StoryEditor

O stiahnutí zbraní nemôže byť ani reč, tvrdí ukrajinská armáda

23.02.2015, 09:56
Autor:
TASRTASR
Ukrajinská armáda sa stiahne, iba ak separatisti zastavia paľbu.

Velenie ukrajinských vojsk uviedlo, že nezačne so sťahovaním ťažkých zbraní, kým proruskí separatisti neprestanú s útokmi na pozície ukrajinskej armády. Ostreľovanie pretrváva napriek tomu, že obe strany sa zaviazali rešpektovať prímerie, ktoré platí od polnoci 15. februára.

Počas víkendu proruskí separatisti a ukrajinské velenie uzavreli dohodu, že začnú so sťahovaním ťažkej bojovej techniky v súlade s harmonogramom, ktorý je súčasťou dohody podpísanej 12. februára v Minsku.

Hovorca ukrajinskej armády Anatolij Steľmach dnes konštatoval, že intenzita ostreľovania sa v posledných dňoch citeľne znížila a v noci nadnes boli pozície ukrajinskej armády terčom paľby protivníka len dvakrát - v prvom prípade z ručných zbraní, v druhom prípade bolo nasadené delostrelectvo. Iný hovorca ukrajinských ozbrojených síl, Vladyslav Selezňov, však spresnil, že práve vzhľadom na pokračujúcu paľbu "nemôže byť zatiaľ ani reči o stiahnutí zbraní".

Proruskí separatisti aj dnes zopakovali, že pokračujú v sťahovaní svojich zbraní od demarkačnej čiary v súlade s minskými dohodami. Pre agentúru RIA Novosti to dnes vyhlásil jeden z lídrov Luhanskej ľudovej republiky, Vladislav Dejnego, ktorý však nijako nekomentoval vyhlásenie hovorcu ukrajinskej armády Selezňova.

Dejnego zdôraznil, že povstalci rešpektujú dohodu o prímerí. "Je ticho. Prímerie sa prakticky neporušuje. Len zriedka sa ozvú výstrely z ručných zbraní a mínometná paľba," spresnil.

Agentúra UNIAN s odvolaním sa na vládne vojenské zdroje informovala, že v oblasti južne od Donecka badať upevňovanie pozícií protivníka a sústreďovanie posíl. Najzložitejšia je situácia v oblasti smerom na prístavné mesto Mariupol, tvrdí ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk.

Povstalci tam podľa neho za posledných 24 hodín presunuli najmenej 350 ľudí, 15 nákladných a 20 obrnených vozidiel vrátane šiestich tankov.

Koncentráciu živej sily a techniky podľa Tymčuka badať aj v Donecku, kam sa zrejme presunul rad jednotiek, ktoré sa v uplynulých týždňoch zapojili do bojov o Debaľceve, odkiaľ sa minulý týždeň stiahla ukrajinská armáda.

Podľa agentúry Ukrinform odvolávajúcej sa na velenie vládnej protiteroristickej operácie, vládne jednotky naďalej udržiavajú obranu demarkačnej čiary, pričom "nereagujú na provokácie protivníka".

 

01 - Modified: 2007-03-22 10:05:22 - Feat.: 0 - Title: Rezolúcia o genocíde by poškodila vzťahy USA s Tureckom
01 - Modified: 2024-04-19 15:23:52 - Feat.: - Title: Voľby v Baskicku by prvýkrát mohli vyhrať separatisti, vládnuť ale zrejme nebudú 02 - Modified: 2023-12-03 18:12:00 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí v Španielsku znovu protestovali proti amnestii pre separatistov 03 - Modified: 2023-11-23 21:42:52 - Feat.: - Title: Kremeľ ľutuje, že Arménsko vynechalo summit vojenskej aliancie v Minsku. Kritizuje uvažovanie o Západe 04 - Modified: 2023-11-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Sny sliezskych separatistov po voľbách ožívajú, najväčšia menšina v Poľsku vidí inšpiráciu v Katalánsku 05 - Modified: 2023-10-09 15:43:15 - Feat.: - Title: Korzikou otriasli výbuchy. K bombovému útoku sa prihlásili separatisti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:54