StoryEditor

Islamský štát vydáva časopis. Chváli sa v ňom popravami a vojenskými úspechmi

08.12.2015, 10:12

Islamský štát už rok vydáva vlastný časopis Dabiq. Teroristi v ňom opisujú svoje vojnové úspechy, zverejňujú snímky svojich obetí a lákajú nových bojovníkov. Redakcia iDNES.cz preštudovala všetkých dvanásť čísel časopisu, aby zmapovala, komu je určený a čo presne sa v ňom píše.

Dabiq síce vychádza len v internetovej verzii, ale o to je dostupnejší. Ktokoľvek si môže jednotlivé čísla prelistovať on-line napríklad v tomto archíve.

Islamisti sú vo svojom časopise veľmi otvorení. Každý mesiac na priestore zhruba päťdesiatich stránok prezentujú život v kalifáte a zverejňujú profily svojich vodcov či náboženské texty. Časopis je plný farebných fotiek, ktoré ukazujú vraždy zajatcov, výmenu rukojemníkov a ničenie historických pamiatok v Sýrii a Iraku.

Bezpečnostní experti Miroslav Mareš a Ján Hanzelka v minulosti definovali tri tematické okruhy, do ktorých možno články Dabiqu rozdeliť.

Prvý z nich predstavujú náboženské témy, čím je myslená predovšetkým džihádistická propaganda a extrémny výklad islamu. Islamisti cielene vyhľadávajú v Koráne a ďalších náboženských textoch radikálne pasáže, aby ospravedlnili násilie voči neveriacim. Obhajujú tak teroristické útoky aj vraždy zajatcov.

V Dabiqu zverejňujú nielen fotky zavraždených, ale aj ich príbehy. Napríklad po zavraždení amerického novinára Jamesa Foleyho vlani v auguste, vytlačili jeho posledný list matke. Nakoľko ho upravili a či ho vôbec písal Foley, však nemožno povedať.

Väčšina týchto textov je postavená na modeli "my" versus "oni". Teroristi sa považujú za poslov dobra, služobníkov Alaha a mučeníkov, proti nim stoja "križiaci" alebo "neveriaci" žijúci proti Božím zákonom. Bojovníkov Islamského štátu Dabiq nabáda, aby pracovali na rozšírení kalifátu, na čele ktorého stojí ich vodca Abú Bakr al-Bagdádí.

Druhý tematický okruh predstavujú texty popisujúce fungovanie Islamského štátu. "Kľúčovými slovami v tejto kategórii sú, 'kalifát', 'náboženstvo' a 'éra', ktoré odkazujú na podstatu ideálneho zriadenia. To by malo vzniknúť pod vedením Islamského štátu," píšu Mareš a Hanzelka vo Vojenských rozhľadoch.

"Popravy a útoky sú témou"

Do tohto okruhu možno zaradiť aj články o rokovaniach medzi vodcami Islamského štátu a kmeňmi žijúcimi na území kalifátu, školenia detí pre život v Islamskom štáte alebo propagandu ich sociálnych programov. Všetko má jeden cieľ. Džihádisti sa snažia získať pôvodné obyvateľstvo zabratých území na svoju stranu a legitimizovať svoje vedenie.

V Dabiqu sa objavujú tiež články o boji proti drogám či zdravotnej starostlivosti poskytovanej na území ovládanom Islamským štátom. V jednom čísle zverejnili islamisti aj návrh novej meny, zlatého dinára. Ten by podľa nich bol stabilnejší, pretože by nebol viazaný na americký dolár. Zmienky o pálení cudzích bankoviek a razenie novej meny sa objavujú aj v poslednom čísle z 18. novembra.

Posledný tematický okruh predstavujú texty o vojenských operáciách. Mesačník opisuje potýčky s Kurdmi či armádou sýrskeho diktátora Asada a v posledných vydaniach aj ruské a spojenecké nálety. Sú tu publikované necenzurované fotky zmrzačených tiel civilistov, ktorých podľa islamistov zabili vzdušné údery, ale aj zábery mŕtvych vojakov medzinárodnej aliancie, ktorí islamistom padli do rúk.

