StoryEditor

Stopy z teroru vedú k nám. Útočníci mali kúpiť zbrane na Slovensku

18.02.2015, 10:39
Zbrane použité pri útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo pochádzali zo Slovenska.

Stopy z teroristického útoku, ktorý si v Paríži vyžiadal 17 obetí a vystrašil celý svet, smerujú na Slovensko. Informáciu priniesol denník Nový Čas.

Zbrane zaistené špeciálnymi jednotkami po útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mohli byť zakúpené z obchodu zaoberajúceho sa predajom zbraní a streliva v Partizánskom. "Môžem potvrdiť, že u nás bola polícia. Či boli, alebo neboli použité zbrane z nášho obchodu, o tom informácie nemám," povedal pre TASR jeho majiteľ František Gajdoš.

Podľa Nového Času prišla slovenskej polícii žiadosť od kolegov z Francúzska, aby identifikovali pôvod siedmich samopalov.

Vyšetrovateľov cesta po pôvode zbraní priviedla na Slovensko. Tie mali byť predané u nás legálne v obchode s expanznými, teda znefunkčnenými zbraňami, následne vyvezené do Belgicka a neskôr do Francúzska, kde sa dostali do rúk teroristom.

"Francúzski vyšetrovatelia pracujú s verziou demilitarizovaných, neutralizovaných zbraní, spätne prerobených, aby znova strieľali. Cesta by mala viesť na Slovensko," potvrdili Novému Času kolegovia z francúzskych médií.

O obchode so slovenskými samopalmi informovala aj prestížna televízia Euronews. Na svojej internetovej stránke zverejnila článok s titulkom "Útočníci z Paríža zrejme použili zbrane legálne kúpené v Európskej Únii".

Euronews sa odvolávajú aj na vyjadrenie šéfa francúzskej jednotky na koordináciu boja proti terorizmu Loica Garniera, ktorý sa vyjadril, že francúzsky vyšetrovatelia sú si dobre vedomí dostupnosti slovenských expanzívnych zbraní, ktoré sú jednoducho prerobiteľné na plne funkčné a vražedné.

Garnier však nechcel prezradiť viac, lebo informácie podliehajú vyšetrovaniu francúzskych úradov.

Kaliňák avizuje zmeny

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky tiež potvrdilo, že spolupracuje s partnermi v zahraničí na vyšetrovaní rôznych indícií prípadov, ktoré môžu súvisieť s teroristickými útokmi. "Boj proti terorizmu nie jednoduchý a spôsoby a priebeh vyšetrovania nebudeme rozoberať cez médiá," uviedol pre TASR hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Minister vnútra Robert Kaliňák vyhlásil, že Slovensko v krátkom období obmedzí možnosť predaja expanzných zbraní cez internet. Reagoval tak na informáciu, že znefunkčnené zbrane použité pri útokoch na redakciu časopisu Charlie Hebdo mali byť predané legálne cez internet.

Záležitosť je podľa Kaliňáka citlivá a nemôže o nej informovať. Potvrdil však, že okolnosti teroristického útoku sa prešetrujú.
"Rieši sa to nie prvý týždeň, ani nie druhý. Vzápätí sa aktivovali všetky jednotky jednotlivých krajín, ktoré sa snažia, aby sme podrobne identifikovali možno aj niektoré cesty, ktoré fungujú."

Podľa ministra vnútra sa uvažuje o zavedení akéhosi zbrojného preukazu aj pre držiteľov expanzných zbraní. "Nevyžadovali by sa skúšky, lebo predsa len ide o zbrane na slepé náboje, ale registrácia na polícii by mala byť omnoho prísnejšia a prevody týchto zbraní by sa mali monitorovať."

01 - Modified: 2023-01-10 20:09:18 - Feat.: - Title: V novom čísle týždenníka Charlie Hebdo sú ďalšie karikatúry iránskych duchovných 02 - Modified: 2022-09-12 12:56:19 - Feat.: - Title: Začal sa odvolací súd s mužmi odsúdenými za útok na redakciu Charlie Hebdo 03 - Modified: 2022-03-22 13:23:26 - Feat.: - Title: Charlie Hebdo zobrazuje obete vojny ako novodobých pracovných otrokov 04 - Modified: 2021-10-16 05:57:49 - Feat.: - Title: USA chcú vyplatiť odškodné príbuzným Afgancov, omylom zabitých pri útoku dronom 05 - Modified: 2021-09-08 08:07:43 - Feat.: - Title: Kto je ekonomickým lídrom Strednej Ázie?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 22:03