StoryEditor

Stovky ľudí protestovali v Prahe za Zemana. Páľte mešity, kričali niektorí

12.12.2015, 17:28

V centre Prahy sa podľa polície zišlo asi tisíc priaznivcov Národnej demokracie, ktorí potom pokračovali na Hrad. Účastníci počas akcie vyjadrovali podporu prezidentovi Milošovi Zemanovi. Zaznievali aj nenávistné heslá voči islamu, píše iDnes.cz.

Na zhromaždení, ktoré začalo v hornej časti Václavského námestia, prehovoril napríklad bývalý predseda republikánov Miroslav Sládek. Na Pražskom hrade potom demonštrantom zaspieval tri piesne aj kontroverzný spevák Tomáš Ortel.

Na začiatku demonštrácie účastníci spievali českú hymnu, potom nasledovali prejavy rečníkov, podľa ktorých prezident ako jeden z mála politikov ponúka riešenie utečeneckej krízy. Sprievod potom pokračoval na Hrad. Na mieste boli desiatky policajtov, vrátane antikonfliktného tímu.

Mnoho ľudí postávajúcich na námestí malo v rukách české vlajky. Ďalšie si priniesli transparenty s nápismi "Chránime svoju vlasť", "Nie Bruselu", "Stop EÚ" alebo "Európa patrí Kristovi".

Bývalý predseda republikánov Miroslav Sládek vo svojom vystúpení vyjadril radosť nad tým, že konečne našlo odozvu to, čo vyhlasoval pred 20 rokmi. "Na moje slová došlo," uviedol vo svojej reči.

Z Václavského námestia sa účastníci vydali na pochod na Hradčanské námestie, kde vyjadrili podporu prezidentovi. Po ceste skandovali heslá "Čechy Čechom", "Nič než národ", "Multi kulti nechceme".

"Na Panskej ulici si niekoľko aktivistov sadlo na zem a snažilo sa brániť v postupe demonštrantov. Policajti ich následne odviezli na stanicu," povedal fotograf iDNES.cz, ktorý situáciu monitoroval priamo na mieste.

Z davu sa predovšetkým na Staromestskom námestí ozývalo tiež mnoho nenávistných výkrikov na adresu islamu. Podľa fotografa niektorí demonštranti volali heslá vyzývajúce k páleniu mešít a urážajúcich nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú.

Demonštrácia sa následne presunula cez Karlov most smerom k Nerudovej ulici. Potom účastníci smerovali na Hradčanské námestie, kam dorazili okolo tretej hodiny popoludní. Ich počet sa ale oproti predchádzajúcemu sprievodu výrazne znížil.

Organizátorka akcie Lucie Hašková tu okrem iného vyjadrila nespokojnosť s českou vládou, ktorá podľa nej nejde v prospech krajiny. Zároveň poďakovala prezidentovi Zemanovi, ktorý podľa nej stojí za svojím ľudom.

Celú akciu zvolalo Hnutie za našu kultúru a bezpečnú zem a Národná demokracia. Pražskému magistrátu ju nahlásili 24. novembra s tým, že očakávajú účasť asi 5 tisíc ľudí.

01 - Modified: 2007-12-05 20:31:32 - Feat.: 0 - Title: Ceny energií: Vláda obetovala firmy
01 - Modified: 2024-04-20 09:25:30 - Feat.: - Title: "Kto iný, ak nie my?" Proeurópskym protestom v Tbilisi dominovala mládež, odmietajú zákon o zahraničnom vplyve 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch 04 - Modified: 2024-04-06 17:53:27 - Feat.: - Title: Švajčiarski farmári pred budovou vlády na protest pohodili ovce usmrtené vlkmi. Žiadajú od štátu akciu 05 - Modified: 2024-03-30 20:57:40 - Feat.: - Title: Státisíce ľudí v uliciach Londýna. Na proteste zadržali podozrivého z priestupku spojeného s terorizmom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:26