StoryEditor

Lajčák: Nie sme na Ukrajine na to, aby sme niekomu držali palce

28.02.2014, 06:40
Autor:
tasr, stltasr, stl

O potrebe jednoty národa a integrity budú hovoriť ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky počas svojej dnešnej pracovnej návštevy na Ukrajine. Ich cesta je úzko koordinovaná a podporovaná šéfkou európskej diplomacie Catherine Ashtonovou.

"Traja z nás sú najbližší susedia Ukrajiny, takže pre nás je vývoj v tejto krajine dôležitý aj z priameho hľadiska," uviedol pre TASR minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Spolu s ním sa cesty zúčastňuje jeho maďarský a český kolega János Martonyi a Lubomír Zaorálek, ako aj predstaviteľka poľskej diplomacie. Súčasťou delegácie je veľvyslanec EÚ v Kyjeve Jan Tombinski.


Slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (vpravo) so svojím maďarským kolegom Jánosom Martonyiom.

Ráno sa Lajčák stretne s lídrom strany UDAR Vitalijom Kličkom. Ministrov čaká tiež rokovanie so zastupujúcou hlavou štátu Oleksandrom Turčynovom, dočasným premiérom Arsenijom Jaceňukom a niektorými členmi jeho prechodného kabinetu. Následne sa presunú do Donecka.

Túto baštu zosadeného prezidenta Viktora Janukovyča si vybrali preto, že sa úplne neasociuje s tým, čo sa deje na západe krajiny. "Aby nemali pocit, že návštevy z krajín EÚ sa obmedzujú iba na Kyjev," vysvetlil Lajčák s tým, že si chcú vypočuť aj ich názory na situáciu. "Chceme im povedať, že sme tu preto, aby sme podporili princípy ako je demokraticky fungujúci štát, v ktorom sa uplatňuje právo voči všetkým. Nie sme tu preto, aby sme držali palce tej alebo inej strane. Ukrajina je a zostane naším susedom a záleží nám na tom, aby sa vyvíjala pozitívne," podčiarkol.

V Donecku neobídu ani najbohatšieho muža v krajine, oligarchu Rinata Achmetova. Ten je okrem iného poslancom parlamentu za Janukovyčovu Stranu regiónov. Ako zdôraznil Lajčák, má veľký vplyv na výraznú skupinu poslancov a počas najdramatickejších dní sa správal zodpovedne. "Vyzýval k tomu, aby nebola použitá sila. Zohral konštruktívnu úlohu, takže pre nás je zaujímavé počuť aj jeho hodnotenie situácie," dodal.

Lajčák za najakútnejšiu otázku týkajúcu sa jednoty a územnej celistvosti Ukrajiny označil Krym. Verí, že príde k upokojeniu situácie, pretože si nemyslí, že by konfrontácia bola v kohokoľvek záujme. Poslanci tamojšieho parlamentu odvolali vo štvrtok regionálnu vládu a rozhodli, že sa tam 25. mája uskutoční referendum o budúcnosti autonómie tohto proruského polostrova. Na Kryme silnejú separatistické hlasy volajúce po odtrhnutí sa od Ukrajiny, respektíve po pripojení sa k Ruskej federácii.

Ministri V4 okrem toho priviezli do Kyjeva humanitárnu pomoc. Slovensko poskytlo zdravotnícky materiál za vyše 12.000 eur. Rezort diplomacie tiež zabezpečí pre vybraných účastníkov demonštrácií, ktorí počas nich utrpeli ľahšie zranenia, liečebno-rehabilitačné pobyty. Pilotne by išlo o 14-dňový turnus na Zemplínskej šírave pre približne 20 účastníkov. Náklady vo výške okolo 11.500 eur budú hradené z prostriedkov oficiálnej zahraničnej pomoci.

01 - Modified: 2006-02-09 15:55:51 - Feat.: 0 - Title: Strany musia do 18. marca podať kandidačné listiny
01 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 03 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 04 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 17:36