StoryEditor

Na Kryme chýba len krôčik k vojne, tvrdí Kukan

12.03.2014, 15:19
Autor:
tasr, stltasr, stl

Kríza na Krymskom polostrove bola dnes jednou z hlavných tém plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu. Slovenský europoslanec Eduard Kukan (SDKÚ-DS) uviedol, že podľa poslancov EP ide o jasnú inváziu Ruska na ukrajinské územie.

Kukan povedal, že na Kryme ide doslova o explozívnu situáciu a vyjadril nádej, že tam za takéhoto stavu nedôjde k zlyhaniu ľudského faktora, lebo to by mohlo viesť ku katastrofálnym následkom, nakoľko proti sebe stoja vojaci s početným zbrojným arzenálom.

"V debate v parlamente boli rôzne názory, ale všeobecne tvrdíme, že ide o ruskú agresiu na Kryme, že je to invázia, čo je z hľadiska medzinárodného práva a pravidiel EÚ neprípustné a nezákonné," opísal Kukan postoj poslancov EP k situácii na Kryme.

Slovenský europoslanec dodal, že nikto v EP neverí, že na Kryme nie sú ruskí vojaci, že je to iba domobrana. Pri tom počte, uniformách, typoch zbraní, tankoch a helikoptérach, ktoré tam sú, sa tomu veriť nedá.

Poslanci debatovali o pripravovanom referende na Kryme, ktoré je podľa zákonodarného zboru EÚ nezákonné a v rozpore s ukrajinskou ústavou. Tá podľa Kukana jasne stanovuje, že keď ide o územnú celistvosť musí ísť o celoštátne referendum a nie iba na časti územia.

"Ak by došlo k odtrhnutiu Krymu a jeho pripojeniu k Rusku, hrozí nám návrat do studenej vojny. Nebudeme mať garanciu, že ten istý scenár nebude v Podnestersku, kde sú už také náznaky," upozornil Kukan. To by bol precedens pre iné štáty s vlastnou menšinou na území druhých krajín a pre ohrozenie celého systému medzinárodného práva.

Európsky parlament podľa neho môže vyvíjať nátlak na to, aby sa zabránilo zvyšovaniu napätia, môže rokovať s Ruskom a presviedčať Moskvu, že to nie je správna cesta na spoluprácu. V opačnom prípade sú v zásobe sankcie zo strany EÚ. Brusel už pozastavil rokovania o liberalizácii vízového režimu s Ruskom a o výstavbe ruského plynovodu South Stream.

EÚ môže prejsť k ďalším sankciám. V hre je zmrazenie účtov a zákaz vstupu do štátov EÚ pre predstaviteľov ruského režimu,“ spresnil Kukan. A dodal, že on osobne je za rokovanie a trpezlivosť, ale je tiež realista a vyzerá to tak, že sľuby a vyhrážky na Rusko zatiaľ neplatia.

01 - Modified: 2006-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Reformy narazia na silný štát
01 - Modified: 2024-04-26 10:04:52 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zadržali dvoch podozrivých zo špionáže. Vydávali sa za opravárov 02 - Modified: 2024-04-26 11:11:23 - Feat.: - Title: Prečo Rusi na bojisku stagnujú, aj keď znásobili vojnovú mašinériu 03 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 04 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 05 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 13:36