Reuters
StoryEditor

Voda zmietla celé domy, vznikol aj obrovský kráter. Niektoré nemecké mestá vyzerajú ako po cunami

16.07.2021, 15:29
Autor:
ČTKČTK
Podľa premiérky Porýnia-Falcka Malu Dreyerovej teraz voda všade opadáva. Preto sa budú objavovať telá ľudí, ktorí sa pri katastrofe utopili.

Erftstadt, Ahrweiler alebo Schuld - niektoré mestá na západe Nemecka vyzerajú po ničivých búrkach a záplavách ako po cunami.

Voda zmietla celé domy, v meste Erftstadt zostal po zosuve pôdy mohutný kráter. Prírodná pohroma s viac ako 100 obeťami na životoch je pre Nemecko najhoršia od druhej svetovej vojny.

Mnoho dedín na západe Nemecka poskytuje obraz skazy. Na rozsiahlom území ovplyvnenom povodňami po niekoľkodňových lejakoch dnes počet potvrdených obetí prekročil podľa miestnych úradov stovku. Ľudia umierali aj v Erftstadte, kde sa dnes skoro ráno v dôsledku zosuvu pôdy zrútilo mnoho domov.

Obrovský kráter 

Obrázky z oblasti katastrofy, vzdialenej asi 40 kilometrov od Kolína nad Rýnom, ukazujú rozsiahly kráter, ktorý pohltil masy hliny, bahnitej vody a sutín. Záchranné práce často neboli možné, uviedli miestne úrady. Aj obete z tohto miesta zhoršili tragickú bilanciu prírodnej katastrofy. Veľa ľudí je pritom stále nezvestných.

​Cesty v okolí Erftstadtu v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko sú nezjazdné a záchranné tímy sa pokúšajú dostať k obyvateľom aspoň na člnoch. "Infraštruktúra sa zrútila. Nemocnice nemôžu nikoho prijímať. Opatrovateľské domy museli byť evakuované," povedala podľa agentúry Reuters hovorca regionálnej vlády.

V meste Ahrweiler v Porýní-Falcku sa niekoľko domov doslova zosunulo. Mesto v troskách pôsobí ako keby sa stalo obeťou cunami.

"O 23:30 (v stredu) tu bola len trocha vody, o jednej ráno bolo pod vodou všetko. Náš byt, naša kancelária, domy našich susedov, všetko bolo pod vodou. Počas pätnástich minút. Išlo to veľmi rýchlo," povedal agentúre AFP miestny obyvateľ Agron Berischa.

Začnú sa objavovať telá 

Celé obce sú v troskách, ako sa veľká voda z riek prehnala mestami a dedinami západonemeckých krajín Severné Porýnie-Vestfálsko, Porýnie-Falcko a tiež v Belgicku a Holandsku.

"Bolo to tak strašné, nemohli sme nikomu pomôcť. Ľudia mávali z okien," povedal agentúre Reuters Frank Thelo pred zhromaždením sutín v meste Schuld, kde sa tiež zrútilo niekoľko domov.

Podľa premiérky Porýnia-Falcka Malu Dreyerovej teraz voda všade opadáva. Preto sa budú objavovať telá ľudí, ktorí sa pri katastrofe utopili.

"Je to horor. Je to úplne zlé, keď to zasiahne ľudskú existenciu. Keď sú ničené domy, keď ulice vyzerajú tak, ako sme to videli. Ale to, že pri tejto pohrome umierajú ľudia, to je naozaj strašné," povedala Dreyerová.

Policajné odbory Severného Porýnia-Vestfálska dnes odsúdili ako neprípustné správanie zvedavcov, ktorí si natáčajú a fotografujú dielo skazy a záchranárov pri práci.

"Vidíme zábery záchranných síl pri odstraňovaní odpadu, ktoré nasnímali zvedavci z druhej strany ulice. To sa nesmie stávať, je potrebné to odsúdiť," povedal šéf policajných odborov v najľudnatejšej spolkovej krajine Erich Rettinghaus.

"Domnievam sa však, že v najbližších dňoch budeme bohužiaľ svedkami takéhoto správania častejšie," povzdychol si.

01 - Modified: 2021-07-16 11:21:12 - Feat.: 0 - Title: Povodne v Nemecku spôsobili katastrofu. Počet obetí stúpol na 103, 1300 ľudí je nezvestných 02 - Modified: 2021-07-16 16:45:27 - Feat.: 0 - Title: Katastrofa v Nemecku: Záplavy si vyžiadali vyše sto obetí, časť diaľnice sa zrútila do rieky
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-24 12:41:45 - Feat.: - Title: Scholz Ukrajine neposkytne strely Taurus, bojí sa, že tým zavlečie Nemecko do vojny. Sľúbuje inú formu podpory 03 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 04 - Modified: 2024-04-23 21:13:40 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici 05 - Modified: 2024-04-23 08:46:13 - Feat.: - Title: Nemecký súkromný sektor sa vrátil k rastu. Výrazne posilnil sektor služieb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:30