StoryEditor

Nemecko nespasia ani státisíce migrantov, varujú odborníci

02.11.2015, 17:57
Nemecko bude nutne potrebovať začleniť obrovské množstvá migrantov do pracovného procesu. Ani to však ekonomike nemusí stačiť.

Nemecká populácia rýchlo starne. Ak má v budúcnosti ekonomika naďalej rásť, musia sa do pracovného procesu viac zapojiť ženy, seniori a prisťahovalci. V prípade migrantov sa vláda musí zamerať nielen na zabezpečenie základnej pomoci, ale predovšetkým na ich vzdelanie. Vyplýva to z tohtoročnej analýzy spoločnosti Prognos, píše iDnes.cz.

Do Nemecka v súčasnosti mieria bezprecedentné počty utečencov, podľa niektorých odhadov ich tento rok môže prísť až 1,5 milióna. Masové prisťahovalectvo síce môže nelichotivý vývoj zmierniť, napriek tomu ale ani stovky tisíc utečencov krajinu z demografickej pasce nevyvedú.

Pre tento a nadchádzajúci rok počítajú ekonómovia s tým, že Nemecko získa po odpočítaní vysťahovalcov vyše 500 000 prisťahovalcov ročne. V strednodobom horizonte sa táto čistá hodnota prisťahovalectva opäť ustáli na približne 200 000 ľuďoch ročne.

"Zúfalo potrebujeme prisťahovalcov, a to mnoho rokov," vyhlásil hlavný ekonóm Prognos Michael Böhmer. "Tí ale môžu nemecké demografické problémy a nedostatok odbornej pracovnej sily len zmierniť, nie zvrátiť," dodal.

Rast spomalí
Až do roku 2040 očakáva Prognos stály hospodársky rast v priemere 1,3 percenta ročne. To je výrazne menej ako priemer zvyšku eurozóny, ktorý rastie ročne o 1,8 percenta. Podľa Böhmera tak na tom budú lepšie tie krajiny, ktoré majú vyššiu pôrodnosť, ako je napríklad Francúzsko.

Hospodársky rast Nemecka bude podľa odborníkov možné udržať len za cenu obrovského vypätia všetkých strán. Krajina bude musieť nájsť ďalšie zdroje pracovnej sily nielen medzi prisťahovalcami, ale aj priamo v Nemecku medzi ženami a seniormi.

V prípade žien vraj trend z čiastočného pracovného úväzku celkom jasne prejde na plný úväzok, takže sa pre nich stane pravidlom 30-hodinový pracovný týždeň.

Prognostici tiež očakávajú, že sa zákonom zmenia pravidlá pre odchod do predčasného dôchodku, hoci sa vek pre uznanie penzie stále zvyšuje. "Dôchodkový vek bude 67 rokov," tvrdí Böhmer. "V opačnom prípade nastane masívny hospodársky útlm, obrovský nedostatok kvalifikovanej sily a ešte viac bude zaťažený systém sociálneho zabezpečenia," dodal.

Zvýšená pôrodnosť sa prejaví až za desaťročia
Vysídlenci v Nemecku tak podľa prognostickej správy potrebujú oveľa viac než len úvodnú pomoc, aby sa mohli správne začleniť do hospodárstva a pracovného trhu. Nutné sú jazykové kurzy, vzdelávanie a rozširovanie kvalifikácie, aby mohli niesť skutočnú zodpovednosť za hospodársku situáciu Nemecka.

Prvé kroky už spolková vláda podľa Die Welt podnikla. Oprávnení žiadatelia o azyl tak môžu od januára žiadať o finančnú podporu na štúdium. Vyčlenená je aj pomoc pre ich profesijné vzdelávanie.

Zo správy inštitútu ďalej vyplýva, že ani zvýšená pôrodnosť zatiaľ očakávané ťažkosti nevyrieši. Aj keby ženy v Nemecku ihneď začali rodiť viac detí, prejaví sa to na pracovnom trhu až o niekoľko desaťročí. Deti totiž najskôr musia dospieť. Zvýšená pôrodnosť so sebou navyše nesie efekt úroku z úrokov, pretože širšia populačná základňa môže až v ďalšej generácii zabezpečiť väčší prírastok obyvateľov. Taký cyklus ale trvá asi päťdesiat rokov.

01 - Modified: 2007-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Policajných hliadok bude viac
01 - Modified: 2023-11-06 19:43:55 - Feat.: - Title: Poľská vojenská polícia označila postrelenie migranta na hranici za nehodu, vojak údajne zakopol 02 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 03 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 04 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 05 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:02