StoryEditor

Často ma považujú za Čečenca, hovorí Čech bojujúci na strane proruských radikálov

27.07.2015, 16:52

Na strane proruských separatistov na východe Ukrajiny bojujú rôzne národnosti vrátane Čechov. Od začiatku konfliktu sa ich na stranu separatistov postavilo okolo dvadsať. Prvému z nich, ktorý sa odvážil prehovoriť s českými médiami, miestni ľudia hovoria Kaukaz. Svojim vzhľadom vraj pripomína obyvateľov kaukazského regiónu.

„Často ma považujú za Čečenca,“ povedal pre Aktuálně.cz povstalec z Česka, ktorého meno je Pavel Botka. Po boku separatistov bojuje takmer štyri mesiace. Pred nedávnom prešiel do zvláštnej jednotky zahraničných bojovníkov.

Botka sa rozhodol na Ukrajinu vydať po tom, čo sa dozvedel o tragickej udalosti v Odese v máji minulého roku. Medzi separatistami a Ukrajincami sympatizujúcimi s Kyjevom vtedy došlo k stretom, ktoré viedli k smrti 48 ľudí. Väčšina ľudí zomrela pri požiari budovy odborov.

"Šokovalo ma, ako môže uniformovaný policajt strieľať po bezbranných ľuďoch, ktorí utekajú pred ohňom. Súčasná ukrajinská vládna moc ich fakticky likvidovala. To mi prišlo dosť nefér a nespravodlivé. Preto som s tým chcel niečo urobiť," vysvetlil Botka.

K separatistom sa Botka dostal až po niekoľkých mesiacoch. Pôvodne sa chcel dostať do Doneckej ľudovej republiky s kolónou povstalcov, tú však odhalila a rozstrieľala ukrajinská armáda. Nakoniec sa do Donecku dostal cez ruskú hranicu.

Botka pre Aktuálně.cz naznačil, že sa zúčastnil už mnohých bojov proti ukrajinskej armáde, vrátane nedávneho o obec Marjanka, ktorý si vyžiadal stovky obetí.

Priazeň miestnych aj Okamurovho hnutia

Botka sa vraj rovnako ako ostatní Česi teší priazni miestnych obyvateľov. "Často sú dojatí, že niekto z Európy, z Čiech, príde a zaujíma sa o ich problém," vyhlásil Botka. Miestni ale nie sú jediní, u koho českí bojovníci našli podporu. Pomoc im vraj poskytne hnutie Sloboda a priama demokracia (SPD) poslanca Tomia Okamuru.

"Som rád, že sa česká politika o to zaujíma. Konkrétne strana SPD Tomia Okamuru, konkrétne pani Nela Lisková. Máme prisľúbenú humanitárnu pomoc. Lieky pre našu jednotku. Sme za to veľmi radi," hovorí Botka.

Ostatní českí ozbrojenci sa väčšinou snažia o účasti na proruskej strane mlčať. Po ich návrate do Česka by im totiž hrozilo trestné stíhanie.

Botka napriek tomu už skôr so svojou rodinou hovoril o zapojení sa na proruskej strane. "Nie sú radi. Kto by bol rád, keby ich príbuzný alebo kamarát bol niekde, kde môže prísť o život. Ja sa im to snažím vysvetliť. Snažím sa im povedať, že dnes to je tu v Donbase, zajtra môže byť podobná situácia u nás v Česku," dodal Botka s tým, že návrat do Čiech zatiaľ nechystá.

Botka predtým pôsobil ako zápasník v zmiešaných bojových umeniach. Posledných päť rokov robil bodyguarda v Turecku, Brazílii i Európe.

01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:40