StoryEditor

V Lotyšsku sa končia voľby, vyhráva prozápadná koalícia

04.10.2014, 21:00
Autor:
tasr, stltasr, stl

Doterajšia stredopravá trojkoalícia premiérky Laimdoty Straujumovej, ktorá zaujíma nekompromisný postoj voči Moskve a podporuje posilňovanie vojenskej prítomnosti NATO v regióne, jednoznačne vyhrala dnešné parlamentné voľby v Lotyšsku. Informovali o tom lotyšské médiá s odvolaním sa na prieskumy medzi voličmi (exit-poll).

Lotyšská premiérka bude opäť zostavovať vládu.

Koalícia zložená zo Straujumovej strany Jednota, nacionalistov a zelených získala podľa agentúry LETA celkovo okolo 62 percent hlasov. Jednote dalo svoje hlasy takmer 24 percent voličov, Únii zelených a roľníkov 19,4 percenta a Národnej aliancii 18,5 percenta.

Proruskí aktivisti neuspeli

Hlavným súperom vládnucich strán bola opozičná sociálnodemokratická strana Centrum harmónie (SC), ktorú podporujú prevažne príslušníci početnej ruskej menšiny, tvoriacej zhruba štvrtinu obyvateľov dvojmiliónového Lotyšska. V dnešných voľbách dostala podľa prieskumov 21,6 percenta hlasov.

Predvolebné prieskumy signalizovali rastúce preferencie SC. Strana agituje za posilnenie vzťahov s Moskvou, čo by podľa nej vyvážilo prozápadnú orientáciu Lotyšska, ktoré je členskou krajinou NATO i EÚ.

Centrum harmónie zvíťazilo v predchádzajúcich parlamentných voľbách v roku 2011. Vládu však napokon zostavila koalícia troch strán pravého stredu. Stredopravé strany dominujú v Lotyšsku od roku 1991, keď krajina po rozpade Sovietskeho zväzu obnovila svoju nezávislosť.

Do nového parlamentu sa dostali aj dve nové strany Aliancia regiónov a Lotyšsko sŕdc. Oficiálne výsledky volieb sa očakávajú v nedeľu.

V súlade s lotyšskou ústavou boli dnešné voľby vypísané už po troch rokoch. Mandát doterajšieho parlamentu bol totiž skrátený o jeden rok, keďže voľby v roku 2011 boli predčasné.

Lotyši si vydýchli

Súčasné rozpínavé chúťky Ruska začínajú robiť starosť aj jeho ďalším susedom. Strach z nasledovania Krymu do područia Vladimira Putina má tiež Lotyšsko. To pamätá roky pod sovietskou nadvládou, po vzore Krymu má aj početnú populáciu rusky hovoriacich občanov. 

Je strach Lotyšov z Ruska oprávnený? Zahraniční pozorovatelia sa zhodujú, že nie. Ruské aktivity pri hraniciach však pochybnosti Lotyšska ospravedlňujú. Množia sa prípady, keď ruské lietadlá krúžia v nebezpečnej blízkosti strojov lotyšskej armády, ruskí diplomati potom opakovane varovali pred "reštrikciami ruského jazyka", ktoré budú mať "nešťastné následky", píše server The Independent. 

Rastúce obavy Lotyšov ukazuje tiež prieskum výskumného centra SKDS. Podľa neho 64 percent Lotyšov považuje Rusko za hrozbu pre svoju vlasť. 

Gunars Nagels, riaditeľ lotyšského Múzea okupácie, si rozpínavosť Rusov zažil na vlastnej koži. Pamätá vpád vojsk v roku 1939, rovnako tak ako následných päťdesiat rokov sovietskej nadvlády. "Mali pritom (sovietski vojaci) zostať na svojich základniach, rovnako ako na Kryme," pripomína vtedajšie udalosti Nagels. 

Rusi sú ako nacisti, tvrdí historik

Verný povolaniu historika potom súčasné Rusko prirovnáva dokonca k nacistickému Nemecku. Konanie Putina je potom podľa neho podobné postupu Adolfa Hitlera pri zabráni Sudet. Silné slová, ktoré však strašia mnohých Lotyšov. 

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Holanďania sa zaujímajú o Humenné
01 - Modified: 2024-04-27 21:34:09 - Feat.: - Title: Úrady vyzvali Lotyšov, aby pivnice prerobili na protiletecké kryty 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:57