StoryEditor

Putin odišiel z luxusnej vily. Dnes v nej býva Janukovyč

23.02.2015, 18:42
Osud exprezidenta. Bývalá hlava Ukrajiny žije v Rusku v luxuse. Uvažuje však o návrate.

Ubehol rok od krvavých udalostí na Majdane, po ktorom došlo k úteku prezidenta Viktora Janukovyča do Ruska. Ten sa napriek tomu nevzdával a aj z ruského exilu sa stále vyhlasoval za jediného lídra Ukrajiny. Protestujúci z Majdanu však o tom nechceli ani počuť. Na celom území Ukrajiny je na neho ešte stále vydaný zatykač.

Neďaleko Kyjeva za sebou zanechal honosné sídlo, ktoré sa stalo ukážkou nevkusu. Po Janukovyčovom úteku sa rezidencia, ktorá obsahovala repliku pirátskej lode a množstvo luxusných áut, stala majetkom štátu. Ten z rezidencie neskôr urobil múzeum.  

V prepychu aj v Rusku
Podobne, aký bol rýchly a dramatický jeho útek z Kyjeva cez Krym, Rostov na Done až do Moskvy, také rýchle bolo aj nájdenie jeho nového bydliska. Po pár týždňoch v hoteli dostal Janukovyč rezidenciu v podmoskovskej oblasti Novoogarovo, kde sídlia ruskí prominenti a oligarchovia. Sídlo tam má tiež prezident Putin.

Jeho novým susedom sa stal aj Janukovyč. Usídlil sa v rezidencii Barvika, ktorá je známa tiež ako Mayendorf. Vila je postavená v anglickom štýle a nevyhýba sa prvkom luxusu. Vilu s viac ako dvoma hektármi pozemkov istý čas vlastnil aj sám Putin.  

Podľa ruských tlačových agentúr exprezident Janukovyč neprestáva sledovať dianie na Ukrajine a s nedôverou sleduje kroky novej vlády v Kyjeve.  

Návrat?
Po takmer roku sa Janukovyč ukázal v ruskej televízii Prvý kanál. Naposledy sa v televízii objavil ešte v marci minulého roku, počas tlačovej besedy v Rostove na Done.

V zostrihanej verzii na webe televízie sa Janukovyč vyjadruje bezchybnou ruštinou a ľutuje obete na životoch, ktoré si vyžiadal konflikt na Ukrajine. „Na Ukrajinu sa vrátim hneď, ako bude možné, a urobím všetko pre to, aby som uľahčil život ukrajinskému ľudu,“ uviedol Janukovyč v rozhovore pre ruskú televíziu.  

Stone chystá o Janukovyčovi dokument
Osobu exprezidenta Viktora Janukovyča sa snaží pozdvihnúť z popola americký režisér Oliver Stone. Ten sa s Janukovyčom stretol koncom decembra. „S neprávom zvrhnutým prezidentom som strávil viac ako štyri hodiny v zaujímavom rozhovore,“ uviedol Stone na svojej facebookovej stránke.

Stonov nový dokument má vyrozprávať „špinavý príbeh“ o tom, ako bol legitímny prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč zvrhnutý. Stone z prevratu podozrieva americkú CIA. Oliver Stone je tiež autorom kontroverzného dokumentu Neznáme dejiny Spojených štátov. 

01 - Modified: 2007-03-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Môj vzor Peter Veľký
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:44