StoryEditor

Je to pasca. Bombardovaním Islamský štát iba posilňujeme, tvrdí bývalý rukojemník

05.12.2015, 23:00

Bývalý rukojemníkov islamistov Nicolas Hénin tvrdí, že spojenecké nálety proti Islamskému štátu sú zbytočné. Jedinou zbraňou je podľa neho pomoc utečencom, bezletové zóny a podpora Sýrčanov, ktorí sa rozhodli zostať vo vlasti.

Hénin strávil vo väzení Islamského štátu desať mesiacov a bol prepustený v apríli minulého roka, píše server The Guardian. Na základe skúseností zo zajatia tvrdí, že súčasný postup Západu v boji proti islamistom je zlý, píše portál iDNES.cz.

"Útoky na Islamský štát sú pascou. Víťazom tejto bitky nebude strana, ktorá má najnovšiu, najmodernejšiu a najsofistikovanejšiu výzbroj, ale strana, ktorá má na svojej strane ľud," hovorí Hénin vo videu, ktoré umiestnil na server YouTube.

Bombardovanie podľa neho nasmeruje obyčajných ľudí do náručia islamistov. "Čo musíme urobiť, je spojiť sa s miestnymi ľuďmi. Akonáhle budú mať politické riešenie, Islamský štát skolabuje. Už nebude mať žiadnu pevnú pôdu pod nohami," myslí si Hénin, ktorého väznil sadistický kat Mohammed Emwází alias Džihádista John.

"Bol jedným z tých, ktorí zabili mojich priateľov," spomína Hénin, ktorý niekoľko mesiacov zdieľal väzenie s Jamesom Foleym, Stevenom Sotloffom, Davidom Hainesom a Alanom Henningom.

Tí sa postupne objavili v drastických videách Islamského štátu, v ktorých im únoscovia podrezali hrdlo. Islamisti podľa Henina žijú v úplne paralelnom svete. Verí, že ich v budúcnosti čaká veľká vojna medzi 80 armádami a moslimami z celého sveta.

Bezletové zóny a pomoc utečencom

Západ urobil podľa Hénina v riešení konfliktu v Sýrii množstvo chýb. "Len posilňujeme našich nepriateľov, priživujeme mizériu a tragédiu tamojších obyvateľov," myslí si. Jednou z chýb je podľa neho tiež pasivita, akú pri riešení sýrskej krízy prejavilo medzinárodné spoločenstvo.

"Na každého Sýrčana zabitého Islamským štátom pripadá sedem až desať ďalších, ktorých zabil sýrsky režim. Musíme pochopiť, že tieto dve paralelné tragédie sa navzájom ovplyvňujú," vysvetľuje.

Ako by sa teda podľa Hénina malo bojovať s Islamským štátom? Ako dobrý príklad uvádza reakciu Európskej únie na súčasnú utečeneckú krízu, ktorá podľa neho bola veľkým zásahom do propagandy islamistov.

Obrázky utekajúcich moslimov, ktorí opúšťajú svoju zasľúbenú zem a v ich novej domovine ich vítajú podľa islamistov "bezbožníci", je v priamom rozpore s tým, ako sa snaží západný svet vykresľovať Islamský štát. "Aj kvôli tomu sa zrejme pokúsili zmanipulovať verejnosť pri útokoch v Paríži. Chceli, aby sme uzavreli hranice aj naše otvorené myslenie," uviedol Hénin.

Ďalším krokom by podľa neho malo byť vyhlásenie bezletovej zóny nad sýrskymi regiónmi, ktoré ovláda opozícia. Nad týmito územiami by potom nesmeli lietať lietadlá sýrskej armády, Ruska ani nikoho ďalšieho. Ľuďom by podľa Hénina takéto opatrenie poskytlo bezpečie a čas na zotavenie sa pre boj s Islamským štátom.

Prímerie Asada a opozície

Odlišné riešenie sýrskej krízy ponúkol vo štvrtok americký minister zahraničia John Kerry, ktorý v Belehrade absolvuje výročné zasadnutie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Letecké útoky proti Islamskému štátu by podľa neho mali byť doplnené o ofenzívu pozemných jednotiek zložených zo síl Sýrie a ďalších arabských štátov.

Podľa šéfa americkej diplomacie je však potrebné zabezpečiť prímerie a následnú politickú transformáciu v Sýrii, teda odchod Asada z prezidentskej funkcie, píše agentúra AP. Kerry vyjadril presvedčenie, že tieto kroky umožnia "metlu", ktorú Islamský štát predstavuje, odstrániť veľmi rýchlo. Vyhol sa však tomu, aby stanovil konkrétnejšie termín postupného ničenia a konečnej deštrukcie islamistov v Sýrii a Iraku.

Bašár Asad tento týždeň v rozhovore s Českou televíziou uviedol, že mier v Sýrii zavládne vtedy, až krajiny ako Francúzsko, Veľká Británia, Saudská Arábia, Katar a niektoré ďalšie štáty prestanú podporovať teroristov, za ktoré režim v Damasku považuje všetky protivládne ozbrojené skupiny.

01 - Modified: 2007-11-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Šperk kráľovnej na predaj
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 05 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 14:26