StoryEditor

Djokovič sa zastal utečencov: Ťažko ich môžete obviňovať, keď nemajú domov

17.11.2015, 14:45

Jeho prvý zápas príliš vzruchu nepriniesol. Tenista Novak Djokovič bol pri premiére na tohtoročnom Turnaji majstrov rovnako suverénny ako v predchádzajúcich zápasoch sezóny a bez problémov zdolal Japonca Keia Nišikoriho. Pozornosť však vzbudilo vyjadrenie najlepšieho tenistu súčasnosti k utečeneckej kríze. "Musíme byť ľudia a mať pre druhých pochopenie," povedal.

Sedel na tlačovej konferencii, odpovedal na pár otázok o úspešnom štarte na záverečnom turnaji sezóny. Potom z novinárskeho pléna zaznela netradičná otázka: na utečeneckú krízu a migrantov, ktorí mieria do Djokovičovo rodného Srbska, píše idnes.cz.

"Počul som, že zo zhruba 12 miliónov obyvateľov Sýrie ich asi tretina odišla z krajiny preč. A cez Srbsko mieria do finálnych destinácií, hlavne Nemecka a Rakúska," reagovala svetová jednotka. "Ale musíte si uvedomiť, čo za tým stojí. Príčinou je vojna v ich krajine. Ťažko ich môžete viniť. Keď nemajú dom, nemajú nič, kam majú ísť? Pochopiteľne budú hľadať lepšie miesto pre život." 

"Je to hrozné, čo sa deje"

Djokovič sa stal v auguste ambasádorom dobrej vôle UNICEF. V rámci tejto úlohy navštívil v septembri v Belehrade priestor, ktorý je určený práve pre utečenecké rodiny s deťmi, ktoré nemajú kam ísť. 

"Bol som v hoteli, kde môžu stráviť pár hodín, oddýchnuť si, niečo zjesť, napiť sa. Deti si tam môžu chvíľu hrať. Bolo to dojemné," hovoril. "A zároveň to bola dosť náročná skúsenosť. V Srbsku som toho videl veľa, prešlo si za posledných 20 rokov množstvom problémov, či už ekonomických, alebo aj vojnu a tak ďalej. Ale toto bola jedna z najviac zraňujúcich emócií, čo si pamätám. " 

Pri tej príležitosti si vybavil aj historku, ktorú s jednou z rodín osobne zažil. "Hral som sa s dieťaťom. Za pol minúty prišla jeho matka, vzala mi ho a hovorila:, Musíme odísť. Musíme ísť, aj keď neviem, ako ďaleko, ani kam. 'Je to hrozné, čo sa deje," vysvetľoval Djokovič. 

Od začiatku roka si v Srbsku podalo žiadosť o azyl skoro 130-tisíc uchádzačov. Podľa UNHCR, utečeneckej agentúry OSN, prešiel minimálne rovnaký počet migrantov Srbskom bez registrácie. 

Murray: Nechcem žiť v strachu, keď idem na kurt

Pohľady na utečencov sa rôznia, Djokovičov názor je však pomerne jasný. "Som len športovec, ale samozrejme ma to zaujíma. Myslím, že všetci sme ľudia a mali by sme mať pochopenie pre ostatných. To by malo stáť nad všetkými zákonmi, hranicami a ďalšími politickými záležitosťami. " 

K súčasnej situácii sa vyjadroval aj ďalší špičkový tenista Brit Andz Murray. Ten sa predstaví budúci víkend vo Finále Davisovho pohára v Belgicku, kde Británia nastúpi proti domácim tenistom. Hrať sa bude v Gente, ktoré je len 35 kilometrov od Molenbeeku, kde polícia vykonávala razie voči teroristom v súvislosti s útokmi v Paríži. Práve viacero teristov pochádzalo z Belgicka. "Nechcem žiť v strachu zakaždým, keď sa dostanem na kurt," povedal Murraz pre BBC.


 

01 - Modified: 2007-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ďalší pochod neonacistov
01 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 02 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 03 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 04 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 05 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 14:58