StoryEditor

Moskva sa usvedčuje sama. Na Ukrajine sú tanky, ktoré vlastní iba Rusko

07.09.2014, 00:00
Na Ukrajine sa pohybovali a boli aj zničené tanky, aké používa iba ruská armáda.

Nie je tank ako tank. Vo fotodokumentácii techniky nasadenej, ukoristenej alebo zničenej na východe Ukrajiny sa objavili zábery obrnenca T-72 vo verziách, ktoré má vo výzbroji len Rusko. Snímky a videá popierajú tvrdenia povstalcov, že všetku ťažkú ​​techniku ​​získali vďaka dezertérom alebo ako vojnovú korisť. 

Dokumentáciu priniesol server LostArmour.info, ktorý eviduje ťažkú ​​techniku ​​videnú na východe Ukrajiny a zaznamenáva, kto ju prevádzkuje alebo prevádzkoval, prípadne či bola jednou z bojujúcich strán ukoristená protivníkovi. Server zverejnil už niekoľko stoviek fotografií aj s odkazom za zdroj. 

Snímky zachytávajú tanky T-72B, ktoré sa v arzenáli separatistov objavujú od polovice augusta. U nich možno podľa vojenského publicistu Lukáša Visingra súdiť, že môžu byť ukoristené, možno získané vďaka dezertujúcím ukrajinským vojakom. Ukrajina totiž tieto tanky v skladoch má. 

"Zatiaľ bolo identifikovaných okolo pätnásť exemplárov, z ktorých väčšina nesie aj reaktívne pancierovanie Kontakt-1. Pri vozidlách tejto verzie možno tvrdiť, a minimálne u časti kusov to tak asi naozaj bude, že pochádzajú z Ukrajiny," povedal iDNES.cz Visingr. 

Lenže koncom augusta sa objavili u separatistov aj tanky verzií BM a BZ. Na webe LostArmour.info sa záberov takých tankov, ktoré Ukrajina vo svojej výzbroji nemala, objavilo hneď niekoľko. 

 

Stojí za povšimnutie, že server pôvodne vznikol za účelom - citujeme zo stránok LostArmour.info - torpédovania ukrajinskej propagandy zľahčujúcej ukrajinské straty. Teraz však komunita, ktorá server obhospodaruje, poukázala na tanky, ktoré Ukrajina, jednoducho povedané, nemala kde vziať. 

"Variant T-72BM sa začal vyrábať na prelome rokov 1989 a 1990 a má nový dynamický pancier Kontakt-5, ktorého veľké bloky na veži jej dávajú charakteristický klinový tvar. Nie je známe, že by Ukrajina niekedy vôbec vlastnila obrnencov tejto verzie, jediným známym prevádzkovateľom je Rusko," povedal iDNES.cz Visingr. 

Okrem minimálne troch tankov T-72BM v Donbase boli podľa neho zistené aj najmenej dva tanky novej ruskej modernizácie T-72BZ, vybavené tiež pancierom Kontakt-5, ale navyše aj novým viackanálovým senzorom v ľavej časti stropu veže. Senzor sa vzhľadovo odlišuje od senzorov predošlých verzií T-72. Ani v tomto prípade nie je podľa Visingra známy iný užívateľ varianty T-72BZ než armáda Ruskej federácie. 

Rusi sa pomohli usvedčiť sami 
V prípade akýchkoľvek správ z Ukrajiny sa samozrejme ponúka otázka, nakoľko môžu byť dané zábery manipulované a či môžu napríklad pochádzať odinakiaľ. Aký je teda pôvod fotografií? 

Niektoré rozšírili používatelia sociálnej siete Twitter. Jeden z tankov T-72BM bol videný v uliciach štyristotisícovej Makijivky neďaleko Donecka, snímka je datovaná 23. augusta. V nasledujúcich dňoch obletel ruskú sociálnu sieť VKontakte, kde niektorí používatelia upozornili, že Ukrajinci takú verziu tanku nemajú, zatiaľ čo stúpenci povstalcov nad snímkou ​​oslavovali ťažkú ​​techniku ​​v rukách separatistov. Tank bol "ozdobený" ikonou Krista. Ďalší T-72BM bol takto "pristihnutý" v blízkosti Luhansku. 

Okrem užívateľov Twitteru však Rusov z nasadenia techniky na Ukrajine "usvedčili" nevedomky aj ich vlastné médiá. Štátna televízia RT odvysielala reportáž prejazdu ruského humanitárneho konvoja územím povstalcov, na ktorom bol jeden T-72BM (čas 1:15) videný. Ďalšie tanky v tejto modifikácii v Luhanskej oblasti "dosvedčili" zábery ruskej internetovej televízie Sputnik TV (čas 1:55). 

U Ilovajsku zase Ukrajinci ukoristili (a vyfotografovali) novú ruskú modifikáciu tanku T-72BZ. Ani v tomto prípade sa redakcii iDNES.cz nepodarilo nájsť žiadny dôkaz alebo náznak, že by snímka bola stiahnutá z internetu a použitá pre falošné obvinenia Ruska zo zásobovania povstalcov ťažkou technikou. 

Fotografie a videá pokladá za presvedčivé aj publicista Lukáš Visingr. "Hoci je samozrejme stále otázka, kto v tých tankoch sedí, celkom iste sú tam vozidlá poslané z Ruska," uzatvára. 

Ukrajinci natočili ruský tank aj na konci augusta v Novoazovsku:

01 - Modified: 2006-10-09 13:38:00 - Feat.: 0 - Title: V Košiciach sa po rokoch opäť zrodila široká pravicová koalícia
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:01