StoryEditor

Ruský miliardár Prochorov navrhol rozpustiť vlastnú stranu

13.03.2015, 12:40
Autor:
TASRTASR

Ruský podnikateľ, miliardár a politik Michail Prochorov dnes oznámil svoj odchod z opozičnej strany Občianska platforma. Informovali o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy a tlačová agentúra TASS.

Prochorov bol pritom v roku 2012 jedným zo zakladateľov tohto politického subjektu, v ktorom sa vo vedúcich funkciách angažuje aj jeho sestra Irina. V roku 2012 Prochorov ako nezávislý kandidoval v prezidentských voľbách, pričom skončil na treťom mieste za súčasným prezidentom Vladimirom Putinom a komunistickým predákom Gennadijom Ziuganovom.

Vo svojom prejave dnes Prochorov oznámil, že sa vzdá všetkých funkcií v strane, a jej členov vyzval, aby "svojou autoritou a menom nepodporovali tento nezmyselný politický projekt". Prochorov žiadal aj zvolanie zjazdu, ktorý by rozhodol o premenovaní alebo rozpustení strany.

Zjazd sa uskutoční 24. marca a zúčastnia sa na ňom i predstavitelia strany z regiónov, ako aj zástupcovia federálneho občianskeho výboru strany, ktorý je platformou pre diskusiu nečlenov sympatizujúcich s programom strany. Medzi nich patrí aj známa speváčka Alla Pugačovová a rocker Andrej Makarevič, ktorý sa za svoj odmietavý postoj k ruskej politike voči Ukrajine stal terčom vyhrážok a postihov v podobe rušenia koncertov jeho skupiny Mašina vremeni (Stroj času) v Rusku.

Prochorov svoje rozhodnutie oznámil na dnešnom zasadnutí federálneho politického výboru strany, ktoré on sám inicioval po tom, ako sa celý rad predstaviteľov strany zúčastnil 21. februára na demonštrácii hnutia Antimajdan.

Prochorov vyjadril svoje nepochopenie nad tým, ako mohlo byť toto rozhodnutie prijaté bez konzultácie so zástupcom politického vedenia strany.

Predseda politického výboru Rifat Šajchutdinov vysvetlil, že Antimajdan sa spočiatku označoval za "protirevolučnú platformu", čo podľa neho je plne v súlade so zámermi strany, ktorá chce pomery v Rusku zmeniť ústavnou cestou a nepodporuje protiústavné zmocnenie sa vlády.

Šajchutdinov vo svojej reči upozornil na neprimerane veľký vplyv občianskej platformy na činnosť strany, čo "bráni v plnení jej cieľov". Pripomenul, že strana sa zaviazala, že bude systémovou opozíciou, bude zákonnými prostriedkami bojovať za zmenu mocenských pomerov a bude proti monopolom a klanom v politike. Uviedol, že "keď Občianska platforma vystúpila proti revolúcii, v občianskom výbore vypukla hystéria". Spory medzi týmito dvoma výbormi bránia Občianskej platforme v práci, upozornil.

V reakcii na účasť zástupcov strany na Antimajdane dnes Prochorov presadil aj Šajchutdinovo odvolanie. Jeho nomináciu spred roka označil dnes Prochorov za chybu, ktorú "treba opraviť". Vyslovil sa však súčasne proti Šajchutdinovovmu vylúčeniu zo strany.

Občianska platforma je jedným zo subjektov názorovo roztrieštenej ruskej opozície, ktorej silný úder zasadila nedávna vražda Borisa Nemcova.

O život prišiel necelé dva dni pred veľkým pochodom opozície na protest proti vládnej politike a ekonomickej situácii v Rusku. Jedným z hlavným organizátorov pochodu, nazvaného Jar, bol práve Nemcov. Občianska platforma sa na ňom odmietla zúčastniť s tým, že nesúhlasí s hlavným posolstvom pochodu nazvaného Jar.

"Všetky tieto pochody sa končia rovnako - výzvou na zosadenie vlády. My ale nie sme anarchisti," uviedol vtedy Šajchutdinov. Poznamenal, že tí politici, ktorí s podobnými heslami prichádzajú, "sa nemôžu označovať ani za liberálov, ani za progresívne strany, ale sú anarchisti".

Po Nemcovovej smrti organizátori demonštráciu zrušili a rozhodli sa vzdať hold tomuto jednému z najhlasnejších kritikov prezidenta Vladimira Putina. Moskovská radnica dokonca povolila, aby sa konal v centre Moskvy. Pôvodná demonštrácia sa mala konať na periférii, v štvrti Marjino.

01 - Modified: 2007-04-12 06:49:00 - Feat.: 0 - Title: Česká vláda stanoví dátum prijatia eura až po presadení reforiem
01 - Modified: 2024-04-23 06:00:03 - Feat.: - Title: Mŕtvy miliardár, ktorý možno nezomrel. Herr OBI vedie tajný život s Ruskou 02 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 03 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 04 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 05 - Modified: 2023-12-16 11:54:39 - Feat.: - Title: Abramovič sa praje s britskou vládou o použitie peňazí z predaja Chelsea
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:37