StoryEditor

Šesť chýb je dosť, pán premiér. Zeman vymenoval českú vládu

29.01.2014, 10:31

Deväťdesiat päť dní po predčasných voľbách sa ujala moci koaličná vláda Bohuslava Sobotku. Žiadna iná na to nečakala tak dlho. Najprv sa hodinu po poludní jej členovia zišli k prípitku a potom sa spolu autobusom vybrali na Pražský hrad, kde ich prezident v trónnej sály menoval do funkcií.

Ešte pred vymenovaním Sobotka prezidentovi Milošovi Zemanovi kandidátov na ministrov predstavil. Ako prvému potriasol Zeman rúk šéfovi hnutia ÁNO Andrejovi Babišovi, novému ministrovi financií, potom predsedovi ľudovcov Pavlovi Bělobrádkovi, vicepremiérovi pre vedu a výskum, a ďalším jej členom. „Šesť chýb vo vašom liste na strane a pol je pomerne dosť, pán premiér,“ povedal vo svojom prejave český prezident Zeman. Narážal tým napríklad na zlé krstné mená. Zeman potom všetkým členom vlády poprial plné pracovné nasadenie a úspech.

Sobotkova vláda bude mať 30 dní na to, aby získala dôveru v Poslaneckej snemovni. ČSSD, ANO a KDU-ČSL majú v dolnej komore parlamentu 111 z 200 hlasov. Na získanie dôvery postačuje nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.

Okamžite po vymenovaní sa vláda zíde po 15.00 h na prvom rokovaní, na ktorom by mala zaoberať okrem iného príprou legislatívneho plánu a programového vyhlásenia. Ministri by sa mohli dohodnúť aj na tom, kedy požiadajú snemovňu o dôveru. Koaličná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL je v poradí trinástou v dejinách samostatnej Českej republiky a Sobotka je jedenástym premiérom, keďže Václav Klaus a Mirek Topolánek stáli v čele dvoch vlád, napísal server iDNES.cz.

Nový kabinet má sedemnásť členov a sú v ňom tri ženy. Z toho je osem za ČSSD, šesť za hnutie ANO a traja za KDU-ČSL. Strieda „prezidentskú vládu“ Jiřího Rusnoka, ktorá bola pri moci od polovice júla, z toho väčšinu času v demisii, pretože nezískala dôveru parlamentu a Zeman ju menoval bez predchádzajúcej dohody s politickými stranami. 

Sobotka ako predseda víťaznej strany volieb - sociálnej demokracie, musela uzavrieť koalíciu s hnutím ANO podnikateľa Andreja Babiša, proti ktorému sa ČSSD v kampani ostro vymedzovala, a s ľudovcami, ktorí sa do Poslaneckej snemovne vrátili po troch rokoch. Sobotka po voľbách prečkal aj pokus o svoje zosadenie z čela ČSSD.

Problém s chýbajúcim čistým lustračnom osvedčením Babiša, ktorého Ústav pamäti národa (ÚPN) na Slovensku vedie ako spolupracovníka ŠtB pred novembrom 1989, vyriešila koalícia tým, že súhlasila so Zemanovou podmienkou a v januári prerokovala v snemovni v prvom čítaní novelu služobného zákona.

Už vo štvrtok čaká Babiša cesta do Bratislavy, kde okrem stretnutia so slovenskými ministrami zamieri aj na súd, ktorý rieši jeho spor s ÚPN, pripomenul server iDNES.CZ. Babiš sa súdi preto, že odmieta podpis vedomej spolupráce s tajnou políciou.


Sľuby novej českej vlády
Český prezident Miloš Zeman dnes vymenuje novú koaličnú vládu ČSSD, hnutie ANO a KDU–ČSL. MF DNES sa nových ministrov spýtala, čo chce každý z nich na čele rezortu dokázať. Ak svoje sľuby splní, môžeme sa tešiť na nové diaľnice, lepšie vzťahy so susednými štátmi a hlavne menšie mrhanie finančnými prostriedkami.