Hanzelka upozorňuje, že všetky tri tematické kategórie sa môžu meniť na základe aktuálnej situácie. "Na začiatku sa zameriavali viac na obranu legitimity a na organizačné témy. Neskôr sa dostali viac do náboženskej propagandy a ako boje prituhli a začali nálety zo strany spojencov, tak sa do toho premietali vojenské operácie. Akcentuje aj situácia vo svete. Keď sa stane nejaký útok alebo vykonajú popravu, tak je to téma do nového vydania," komentuje premeny časopisu pre iDNES.cz bezpečnostný expert z Masarykovej univerzity.

Pre nepriateľov majú špeciálnu rubriku

V čísle publikovanom v polovici novembra sa tak objavili aj teroristické útoky v Paríži, ku ktorým sa Islamský štát hlási. Obálka nesie veľký titulok "Len teror" na pozadí snímky záchranárov odvážajúcich ranených z ulíc francúzskej metropoly.

"Požehnané útoky proti Rusom a Francúzom úspešne vykonali napriek celosvetovej vojne spravodajských služieb proti Islamskému štátu," píše sa hneď na druhej strane posledného čísla. Zmienku o Rusoch vysvetľuje fotka improvizovanej nálože, ktorú teroristi podľa svojich slov odpálili v ruskom lietadle nad Sinajom.

Najväčším sokom však zostávajú pre islamistov Spojené štáty. V rubrike "Slovami nepriateľa" nachádzajúcej sa na konci každého čísla zverejňujú profily predstaviteľov nepriateľských mocností. Objavil sa tam napríklad americký prezident Barack Obama, bývalý minister obrany Chuck Hagel alebo vplyvný republikánsky senátor John McCain.

Vo výpočte nepriateľov nezabúda Dabiq ani blízkovýchodné štáty a organizácie, ktoré s USA spolupracujú. Vo štvrtom čísle sa napríklad píše: "Amerika - vo chvíli svojej slabosti a zbabelosti - uistila svojich ľudí, že nevstúpi do vojny priamo na území Islamského štátu, ale radšej sa bude spoliehať na svojich zástupcov v regióne." Islamisti medzi najhorších sluhov Washingtonu počítajú Stranu kurdských pracujúcich, pešmergov alebo sýrske opozičné oddiely bojujúce pod značkou Sýrskej slobodnej armády.

Dabiq - mesto rozhodujúcej bitky dobra a zla

A prečo sa vlastne časopis volá Dabiq? Odpoveď môžeme hľadať vo formulke, ktorá každé číslo otvára: "Iskra sa rozhorela tu v Iraku a jej žiar bude s Božím dovolením zosilňovať, kým nespáli križiacke armády v Dabiqu." Táto veta vychádza z jednej z takzvaných hadís, teda svedectvo o činoch proroka Mohameda, z ktorých tvorcovia časopisu hojne čerpajú.

Mesto Dabiq leží v severnej časti Sýrie neďaleko hraníc s Tureckom a teraz je pod nadvládou islamistov. Na mape by ste pritom Dabiq museli chvíľu hľadať. Podľa posledného sčítania obyvateľov v roku 2004 v ňom žili len asi tri tisícky ľudí. Pre islamistov má však nesmiernu symbolickú hodnotu, vysvetľuje BBC. Pri Dabiqu sa má totiž odohrať rozhodujúca bitka s "križiakmi".

Titulná strana časopisu vždy nesie úderné heslo. Pár príkladov: "Povodeň", "Právo Alaha" alebo "Len šaría bude vládnuť Afrike". Tieto slogany rovnako ako v západných magazínoch sprevádza výrazná fotografia alebo grafika. Napríklad štvrté číslo ukazuje snímku obelisku na Svätopeterskom námestí vo Vatikáne, na ktorý grafici Dabiqu vyvesili vlajku Islamského štátu.

