StoryEditor

Sýrska kríza: Najmocnejší muži sa stretnú. Merkelová ráta s Asadom

24.09.2015, 19:52
Autor:
TASRTASR

Každé riešenie konfliktu v Sýrii musí zahŕňať aj prezidenta Bašára Asada, vyhlásila dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová po summite Európskej únie o utečencoch v Bruseli.

"Musíme sa rozprávať s mnohými zainteresovanými predstaviteľmi, vrátane Asada," povedala podľa tlačovej agentúry DPA Merkelová. Rusko tento vývoj privítalo.

Postoj nemeckej kancelárky sa zhoduje s názormi ruského prezidenta Vladimira Putina, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruskú tlačovú agentúru Interfax. Bolo "nerealistické" vylúčiť "legitímneho prezidenta" Sýrie z riešenia krízy v krajine, dodal.

Rusko je blízkym spojencom Sýrie a Asadovmu režimu posiela zbrane.

Zatiaľ odmietajú rozhovory s Asadom najmä Spojené štáty, Británia a Francúzsko.

"Jednotná a sekulárna Sýria"

Podľa vládnych kruhov v Berlíne však Merkelovej vyhlásenie nie je obratom o 180 stupňov. Nie je totiž žiadnou názorovou novinkou, že sýrsky prezident, ktorého zatiaľ Západ izoluje, mal byť zapojený do rokovaní o riešení sýrskej krízy, uviedli nemecké vládne zdroje. Najväčším problémom bolo zhromaždiť všetky strany okolo stola na mierové rokovania. Teda aj Rusko, Irán a Saudskú Arábiu.

Vzhľadom na časové obmedzenie je nepravdepodobné, že Merkelová bude mať príležitosť rozprávať sa s Putinom na Summite OSN o udržateľnom rozvoji v New Yorku, ktorý sa bude konať od piatka 25. septembra do soboty 26. septembra.

Na budúci týždeň však bude v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

Steinmeier dnes večer pred parížskym stretnutím s francúzskym a britským partnerom, ako aj so šéfkou diplomacie EÚ vyhlásil, že treba podniknúť rozhodné kroky na zmiernenie konfliktu v Sýrii. Zahynulo tam už 250.tisíc ľudí a nastal exodus 12 miliónov obyvateľov.

Spoločnej akcii medzinárodného spoločenstva by už viac nemali brániť protichodné záujmy. "Naliehavo potrebujeme spoločnú iniciatívu, ktorá zaručí, že Sýria zostane jednotným a sekulárnym štátom," povedal Steinmeier. Znova zdôraznil, že neexistuje vojenské riešenie konfliktu v Sýrii.

Obama a Putin

Plánované osobné stretnutie ruského prezidenta Vladimira Putina a amerického prezidenta Baracka Obamu v New Yorku v pondelok 28. septembra bolo zorganizované po "vzájomnej dohode" a bude sa sústreďovať na Sýriu, oznámil dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

O kríze na Ukrajine budú prezidenti diskutovať, "ak to dovolí čas", povedal Peskov počas telefonickej konferencie s novinármi.

Osobné stretnutie oboch prezidentov sa uskutoční po Putinovom prejave na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, vyhlásil Peskov. Dodal tiež, že rozhovor lídrov bude zrejme trvať 50 minút až hodinu, informovala tlačová agentúra Reuters.

Bude to ich prvé osobné stretnutie za takmer rok a v čase vyostrených vzťahov medzi oboma krajinami.

Vzťahy medzi USA a Ruskom sa výrazne zhoršili pred vyše rokom, po ruskom anektovaní ukrajinského Krymského polostrova. Spojené štáty, ako aj ďalšie západné krajiny uvalili sankcie na Rusko za toto anektovanie a tiež pre obvinenia, že Rusko vojakmi a výzbrojou podporuje povstanie na východe Ukrajiny. Moskva rázne popiera, že sa vojensky zapája do konfliktu na Ukrajine, a sankcie aj ostrú kritiku zo strany Washingtonu označuje za pokusy oslabiť Rusko a zbaviť Putina moci.

Rusko medzičasom posilňuje aj svoju vojenskú prítomnosť v sýrskom konflikte. Nedávno doviezlo zbrane, vojakov a zásoby na letisko neďaleko sýrskeho pobrežného mesta Lázikíja, čo USA vnímajú ako prípravy na vybudovanie leteckej vojenskej základne.

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Airbus vyselektoval posledných päť firiem
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-05 16:28:40 - Feat.: - Title: New York zasiahlo silné zemetrasenie o sile 4,8 stupňa. Pocítili ho desiatky ľudí, škody zatiaľ nehlásia 05 - Modified: 2024-03-30 06:30:45 - Feat.: - Title: "Už to nie je pojem z minulosti." Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:22