StoryEditor

Blair platí za irackú aféru

05.06.2003, 00:00

Britská vláda bude spolupracovať s parlamentnými výbormi pri vyšetrovaní údajného zásahu kabinetu do správ tajných služieb o irackých zbraniach hromadného ničenia, ktoré vraj zmenili tak, aby vyzneli presvedčivejšie. Vyhlásil to včera britský premiér Tony Blair na zasadaní Dolnej snemovne.
Blair uviedol, že Parlamentný výbor pre spravodajskú činnosť a bezpečnosť (ISC) sa v súvislosti s vyšetrovaním skontaktoval s vládou už začiatkom mája.
"Vítam to. Môžem ubezpečiť Dolnú snemovňu, že vláda bude s vyšetrovateľmi plne spolupracovať," vyhlásil Blair, ktorý zároveň označil správy, že jeho vláda "vylepšila" dokumenty tajných služieb tak, aby verejnosť presvedčili, že Irak je schopný nasadiť chemické zbrane v priebehu 45 minút, za "absolútne nepravdivé". Poprední členovia Blairovej Labouristickej strany vrátane bývalých členov jeho kabinetu -- Robina Cooka a Clare Shortovej, sú však presvedčení, že premiér zavádzal britskú verejnosť aj samotný kabinet, keď hovoril o vážnosti hrozby zo strany Saddáma Husajna.
Blair pre aféru s irackými zbraňami stráca podporu voličov. Podľa prieskumu aféra rozdelila Britov na dva tábory: 46 percent respondentov verí, že premiér neklamal a iracké zbrane existujú a 43 percent si myslí, že prekrútil skutočnosť.
Čo je pre Blaira horšie, 60 percent opýtaných uviedlo, že aféra s irackými zbraňami ovplyvní ich rozhodovanie, ktorú stranu voliť ak sa žiadne zbrane nenájdu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. máj 2024 11:46