľa prvej obhliadky v prekvapivo dobrom stave, za čo môžu veľmi nízke teploty v oblasti aj pôsobenie ľadu a snehu. Všetky tieto faktory dokážu tkanivo uchovať v takmer nezmenenom stave až po tisíce rokov. Dôkazom môže byť nález zrejme najznámejšieho ľadového muža Ötziho v Rakúsku v roku 1991. 

Ötziho pozostatky našli nemeckí turisti Helmut a Erika Simonovci, keď sa vracali z dlhej horskej túry v oblasti Ötztalských Álp na rakúsko-talianskych hraniciach. Telo z doby medenej udržiaval po tisíce rokov vo výške viac ako tritisíc metrov sneh a ľad. Preto bolo takmer neporušené.

Paradoxne ho tak zničili až záchranári pri vyslobodzovaní, keď si mysleli, že ide o telo horolezca zasypaného lavínou. Záujemcovia mohli Ötziho múmiu skôr uvidieť iba pri návšteve archeologického múzea v severotalianskom Bolzane. Pred niekoľkými rokmi však vedci počas 48 hodín vytvorili 150 tisíc fotografií jeho tela vo vysokom rozlíšení.

zdroj: idnes.cz

 

01 - Modified: 2007-04-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Odbory žalujú Siemens
01 - Modified: 2024-02-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Nepálu došla trpezlivosť, ich hory doslova smrdia. Horolezci si budú musieť odnášať svoje výkaly z Everestu 02 - Modified: 2024-02-06 09:50:34 - Feat.: - Title: Vrtuľník zachránil dvoch českých horolezcov, ktorí uviazli na najvyššom vrchu Rakúska 03 - Modified: 2024-02-05 13:33:24 - Feat.: - Title: Na najvyššom vrchu Rakúska uviazla dvojica slovenských horolezcov, počasie komplikuje ich záchranu 04 - Modified: 2023-11-25 14:19:48 - Feat.: - Title: Pri páde lavíny v Iráne zahynulo najmenej päť horolezcov 05 - Modified: 2023-06-01 13:29:14 - Feat.: - Title: Klimatická kríza si vyžiadala ďalšie obete. Môže byť totiž príčinou niekoľkých úmrtí na Mount Evereste
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 14:05