StoryEditor

Nad Pražským hradom viali gigantické červené trenky. Protest voči Zemanovi rieši svet

21.09.2015, 19:44

Za rýpnutie do prezidenta Miloša Zemana označila americká agentúra AP vyvesenie červených treniek nad Pražským hradom, ktorým chcela skupina Ztohoven upozorniť na postoje "muža, ktorý sa nehanbí vôbec za nič". Akciu dáva AP do súvislosti s kritickým názorom českého prezidenta na migrantov smerujúcich do Európy a s jeho nedávnou cestou do Číny.

Agentúra píše, že členovia Ztohoven zvolili červenú farbu spodnej bielizne, pretože čínska vlajka má rovnakú farbu. Pripomína, že kritickí Česi hádzali na kontroverzného prezidenta vajcia kvôli jeho proruskému postoju k ukrajinskej kríze. Správu agentúry prevzal denník The Washington Post aj britská rozhlasová stanica BBC.

Traja členovia skupiny vyvesili obrovské trenky na hrad v sobotu skoro ráno, keď sa na strechu dostali po lešení v kominárskom prestrojení.

Obsiahlu informáciu o "gigantických červených trenkách" priniesol svojim čitateľom ukrajinský denník Ukrajinski novyny. Pripomína dávnejšie akcie skupiny Ztohoven a opisuje výhrady, ktoré jej členovia Zemanovi svojím činom adresujú. Prináša tiež reakciu hovorcu Jiřího Ovčáčka vrátane slov o "fašisticky orientovanej pražskej kaviarne".

Za nedocenených umelcov a chuligánov, ktorým by mohol hroziť dlhoročný trest, považuje českú skupinu ruská štátna agentúra TASS. Členovia skupiny sa dostali do konfliktu so zákonom už mnohokrát, píše TASS a obsiahlo cituje z Ovčáčkovho kritického vyjadrenia.

"Podľa českých zákonov im hrozia dlhé tresty väzenia za pošpinenie symbolu českej štátnosti," uvádza agentúra.

Českí politici sa po akcii skupiny Ztohoven, ktorá v sobotu nad Pražským hradom namiesto prezidentskej vlajky vyvesila veľké červené trenky, pýtajú na kvalitu stráženia sídla prezidenta Miloša Zemana. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD a ďalší vzali incident s humorom, predseda ODS Petr Fiala ho označil za nevkusný a minister obrany Martin Stropnický z ANO za formu demokracie.

Stropnický v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravca povedal, že z akcie nemá hrôzu. "Ja si myslím, že to je podstatne lepšie, než aby sa tam strieľalo," povedal. "Nezamieňajme trenky a granáty," dodal. Predpokladá však sprísnenie bezpečnostných opatrení na Hrade.
 

01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2023-03-09 06:22:11 - Feat.: - Title: Petr Pavel sa vo štvrtok stane novým českým prezidentom, nahradí Zemana. Jeho tím avizuje prekvapenia 03 - Modified: 2023-03-02 13:08:44 - Feat.: - Title: Rakúsko môže vďaka neutralite hrať mediačnú rolu medzi Ruskom a Ukrajinou, tvrdí Zeman 04 - Modified: 2023-02-06 10:54:52 - Feat.: - Title: Zeman kondoloval Erdoganovi a vyjadril sústrasť sýrskemu ľudu. Zraneným praje skoré uzdravenie 05 - Modified: 2023-01-30 12:50:20 - Feat.: - Title: Neutrálne Srbsko by mohlo byť mediátorom medzi Ukrajinou a Ruskom, povedal Zeman
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 04:10