Zimná dovolenka v Rakúsku bude v januári 2018 výrazne príjemnejšia ako dnes. Česi prejdú k južným susedom nielen po novej diaľničnej spojnici Brna a Viedne, ale výrazne pokročí aj výstavba "dé trojky“ z Prahy. Aj takéto úlohy si vytýčili ministri vlády Bohuslava Sobotku, ktorých denník pred jej stredajším vymenovaním oslovil. „Prioritou je napojenie na rakúsku a nemeckú diaľničnú sieť. Ide o D3 a tiež o napojenie na Mikulov, ktoré je v sklze. Chcem, aby bolo do štyroch rokov,“ uviedol minister dopravy Antonín Prachař (ANO).


Prečítajte si aj: Česko má nového premiéra. Zeman vymenoval Sobotku


Na južných susedov sa chce zamerať aj šéf rezortu zahraničia Lubomír Zaorálek (ČSSD), ktorý chce pracovať na zlepšení vzájomných vzťahov. Tie teraz trpia sporom o dostavbu Temelína aj neuváženými výrokmi prezidenta Miloša Zemana na adresu Nemcov a Rakúšanov vyhnaných z Česka po druhej svetovej vojne.


Český prezident Miloš Zeman (vpravo) a premiér Bohuslav Sobotka. Snímka: TASR/AP

Až budú voliči za štyri roky účtovať, nemali by zabudnúť ani na ministerské záväzky týkajúce sa školstva, vedy či financií. Podľa predstáv jednotlivých členov vlády by malo byť čoskoro v škôlkach miesto pre každé dieťa, českí vedci budú prihlasovať oveľa viac patentov a úradníci nebudú mať problémy s čerpaním miliárd z európskych fondov. Peniaze z Bruselu tak budú plynúť napríklad na stavbu diaľnice R35, ktorá síce nebude za štyri roky ešte hotová, ale práca aspoň pobeží v rýchlom tempe.

Zachrániť kúpele aj Českú poštu

Štátna pokladnica sa bude plniť rýchlejšie, či už vďaka lepšiemu výberu daní alebo napríklad rozpredajom nepotrebného armádneho majetku, ktorý plánuje minister obrany Martin Stropnický (ANO). Aj preto bude deficit štátneho rozpočtu výrazne nižší, ako sľubuje minister financií Andrej Babiš (ANO). „V armáde sú ešte majetky, ktorých sa dá zbaviť, sú tam povestné vojenské priestory, kasárne, rad vecí. Chcem dokázať, že z toho možno nejaké peniaze ušetriť,“ povedal MF DNES Stropnický.

Šetriť bude musieť aj zdravotníctvo, ktoré musí finančne ustáť zrušenie poplatkov. Minister Svatopluk Němec (ČSSD) má aj ďalšie ciele: „Ekonomicky stabilizovať nemocnice, pomôcť českým kúpeľom, aby už neboli na pokraji krachu. „Finančné ťažkosti bude zažehnávať aj minister vnútra Milan Chovanec. „Dôležitá bude zmena konceptu Českej pošty, bez ktorej by sa dostala do veľkých strát,“ uviedol Chovanec. Ako sám povedal, v prvom rade ale musí vyriešiť "problém s policajným prezidentom“.

Zdroj: MF Dnes

01 - Modified: 2005-12-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dow Jones sa pripravuje na 11 000 bodov
01 - Modified: 2024-03-18 12:22:39 - Feat.: - Title: Český exprezident Zeman je pri vedomí. Ostáva v pražskej nemocnici, dĺžku hospitalizácie nemožno predpovedať 02 - Modified: 2024-03-10 10:00:00 - Feat.: - Title: Nech zostane aj našim deťom. Ako idú Česi meniť dôchodky 03 - Modified: 2024-03-10 10:28:55 - Feat.: - Title: Česi na nás použili slovenský recept: suverénnu zahraničnú politiku 04 - Modified: 2024-02-06 11:16:37 - Feat.: - Title: Desať Fialových rokov 05 - Modified: 2024-01-26 12:31:15 - Feat.: - Title: Prísnejšie pravidlá pre držiteľov zbraní. Českí poslanci jednohlasne schválili nový zákon
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:48