StoryEditor

Sobotka chce prepojiť Česko a Slovensko. Fico hovorí o spoločnej lige

28.10.2014, 13:14
Autor:
iDnesiDnes
Robert Fico prišiel na návštevu do Česka. So Sobotkom hovorili o viacerých témach.

Väčšie dopravné prepojenia, vyššia spolupráca v európskej politike a možno aj vzájomná participácia na obrane oboch krajín. To sú ciele, ktoré si počas utorkového spoločného stretnutia so slovenským premiérom Robertom Ficom dal predseda českej vlády Bohuslav Sobotka.

V dopravnej infraštruktúre by chcel Sobotka naplánovať, ako prepojiť strednú a severnú Moravu so susednými regiónmi na slovenskom území. „Mojím cieľom je, aby tu do budúcnosti nebola perspektíva len jedného diaľničného spojenia po starej diaľnici D2. Ale aby do budúcna rýchlostné komunikácie prepojili aj stred a sever Moravy sa stredom a severom Slovenska," povedal Sobotka.

Slovensko je vďaka dlhej spoločnej histórii dôležitým partnerom Českej republiky. Nadštandardné vzťahy týchto krajín sú podľa Sobotku pilierom Vyšehradskej štvorky, kam vedľa nich patria ešte Maďarsko a Poľsko.

Spolupráca Česka a Slovenska drží V4 podľa môjho názoru veľmi silno pohromade aj v okamihu, keď majú jej krajiny trochu odlišné názory. Ukazuje sa, že vďaka spolupráci môžu aj menšie krajiny v rámci Európskej únie presadiť svoje názory," uviedol český premiér. Ako príklady menoval rokovania o podobe sankcií proti Rusku aj debaty o klimatickom balíku.


Český premiér Bohuslav Sobotka a slovenský premiér Robert Fico. Snímka: TASR/M. Svítok

Slovenský premiér prišiel do Prahy pri príležitosti dnešného štátneho sviatku. Večer sa na pozvanie prezidenta Miloša Zemana zúčastní osláv založenia Československa na Pražskom hrade. Podľa informácií niektorých médií by mal pri tomto ceremoniáli sám prevziať jedno z vyznamenaní.

Fico, ktorý je priateľom českej hlavy štátu, si rovnako ako jeho český kolega pochvaľoval blízke vzájomné vzťahy. "Som veľmi rád, že Slovensko a Česko sú krajiny, ktoré majú fantastické vzťahy. Veľmi mi záleží na tom, aby to takto bolo aj do budúcnosti bez ohľadu na to, aká politická reprezentácia bude na Slovensku alebo v Česku," povedal.

V obrane sa ponúka spoločné stráženie vzdušného priestoru vo chvíli, keď Slovensku za dva roky vyprší zmluva s Ruskom. Namiesto stíhačiek MIG-29 by slovenské nebo mohli strážiť české Gripeny. Podľa Sobotku by bol spoločný postup v tejto otázke lacnejší a efektívnejší.

Fico ďalej povedal, že fungujú vzájomné styky v rámci takmer každodennej spolupráce. Rokovania o aktuálnych témach prebehnú aj dnes. "Určite budeme hovoriť o témach európskych, pretože je veľa výziev v oblasti hospodárstva a zamestnanosti, kde si môžeme pomôcť," povedal Fico.

Poznamenal, že stále verí v založenie spoločnej česko-slovenskej futbalovej ligy. Na budúci rok sa podľa neho plánuje spoločné rokovanie českej a slovenskej vlády.

zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2006-12-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Knihy: V USA ich dostať v mäsiarstve i butikoch
01 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 02 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 03 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 04 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 05 - Modified: 2024-04-24 13:41:08 - Feat.: - Title: Čechov voláme bratia, no čo o nich naozaj vieme? Tento kvíz ukáže, ako dobre poznáte našich západných susedov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:09