StoryEditor

Starobylé pamiatky ničí aj Saudská Arábia. Západ zaviera pred jej krutosťou oči

19.10.2015, 10:23

Britskú vládu v posledných dňoch rozdelil postoj k Saudskej Arábii. Premiér David Cameron totiž v utorok zmietol zo stola kontroverznú zmluvu na výcvik saudskoarabských väzenských dozorcov, a to aj napriek odporu dvoch kľúčových ministrov svojho kabinetu.
Cameronova hovorkyňa to síce popiera, podľa britskej tlače je však dôvod jasný – rozsudok Rijádu nad 74-ročným Britom Karlom Andreem, ktorý bol za fľaše domáceho vína v aute odsúdený na 350 rán bičom, píše portál lidovky.cz.

Saudi sú pre Britov dôležitý partner

Jeho syn Simon pre televíziu CNN povedal, že by jeho otec, ktorý trpí astmou a v minulosti bojoval aj s rakovinou, bičovanie zrejme neprežil. „Chápem, že spáchal zločin a ponesie jeho následky, chápe to aj on. Vzhľadom na jeho zdravotný stav však dúfam, že dostane milosť a bude prepustený,“ vyhlásil. Karl Andree už pritom za svoj prehrešok kvôli saudskoarabským zákonom strávil viac ako rok vo väzení.
Za Andreeho sa postavil aj Cameron a napriek lobovaniu ministerky vnútra Theresy Mayovej a šéfa britskej diplomacie Philipa Hammonda odmietol posvätiť zmluvu o spolupráci vo väzenstve v hodnote 5,9 milióna libier.

O peniaze však Britom nešlo – ministri podľa denníka The Times argumentovali tým, že kontrakt pomôže Saudom reformovať väzenstvo a že jeho odmietnutie by poškodilo vzťahy s kľúčovým spojencom.

Saudská Arábia je pritom pre Britov nesmierne dôležitým ekonomickým partnerom – spoločné podniky majú hodnotu 11,5 miliardy libier a Saudi sú aj najväčšími odberateľmi britských zbrojoviek, ktoré od nich v posledných piatich rokoch dostali štyri miliardy libier. V ultrakonzervatívnom vahhábovskom kráľovstve teraz žije a pracuje vyše 30-tisíc britských občanov.

Saudi ničia aj pamiatky
Aj preto majú Briti, ale aj Francúzi alebo Američania tendenciu zatvárať oči pred porušovaním práv menšín, ktoré je v krajine na dennom poriadku.

Blízkovýchodný spravodajca denníka The Independent Robert Fisk však tento týždeň upozornil ešte na jednu skutočnosť, ktorú Západ blahosklonne prehliada: systematické ničenie historických pamiatok saudskoarabským režimom.

Zatiaľ čo svet vydesene sleduje ničenie antickej Palmýry teroristami z Islamského štátu, buldozéry ničiace hrobky, mešity a pevnosti Osmanskej ríše nikoho nevzrušujú.

Okrem osmanských pamiatok však stúpenci vahhábovskej vetvy islamu ničia aj pamiatky späté priamo so životom proroka Mohameda a jeho rodiny.

01 - Modified: 2007-10-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Whirlpool si požičal zamestnancov
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:17