StoryEditor

Putin udelí vyznamenanie. Vojakom, ktorí obsadili Krym

19.04.2014, 13:11
Ruský prezident dodal, že zlepšeniu vzťahov so Západom nestojí nič v ceste.

Ruský prezident Vladimir Putin udelí štátne vyznamenanie vojakom, ktorí pomohli Krymu k vyhláseniu nezávislosti na Ukrajine a pripojeniu k Rusku. Povedal to v relácii štátnej televízie Rossija. Anexia polostrova bola podľa neho do istej miery reakciou na rozširovanie Severoatlantickej aliancie.

Vladimir Putin prítomnosť svojej armády na Kryme dlho popieral s tým, že neoznačení ozbrojenci sú iba členovia miestnej domobrany. Vo štvrtkovom televíznom rozhovore však priznal, že ruskí vojaci sa na anexii podieľali. Rozhodnutie vyslať svoju armádu na územie Ukrajiny podľa Putina podporilo aj rozširovanie NATO smerom na východ Európy.


Prečítajte si aj: Americkí vojaci pôjdu do Poľska. Kvôli kríze na Ukrajine


"Samozrejme dostanú štátne vyznamenanie," nechal sa šéf Kremľa počuť v ďalšom programe, ktorý štátna televízia Rossija odvysielala počas soboty. Putina citovala agentúra Reuters, ktorá získala prepis rozhovoru.

Ruský prezident v rozhovore opäť kritizoval kroky kyjevskej vlády, ktorá s proruskými separatistami na východe svojho územia, prevažne v Doneckej oblasti, na prelome minulého týždňa bojovala pod hlavičkou "protiteroristickej operácie".
Putin odmietol názory niektorých analytikov, podľa ktorých sú kroky Kyjeva porovnateľné s podobnou "protiteroristickou akciou" v deväťdesiatych rokoch. Ruské vojsko vtedy krvavo potlačilo separatistov v Čečensku.

"Vtedy proti nám stáli perfektne organizované a dobre pripravené skupiny ľudí podporovaných a vyzbrojených cudzími krajinami. To je veľký rozdiel," tvrdí ruský prezident.

Prezident sa rozhovoril aj o vzťahoch medzi jeho krajinou a Západom, ktoré sú kvôli kríze na Ukrajine a odtrhnutiu Krymu na najhoršej úrovni od konca studenej vojny. Podľa ruského prezidenta nič nestojí v ceste ich opätovnému zlepšeniu, záleží však na vôli a krokoch západných krajín.
"To nezáleží na nás. Lepšie povedané, nezáleží to len na nás, ale najmä na našich partneroch," uviedol Putin. Spojené štáty v piatok Rusku pohrozili ďalším sprísnením sankcií, ak nebude rešpektovať dohodu, ktorá vzišla z mierovej konferencie v Ženeve. 

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hromadná bitka ako psychická výhoda
01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 05 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:10