StoryEditor

Putin nie je jediný. Okrem neho zmizol aj Gorbačov či Stalin

16.03.2015, 09:27
V minulosti sa viackrát stalo, že podobne ako teraz Putin „zmizli“ ruskí vodcovia.

Je to viac ako týždeň čo sa ruský prezident Vladimir Putin s výnimkou niekoľkých fotografií v ruskej štátnej televízii neobjavil v médiách. Jeho neprítomnosť spustila lavínu špekulácií.

Nie je to však prvýkrát, čo sa ruský prezident za podivných okolností "stratil". Boris Nikolajevič Jeľcin rád pil a kvôli slabému srdcu často končil na nemocničnom lôžku. Jozef Stalin sa zase v prvých dňoch napadnutia Ruska nemeckou armádou skryl vo svojej pracovni.

Piateho marca sa Putin stretol s talianskym premiérom Matteom Renzim. Odvtedy o ňom nikto nepočul a svetom sa šíria „zaručené“ správy o jeho údajnej chorobe alebo rovno smrti. Aby Moskva dokázala, že prezidentovi sa darí dobre, začala kremeľská štátna televízia prinášať správy o prezidentových chystaných stretnutiach.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov si prihodil tvrdením, že prezident by svojím mocným stiskom dokázal lámať ruky. Špekulácie sa však množia a s každým dňom, kedy sa Putin neobjaví pred kamerami alebo v hľadáčiku fotoaparátov, ich pribúda. Z moskovskej nemocnice nedávno prišiel anonymný list, v ktorom jeden zo zamestnancov tvrdí, že Putin mal infarkt.

Objavili sa správy o tom, že ruskí diplomati húfne opúšťajú ambasádu v Londýne a do troch hodín chystajú šokujúce oznámenia. Moskvou sa šírilo falošné oznámenie ruskej tlačovej služby, aby zahraniční novinári neopúšťali mesto, pretože sa chystá zásadné vládne vyhlásenie. Istý bývalý Putinov spolupracovník Andrej Illarionov hovoril o prevrate.

Do toho prišla správa zo Švajčiarska, kde mala bývalá olympionička Alina Kabajevová porodiť Putinovi dieťa. Nič z toho sa - celkom pochopiteľne - nepotvrdilo. Očividne unavený hovorca Peskov reportérovi agentúry Reuters na otázku týkajúcu sa dieťaťa odsekol: "Popierali sme to už stokrát."

Naposledy sa objavila napríklad špekulácia amerického Think Tanku Cato, že Putin bol zvrhnutý počas puču. Rakúsky denník Kurier zase v nedeľu informoval, že ruský prezident má problémy a lieči ho rakúsky ortopéd. To už však Peskov odmietol komentovať. "Bez komentára. Táto téma sa skončila," povedal.

Prečo teda Kremeľ doposiaľ neprišiel so žiadnym vysvetlením Putinovho zmiznutia? Sčasti preto, že vyhlásenia typu "prezident má chrípku a jeho program bol odložený o týždeň" by špekulantov neumlčali - za slovom "chrípka" by kdekto tak či tak videl "nádor" alebo "palácový prevrat".

Závažnejším dôvodom je však to, že Putin si nemôže dovoliť priznať slabosť. Prezentuje sa ako silný, maskulínny vodca (Rusi ho občas prezývajú "milovaný vodca bez trička" - pozn. red.), ktorý nepriznáva chyby a netrpí slabosťami. 

Slabé srdce a vôľa Borisa Jeľcina
Putin však nie je jediným ruským prezidentom, ktorý bez vysvetlenia zmizol z očí verejnosti, upozorňuje denník Washington Post. Obzvlášť ľudia z tímu Borisa Jeľcina sa museli stať expertmi na vymýšľanie príbehov, maskujúcich exprezidentove alkoholické poklesky a infarkty. To sa prejavilo najmä pred prezidentskými voľbami v roku 1996, keď proti Jeľcinovi stál silný komunistický kandidát Gennadij Zjuganov.

Jeľcin dostal pár dní pred voľbami infarkt, jeho mediálnemu tímu sa však podarilo informáciu utajiť. Z tejto doby tiež pochádza teraz používaná fráza o Putinovom „silnom stlačení“ ruky. Jeľlcinov hovorca totiž použil silný stisk ruky ako dôkaz prezidentovho pevného zdravia tesne potom, čo Jeľcin prezidentské voľby vyhral.

Stalin sa skrýva pred Wehrmachtom
Ešte vážnejšia situácia však nastala v 40. rokoch, za čias Sovietskeho zväzu. V júni v roku 1941 prešli tanky nemeckého Wehrmachtu sovietske hranice a začali útok, ktorý nikto z vodcov komunistickej veľmoci neočakával. Vrchný veliteľ ozbrojených síl Jozef Stalin sa v reakcii na nečakaný útok stiahol na desať dní do svojej pracovne.

Kým nemecký Blitzkrieg likvidoval jednu sovietsku divíziu za druhou, Stalin v súkromí svojej pracovne spriadal plány na obranu a zanechal vydesených občanov svojej krajiny v nevedomosti o skutočnom stave vecí.

Zabarikádovaný Gorbačov a tanky v Moskve
Na ďalšie podobne dramatické zmiznutie si museli Rusi počkať päťdesiat rokov. V roku 1991 trávil generálny tajomník Sovietskeho zväzu a strojca perestrojky Michail Gorbačov dovolenku na Kryme, keď ho zástancovia tvrdej sovietskej línie zabarikádovali vo vnútri jeho chalupy a odstrihli ho od všetkej komunikácie.

Verejne potom vyhlásili, že "zo zdravotných dôvodov" už nie je schopný ďalej viesť krajinu. Súbežne s tým poslali do ulíc Moskvy tanky.

Rozpadu Sovietskeho zväzu už však nezabránili. Niet sa teda čomu čudovať, že Rusi sú z Putinovho zmiznutia nervózni. Tým skôr, že prichádza v čase napätého prímeria na Ukrajine, kurzových výkyvov rubľa, silnejúcej ekonomickej krízy a vraždy Borisa Nemcova pár krokov od kremeľského paláca.

Je však pravdepodobné, že veľká časť bežnej populácie sa týmito špekuláciami vôbec nezaoberá. Pre 90 percent obyvateľov krajiny je totiž hlavným alebo rovno jediným zdrojom informácií televízne vysielanie. A to má Kremeľ pevne pod kontrolou.

zdroj: lidovky.cz

01 - Modified: 2007-04-14 12:28:00 - Feat.: 0 - Title: Lupiči prepadli 89-ročnú ženu z Tŕnia
01 - Modified: 2024-02-02 13:44:35 - Feat.: - Title: Ikonu so Stalinom obliala farbou, Gruzínka si má odpykať päť dní za mrežami 02 - Modified: 2023-10-25 11:52:43 - Feat.: - Title: Slepá ako za Stalina. Izraelčania reagujú na „extrémnu necitlivosť“ západnej ľavice 03 - Modified: 2023-09-28 14:23:36 - Feat.: - Title: Stalinova ústava bola dobrá a studená vojna priniesla mier, učia sa ruskí študenti 04 - Modified: 2023-06-15 19:23:45 - Feat.: - Title: V Rusku miznú tabule na pamiatku obetí stalinistických represií 05 - Modified: 2023-05-12 16:05:12 - Feat.: - Title: Stalinov syn zahynul v nacistickom koncentračnom tábore. Diktátor mu nepomohol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:06