StoryEditor

Vládnu Rusku a vyzývajú k vlastenectvu. No deti majú na západe

18.10.2014, 00:00
Deti ruských oligarchov žijú na západe. Ich otcovia pred ním Rusov vystríhajú.

Najmocnejší muži súčasného Ruska sa správajú podobne ako kedysi cárska šľachta alebo dnes arabskí šejkovia či africkí diktátori. Kým oni vládnu Rusku a vládnym úradníkom, vojakom a policajtom neodporúčajú cestovať na Západ, ich vlastné deti tam študujú, žijú a v neposlednom rade budujú rodinné impériá. 

Ruský prezident s mladšou dcérou Máriou. Snímka: Mirror.co.uk

Je to najstráženejšie štátne tajomstvo Putinovho Ruska. Ešte väčšie ako utajené majetky, vďaka ktorým sú vraj ľudia z kremeľského vládneho okruhu okolo Vladimira Putina nielen najmocnejší, ale aj najbohatší v celom Rusku. V rebríčkoch ruských miliardárov sa každopádne meno Vladimir Putin nevyskytuje, hoci mnoho ruských i západných odborníkov špekuluje nad tým, že by malo byť na prvých priečkach. 

Tým najstráženejším tajomstvom Ruska však nie je Putinov majetok, ale jeho dve dcéry Katarína a Maria. Ich posledné dostupné fotografie sú z osemdesiatych a začiatku deväťdesiatych rokov, keď bol Putin ešte v rozviedke KGB vo východnom Nemecku a potom mestským funkcionárom v Petrohrade. Žiadne ďalšie snímky k dispozícii nie sú. 

Zaťovia: Kórejčan a Holanďan 

Podobne málo sa vie aj o ich osudoch. Okrem bezpečnostných obáv je k tomu ešte jeden dôvod. Ani jedna z Putinových dcér totiž od vysokoškolských štúdií nežije, alebo donedávna nežila, v Rusku. Na život v zahraničí sa pripravovali od mladosti, najskôr v Nemecku na internátnej škole a potom obe navštevovali elitnú nemeckú základnú školu pôsobiacu pri ambasáde Spolkovej republiky v Moskve. V roku 2000 sa obe stali študentkami Petrohradskej univerzity, Maria študovala biológiu, Katarína japončinu, ale ako píšu ruské zdroje, nikto ich tam nikdy nevidel. 

Podľa informácií, ktoré sa pred niekoľkými dňami objavili na ruských internetových serveroch, žije dvadsaťsedemročná Katarína, mladšia z dcér, po mnohoročnom pobyte v Južnej Kórei v bavorskom Mníchove. Za muža si vzala juhokórejského diplomata Yonna Joon-wonâ, ktorý je synom admirála vo výslužbe. O svadobnom obrade, ktorého časť sa vraj odohrala v Maroku, písali ruské servery ako o "veľkolepom luxusnom obrade". Žiadne fotografie či záznamy sa však opäť nikde neobjavili. 

O niečo viac sa vie o staršej Putinovej dcére, dnes 29-ročnej Márii, ktorá sa vydala za Holanďana Jorrita Faasena a žila až do leta vo Voorschoten na predmestí Haagu v obrovskom luxusnom byte za niekoľko miliónov eur. Faasen, bývalý bodyguard, vďaka manželke získal manažérsku pozíciu v ruskom plynárenskom gigante Gazprom. 

Po zostrelení malajzijského lietadla nad východouj Ukrajinou, v ktorom veľkú časť obetí tvorili Holanďania, sa pár stal objektom nechceného záujmu Holanďanov. Starosta holandského mesta Hilversum Pieter Broertjes dokonca vyzval, aby bola Maria Putinová vypovedaná. Neskôr sa za to síce ospravedlnil, ale Mária Putinová s manželom napriek tomu potichu zmizli a presunuli sa do Ruska. Špekuluje sa o tom, že Mária žije buď v Moskve, alebo v niektorej z Putinových rezidencií pri Čiernom mori. Podľa iných správ je však rovnako ako jej sestra v Nemecku. 