Grafika na úrovni európskych lifestyle

Odborníci sa zhodujú, že časopis je po grafickej stránke profesionálne spracovaný a jeho tvorcovia venujú pozornosť každému detailu: štylizácii fotiek, písmu alebo prechodu farieb.

"Profesionalita, ktorá je viazaná ku grafickej forme, je zameraná na západného čitateľa, ktorý je hýčkaný vizuálom. Snažia sa tomu priblížiť. Je pravdepodobné, že na tvorbe toho časopisu spolupracujú s osobami, ktoré majú západné vzdelanie," okomentoval pre iDNES.cz vzhľad časopisu Hanzelka.

Dabiq vychádza hneď v niekoľkých jazykoch. Okrem angličtiny má svoju francúzsku, ruskú, tureckú či nemeckú mutáciu. Podľa expertov je to jasným dôkazom, kto sú jeho čitatelia. Redakcia cieli na západného čitateľa, tam chce Islamský štát regrutovať nových bojovníkov. "Už to, že je zvolený anglický jazyk, dokazuje, že je smerovaný na mladú džihádistickú generáciu západných krajín, ktorá napríklad ani neovláda arabčinu," uviedol Mareš.

Časopis šíri Mediálne centrum al-Haját, ktoré na internete zverejňuje aj videá s popravami zajatcov alebo hrozbami Západu. Al-Haját znamená v preklade "život" a úlohou mediálneho centra je údajne šíriť "správy Islamského štátu za účelom zjednotenia moslimov pod jedinou vlajkou."

Dabiq často využíva aj sociálne siete. Pod hashtagom #Dabiq nájdete na Twitteri veľké množstvo príspevkov. "Na sieťach to môžeme vnímať v dvoch rovinách. V jednej rovine Islamský štát propaguje sám seba. To nie je novinka. To využíval aj Taliban alebo al-Šabáb. Druhá rovina je v rukách priaznivcov. Veľká časť je zo západných krajín, a tí si svoje návyky zo sociálnych sietí nesú so sebou. Postom napríklad obrázkov, čo zažívajú v rámci Islamského štátu, čím tvoria alternatívnu propagandu, ktorá je ale možno ešte viac nebezpečná," opisuje Hanzelka.

Druhá generácia teroristických novinárov

Dabiq nie je prvým teroristickým časopisom. Pred piatimi rokmi začala al-Káida vydávať magazín Inspire, v ktorom dávala praktické návody ako vykonať teroristický útok, ako podomácky vyrobiť bombu alebo čo si pred samovražedným atentátom obliecť.

Magazín al-Káidy zrejme ideológom Islamského štátu poslúžil pri tvorbe Dabiqu ako vzor. "Niektorí hovoria, že Islamský štát má korene v irackej al-Káide a je tam aj personálne prepojenie, takže sa mohli inšpirovať," uvažuje Hanzelka.

Dabiq je však profesionálnejší než Inspire. "Rozdiely medzi oboma časopismi sú vidieť aj v rozdieloch medzi samotnými organizáciami. Posolstvo al-Káidy sa týkalo deštrukcie západnej spoločnosti alebo jej hodnôt. Islamský štát na rozdiel od toho ponúka alternatívu. Nejaké budovanie štátu. Al-Káida stavia na negácii. Dabiq má zameranie na to niečo tvoriť. V tom je ten zásadný rozdiel," vysvetľuje na záver Hanzelka.

01 - Modified: 2007-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Leňošenie na plážach
01 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 02 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 03 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 04 - Modified: 2024-04-08 11:48:00 - Feat.: - Title: Nemecký poslanec​ Bystroň po rokovaní AfD cíti jasnú podporu, chce vysvetlenie od českej vlády 05 - Modified: 2024-04-06 15:31:08 - Feat.: - Title: Rusko posielalo peniaze politikom cez Poľsko, tvrdí český poslanec
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 11:11