StoryEditor

Cintoríny na Lesbose sú plné, mŕtvych utečencov skladujú v chladiacej dodávke

05.11.2015, 09:55
Nápor utečencov, ktorý zasiahol aj grécke ostrovy, spôsobuje okrem iných aj problémy na cintorínoch. Mŕtvych nie je kam pochovávať.

Ku gréckym ostrovom smerujú ďalšie a ďalšie člny s utečencami. Tisíce z nich plavbu zvládnu, napriek tomu záchranári až príliš často z mora vyťahujú bezvládne telá. Došlo to tak ďaleko, že ostrov Lesbos sa stretáva s problémom, kde nebožtíkov uložiť. Márnice sú preplnené a miesta pre hroby nie sú.

Problémy s mŕtvymi hlási predovšetkým Mytiléna na východe ostrova, kam je to zo susedného Turecka po mori niečo okolo desiatich kilometrov. More tu už vyplavilo na pobrežie desiatky bezvládnych tiel, píše portál iDNES.cz.

"Omdlievali a plakali"

Podľa pravoslávnej praxe sú telá miestnych kresťanov na ostrove tri roky po smrti exhumované a presunuté do kostnice. Väčšina utopených migrantov sú však moslimovia a niečo také je tak pre nich neprijateľné.

Úrady tak musia nájsť miesto pre hroby, do ktorých by ich mohli pochovať natrvalo. "Včera sme mali päť pohrebov, ale stále je 55 tiel v márnici," povedal starosta ostrova Spyros Galinos novinárom NBC News.

Týchto päť hrobov bolo určených pre Afgancov, ktorí zomreli na mori 20. októbra. Afganci, ktorí nebezpečnú plavbu prežili, sa nehodlali zmieriť s predstavou, že ich príbuzní a niekoľko detí by neboli pochovaní.

"Keď sme im povedali, že na cintoríne už žiadne miesto nie je, tak omdlievali a plakali. Nakoniec mohli svojich milovaných pochovať a sú už pokojnejší," povedal americkému neziskovému rádiu PRI Efi Latoudi, ktorý na mieste pomáha.

Mŕtvych skladujú v chladiacom voze

Podľa biskupa mytilénskej diecézy našli už miestne úrady provizórne riešenie, ako nedostatok miesta v márniciach vyriešiť. "Priviezli nám špeciálny mraziaci voz, do ktorého sme ich umiestnili, než budú pochovaní. Väčšina z nich ešte nie je identifikovaná, a to vrátane detí," povedal gréckej televízii Mega TV. Nedostatok hrobov sa tým však nerieši.

Podľa miestneho koronera Thodorosa Nousasa je situácia jednoducho nad sily miestnych ľudí. "Dávame zo seba 150 percent ... posielajú nám malé deti, bábätká, tehotné ženy. Je nemožné sa nezrútiť," uviedol Nousas pre noviny Ethnos.

Utopených navyše stále pribúda. Podľa webu al-Džazíra vytiahli Gréci z mora len v nedeľu 19 mŕtvol. Celkový tohtoročný počet utopených medzi Tureckom a gréckymi ostrovmi tak stúpol na 435 obetí. "Kto by čakal taký masaker v Egejskom mori?" Pýta sa starosta Galinos.

Každý deň sa pritom na cestu z Turecka vydajú ďalšie lode, a to aj napriek zhoršujúcemu sa počasiu. Podľa starostu na ostrov tento rok prichádza dvadsaťkrát viac utečencov než minulý rok. Len cez víkend zachránila pobrežná stráž vo východnej časti Egejského mora celkom 1400 ľudí. Utečenci sa nachádzali v bárkach blízko ostrovov Lesbos, Samos či Rhodos.

Podľa UNHCR prekročilo hranice Európy po mori len za minulý mesiac 218 394 utečencov, čo zodpovedá počtu za celý rok 2014. Tohtoročné štatistiky by sa podľa nich mohli do konca roka vyšplhať na skoro tri štvrte milióna.

Kvôli ťažkej situácii navštívia dnes grécky ostrov Lesbos predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a grécky premiér Alexis Tsipras.

01 - Modified: 2007-11-01 05:37:00 - Feat.: 0 - Title: Odstúpila lotyšská ministerka sociálnych vecí, vláde hrozí pád
01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-12 15:06:51 - Feat.: - Title: Nemecký parlament schválil platobnú kartu pre utečencov a uchádzačov o azyl 03 - Modified: 2024-04-11 08:14:28 - Feat.: - Title: Po stroskotaní lode pri pobreží Talianska zahynulo deväť migrantov, 15 je nezvestných 04 - Modified: 2024-04-10 18:00:47 - Feat.: - Title: Poľsko podľa Tuska neprijme mechanizmus Európskej únie pre relokáciu migrantov 05 - Modified: 2024-04-10 15:56:47 - Feat.: - Title: Kto odmietne prijať migrantov, zaplatí 20-tisíc eur za jedného. Europoslanci schválili veľkú reformu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:25