Viac sa vie aj o devätnásťročnom synovi dnešného premiéra, exprezidenta Dmitrija Medvedeva. Ilja Medvedev, ktorý po otcovi zdedil lásku k západnej rockovej hudbe, si zahral dokonca v jednom televíznom seriáli. Nedávno sa dostal na moskovský diplomatický inštitút MGIMO. Ako sa ale vyjadril, aj on chce študovať v zahraničí, konkrétne na známom Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT) v USA. 

Lavrovová musela domov 
Je však otázka, či mu bude môcť otec jeho želanie splniť, pretože v posledných týždňoch a mesiacoch niektorí z kľúčových ľudí v Kremli začínajú svoje deti "sťahovať" do Ruska. Dcéra šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova Katarína musela opustiť Spojené štáty, kde sa narodila, keď Lavrov pôsobil v OSN. Keď sa Lavrov stal ministrom zahraničia, zostala v USA a študovala na Kolumbijskej univerzite. "Už zabudla ruštinu a plánovala zostať v USA natrvalo," uviedol poslanec ruskej dumy Sergej Fedorov. "Ale teraz sa všetci musia rozhodnúť, kde stoja. Na strane fašistov a Američanov, alebo na strane Ruska a Putina, "dodal poslanec. 

Cyprus, Anglicko, Francúzsko 

Ešte stále je však zoznam ľudí z Kremľa a ruskej politickej špičky, ktorí majú svojich potomkov v zahraničí, veľmi dlhý. Podpredseda dumy Sergej Železňakov má na Západe hneď tri dcéry, Katarína študuje vo Švajčiarsku, Anastázia a Liza v Londýne. Len školné vraj Železňakova stojí ročne 11 miliónov rubľov. Priznané príjmy má však len 3,5 milióna rubľov. 

Ďalší podpredseda dumy Alexej Žukov má syna v Londýne, jeho rovnako postavený kolega Sergej Andenko poslal dcéru študovať do Nemecka. Slávny hokejista a dnes poslanec Dumy Viačeslav Fetisov má dcéru v USA. Tá sa tam podľa serveru Slawa.su asimilovala natoľko, že už nevie čítať ani písať po rusky. 

Syn Vicepremiéra ruskej vlády Dmitrija Kozakova už žije na Západe najmenej šesť rokov a má tam niekoľko stavebných firiem. To je medzi ruskou elitou ďalšia rozšírená vec - prostredníctvom potomkov žijúcich v cudzine budujú popri práci pre štát svoje súkromné impériá. 

V tomto smere z okruhu Kremľa vyniká priateľ českého prezidenta Miloša Zemana, riaditeľ ruskej štátnej železnice Vladimir Jakunin. "Jeho deti a vnuci žijú v Anglicku a vo Švajčiarsku," píše ruský server Opentown.org. Jakuninova rodina vlastní podľa tohto aj iných zdrojov na rôznych miestach západnej Európy luxusné nehnuteľnosti za stovky miliónov rubľov, zatiaľ čo Jakuninovi vnuci chodia na elitné britské a švajčiarske školy. Mnohí poslanci Dumy a vysokí úradníci majú svoje ženy a deti v domoch v Španielsku, v Nice, na Cypre a inde. 

V súčasnej atmosfére, keď ruský režim pritvrdzuje, sú podobné informácie pre Kremeľ nepríjemné. Zvyšky opozície poukazujú na zásadný rozpor: na jednej strane Kremeľ vyzýva národ k vlastenectvu, na strane druhej sa ruskí vrcholní činitelia správajú úplne inak. "Kto z nás je vlastenec a kto zradca?" Pýtal sa bývalý vicepremiér a teraz disident Boris Nemcov. "Stačí sa pozrieť, kde žijú naše deti. Všetky moje deti sú v Rusku, v Moskve. A dcéry Putina, dcéra Lavrova..."

01 - Modified: 2006-11-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štart tretieho operátora
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-20 09:55:09 - Feat.: - Title: Nechcené proroctvo: Sovieti v rozprávke z roku 1973 označujú "Z" za symbol fašizmu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 02:09