StoryEditor

Korupcia a kauzy. Česká kampaň vrcholí

22.10.2013, 19:35
Českí lídri sa stretli na poslednej predvolebnej diskusii. Otázky si kládli aj navzájom.

Už  len dva dni zostávajú do predčasných parlamentných volieb v Česku. Lídri politických strán, ktoré sa v piatok a sobotu pobijú o priazeň voličov, sa v Prahe stretli v poslednej diskusii organizovanej denníkom MF Dnes.

V úvode dostali politici možnosť položiť jednu otázku svojim kolegom. Potom prišli na rad otázky šéfredaktora MF Dnes Roberta Čásenského a jeho zástupcu Jiřího Kubíka. Prinášame vám výber najzaujímavejších momentov z diskusie.

Šéfka volebného bloku Hlavu vzhůru Jana Bobošíková sa pýtala Bohuslava Sobotku z ČSSD, ako je možné, že za jeho úradovania na ministerstve financií narástol dlh o 406 miliárd českých korún. Sobotka kontruje, že viac štát zadĺžila pravica, a keď vládla ČSSD, bolo to "šťastné obdobie ČR".

Miroslava Němcová (ODS) sa pýtala Karla Schwarzenberga (TOP 09) na to, čo vedie TOP 09 k úvahe, že budeme v tak dobrej kondícii, že by sme mohli vstúpiť do eurozóny. "Záväzok nemôžeme odstrániť referendom alebo vykrúcaním sa, musíme ho splniť," uviedol Schwarzenberg. Podľa neho Česko môže prijať euro odhadom v roku 2018, ale len za predpokladu, že sa jeho hospodárstvo bude vyvíjať tak, aby splnilo vstupné kritériá. Potom sa ale musí ešte o prijatí eura dohodnúť vláda a ČNB.

Schwarzenberga zaujímalo, či sa Tomio Okamura (Úsvit) v prípade neúspechu podrobí japonskej rituálnej samovražde zvanej seppuku. "Keby v Japonsku boli naši politici, tak už by museli spáchať harakiri, pretože tu nie je zvykom vyvodzovať okamžitú zodpovednosť za svoje činy," povedal Okamura.

Moderátor diskusie šéfredaktor MF DNES Robert Čásenský sa pýta Andreja Babiša (ANO), ktorý vlastní aj MF DNES a iDNES.cz, či by nechal Agrofert riadiť ľuďmi, ktorí majú minimálnu skúsenosť s niečím takým. On sám totiž v rozhovore pre Týden priznal, že sám nikdy na rokovaní Snemovne nebol a politickú skúsenosti nemajú ani ďalší kandidáti ÁNO. "Ja som sa v živote naučil, že 1 + 1 sú 2 as tým som si vystačil," odpovedal Babiš a jeho odpoveď vyvolala smiech publika.

Zástupca šéfredaktora Jiří Kubík sa pýta, prečo si Okamura vsunul do názvu hnutia svoje meno. "Nezaváňa to trochu kultom osobnosti?" hovorí moderátor. Okamura vysvetlil, že to bolo preto, aby ľudia vedeli, že je hnutie spojené s myšlienkami priamej demokracie, ktoré on presadzuje. "Moje meno je všeobecne známe a ľudia vedia, čo presadzujeme," uviedol.

"Motivuje ma vynikajúcim spôsobom pán prezident, aby som v politike ostal," povedal Karel Schwarzerberg na tému odchodu z politiky.

"Je tu bordel a korupcia. To slovo je tvrdé, ale ja si myslím, že zľudovelo," povedal Tomio Okamura na obhajobu svojho volebného sloganu.

01 - Modified: 2005-08-03 16:00:24 - Feat.: 0 - Title: Španělsko povolilo firmě Altadis propustit třetinu zaměstnanců
01 - Modified: 2023-02-01 14:35:07 - Feat.: - Title: České voľby od roku 2026 by mohli byť len jednodňové 02 - Modified: 2023-02-01 17:00:00 - Feat.: - Title: Expert na etiketu Špaček: Prezidenta ako Pavel sme ešte nemali. Z Hradu je teraz mŕtve a zatuchnuté miesto 03 - Modified: 2023-01-31 08:34:13 - Feat.: - Title: Čína kritizuje Petra Pavla kvôli Taiwanu. Porušil svoje vlastné slová, myslí si Peking 04 - Modified: 2023-01-29 19:11:26 - Feat.: - Title: Pavel uistil Zelenského o podpore Ukrajiny zo strany Česka 05 - Modified: 2023-01-29 18:14:31 - Feat.: - Title: Ruský expert od zvolenia Pavla nečaká pozitívny dopad na vzťahy s Moskvou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:04