StoryEditor

Keď ich stretnete, zabite ich. Duchovný vyzýva na zabíjanie radikálnych islamistov

26.07.2015, 10:49
Turecká televízna hviezda imám Ahmet Mahmut Ünlü tvrdo vystupuje proti bojovníkom Islamského štátu.


Vyše pol roka mu od radikálnych islamistov chodia výhražné listy a strážiť ho musí ochranka. Turecká televízna hviezda, imám Ahmet Mahmut Ünlü, ale ešte pritvrdil. Duchovný verejne povolil moslimom vraždenie bojovníkov Islamského štátu. Turkom tiež otvorene radí v milostnom živote, napríklad obhajuje orálny sex, píše iDnes.cz.

"Ak ich stretnete, zmasakrujte ich, ako by ste bojovali s ľuďmi z Adu a Iromu (podľa Koránu prekliatych miest, pozn. red.). Ten, kto ich zabije, bude odmenený. Ten, koho zabijú, sa stane mučeníkom," vyhlásil podľa tureckého denníka Hurriyet imám fatvu v stĺpiku v novo založenom denníku Vahdet, ktorý Ünlü vedie.

Pseudodžihád Islamského štátu
Radikáli z Islamského štátu sú podľa jeho mienky "pekelní psi". Obľúbený duchovný, medzi svojimi fanúšikmi známy tiež ako "Ahmet Hodža v rúchu", tak znovu provokuje tých, ktorí by sa ho najradšej zbavili.

Islamských extrémistov vo svojich kázňach na televíznej stanici Lălegül silne kritizuje od minulého roka. S vysvetlením, že bojovníci IS nie sú moslimovia, ale barbari, varoval mladých Turkov, aby sa nepridávali k "pseudodžihádu" v Iraku a Sýrii.

Vo februári mu preto turecká polícia pridelila ochranku po tom, čo mu samozvaní "praví moslimovia" začali posielať vyhrážky smrťou. Policajti sa tak pripojili k bodyguardom, ktorých si Ünlü už skôr najal.

"Ak som na Božom zozname, umriem tak či tak. Ak nie, Islamský štát do toho nemôže zasahovať," komentoval imám vtedajšie rozhodnutie polície. Súčasným vyzvaním k vraždeniu teroristov svoje vyhlásenia výrazne pritvrdil.

Kde ste prišli na to, že je orálny sex zakázaný?
Televízna hviezda však radí tureckým moslimom aj v iných otázkach. V polovici júla sa ohradil proti tvrdeniu islamského teológa Aliho Rizy Demircana, že je "pokrokový orálny sex" haram, teda hriešny a Alahom zakázaný.

Demircan v televíznom programe televízie TRT 10. júla tiež orálny sex, ktorého pokrokovosť bližšie nevysvetlil, označil za dôvod narastajúceho počtu rozvodov. Podľa neho za ne môže tiež análny sex a "sadistické sexuálne činy".

Imám Ünlü sa teológovým slovám vysmial. "Nevymýšľajte si lži v mene Alaha. Žiadna škola islamského práva orálny sex nevykladá ako zakázaný, hoci niektoré ho považujú za nevhodný. Ako môžete povedať, že ide o haram? Kde je váš zdroj?" pýtal sa vo svojom programe Ünlü a spomenul na Indonéziu a Malajziu, kde podľa jeho slov aj klerici považujú tieto milostné praktiky za normálne.

Populárny duchovný ale nie je bez poškvrny. Podľa tureckého denníka Zaman ho pred tromi rokmi polícia podozrievala z obchodovania s ľuďmi, kupliarstva, obmedzovania osobnej slobody a napomáhania istanbulskému zločineckému gangu. Nakoniec ho však zbavila všetkých obvinení.

Z denníka Vahdet imám po januárovom útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo nechal vyhodiť jedného z redaktorov. Ten sa totiž na Twitteri oprel do tureckého satirického časopisu Penguen a varoval ho, že by mohol dopadnúť rovnako ako kresliari vo Francúzsku. Ünlü vyhadzov vysvetlil tak, že nechce, aby sa z jeho novín stal radikálny plátok.

01 - Modified: 2007-08-02 10:22:00 - Feat.: 0 - Title: Druhý blok V1 vyrobil do konca júla 2 113 GWh elektriny
01 - Modified: 2024-03-26 17:00:00 - Feat.: - Title: Islamský štát, ďalší postrach Putina. Udrieť v Rusku je jednoduchšie ako v Európe 02 - Modified: 2024-03-23 22:58:50 - Feat.: - Title: Útok v Rusku je súčasťou vojny s krajinami bojujúcimi proti islamu, uviedol Islamský štát. Zomrelo 133 ľudí 03 - Modified: 2024-02-21 16:12:40 - Feat.: - Title: Švajčiarsko zakáže islamistické hnutie Hamas a príbuzné organizácie 04 - Modified: 2024-01-25 13:35:07 - Feat.: - Title: V Rusku bude vojna moslimov s kresťanmi, varoval člen Dumy. Rozzúril tým Kadyrova 05 - Modified: 2023-11-29 11:43:33 - Feat.: - Title: Aj moslimovia v Európe čelia nenávisti kvôli vojne v Gaze. Polícii však nedôverujú, incidenty nenahlásia
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:06