StoryEditor

Ukrajinci zablokovali budovy vlády. Na zmenu jej dávajú dva dni

09.12.2013, 11:44
Ukrajinci požadujú koniec vlády Azarovova, zadržanie ministra vnútra a prepustenie politických väzňov.

Ukrajinská opozícia po veľkej protivládnej demonštrácii v Kyjeve zablokovala niekoľko vládnych budov. Stúpenci jedného z proeurópskych opozičných predákov, boxerského majstra sveta v ťažkej váhe Vitalija Klička, uzavreli ulice a chodníky barikádami z kmeňov stromov, osobných áut a veľkých stanov, informovala agentúra DPA.

Na námestí Nezávislosti v centre metropoly napriek mrazivým teplotám v stanoch naďalej zotrváva veľké množstvo ľudí.

"Robíme to preto, aby prezident Viktor Janukovyč konečne vypočul naše požiadavky," povedal podľa DPA Kličko, ktorý stúpencov opozície navštívil spoločne so svojím bratom.

K zablokovaniu celej kyjevskej vládnej štvrti, kde sa nachádzajú úrady vlády, prezidenta i parlamentu, už skôr vyzval ďalší z hlavných predstaviteľov opozície Arsenij Jaceňuk.

Kličko chce rokovať s Janukovyčom
Vodca ukrajinskej opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko dnes vyhlásil, že lídri opozície sú pripravení viesť s prezidentom Viktorom Janukovyčom kompromisné rokovania o riešení súčasnej politickej krízy na Ukrajine. Súčasne však dodal, že sa obáva policajnej akcie s cieľom ukončiť prebiehajúce pokojné protivládne protesty.

V rozhovore pre Reuters Kličko uviedol, že na rokovaniach s Janukovyčom bude trvať na odstúpení vlády premiéra Mykolu Azarova, ktorá 21. novembra rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie asociačnej zmluvy Ukrajiny s EÚ, čím spustila vlnu pouličných protivládnych demonštrácií.

"Som si istý, že súčasná vláda musí odstúpiť," uviedol Kličko. Dodal, že opozícia svoje požiadavky predložila "nie raz" a v súvislosti s nimi je pripravená hovoriť s Janukovyčom, pretože "nikto iný nemôže rozhodnúť".

Ashtonová cestuje do Kyjeva

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová uskutoční dvojdňovú návštevu ukrajinskej metropoly. V utorok a stredu sa v Kyjeve pokúsi prispieť k hľadaniu riešenia politickej krízy na Ukrajine, uviedla dnes jej hovorkyňa Maja Kocijančičová.

Návšteva šéfky európskej diplomacie v Kyjeve sa uskutoční v kontexte rozsiahlych demonštrácií verejnosti, ktoré začali potom ako vláda tejto bývalej sovietskej republiky pozastavila rokovania o asociačnej dohode s EÚ.

Ashtonová sa počas pobytu v Kyjeve všetkým stranám súčasného konfliktu - výkonnej moci aj predstaviteľom opozície a občianskej spoločnosti - chystá predostrieť posolstvo Európskej únie, ktoré je veľmi jasné: kríza musí skončiť.

Po lídroch opozície ide kontrarozviedka
Demonštranti tiež strhli v centre metropoly sochu Lenina. Ukrajinská kontrarozviedka (SBU) ešte v ten deň oznámila, že niektorých opozičných predákov vyšetruje pre podozrenie z pokusu o prevrat.

Web voiceofrussia.com v pondelok s odvolaním sa na ukrajinské médiá informoval, že opozícia hrozí zablokovaním prezidentskej rezidencie, pokiaľ nebude do 48 hodín rozpustená vláda premiéra Mykola Azarovova, zadržaný jej minister vnútra a prepustení politickí väzni.

Stiahli policajnú kolónu
Velenie kyjevskej polície dnes informovalo, že k ukrajinskej metropole sa vydala kolóna autobusov s príslušníkmi jednotiek ministerstva vnútra. Podľa agentúry RIA Novosti však opozičná strana Baťkivščyna medzičasom začala vyjednávať s príslušným velením a podarilo sa jej dosiahnuť návrat kolóny do domovskej základne.

Po zverejnení správy o presune policajných posíl sa aktivisti opozície, ktorí niekoľko dní blokovali vládne budovy v centre Kyjeva, začali sťahovať, informovala agentúra AP.

Medzitým polícia uzavrela vstupy do troch staníc metra v blízkosti budovy radnice. Podľa AP polícia toto opatrenie zdôvodnila hlásením o nastraženej bombe.

Informácie o presune kolóny autobusov s vojakmi potvrdila aj opozičná strana Baťkivščyna, podľa ktorej súčasťou kolóny pozostávajúcej z asi desiatich autobusov boli aj štyri autá so "špeciálnou technikou".

Hovorkyňa veliteľa jednotiek ministerstva vnútra potvrdila presun personálu zo základne vo Vasiľkove neďaleko Kyjeva, ale neuviedla jeho cieľ, s tým, že ide "o plánovanú redislokáciu". Podľa Baťkivščyny sa kolóna autobusov presúvala smerom k inej vojenskej základni - v Irpene. Pri odchode z Vasiľkova kolóna prerazila blokádu miestnych prívržencov opozície a poslancov opozičných strán, pričom bolo poškodených viacero súkromných áut. Podľa hovorkyne pri tom nebol nikto zranený.

Deň po protestoch
K presunu vojakov a vojenskej techniky dochádza deň po masovej demonštrácii v centre Kyjeva, ktorej účastníci žiadali odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča a zrútili sochu vodcu boľševickej revolúcie v Rusku Vladimira Iľjiča Lenina.

Demonštrácia v Kyjeve - najmohutnejšia od prodemokratickej oranžovej revolúcie v roku 2004 - odsúdila Janukovyčovo nedávne rozhodnutie odvrátiť bývalú sovietsku republiku od Európskej únie a priblížiť ju viac k Rusku.

Masové protestné akcie na Ukrajine vypukli po tom, ako vláda Mykolu Azarova 21. novembra pozastavila prípravu na podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ, ktoré sa malo uskutočniť v rámci nedávneho summitu Východného partnerstva v litovskom Vilniuse. Opozícia sa minulý týždeň pokúsila vládu odvolať, ale jej návrh nemal dostatočnú podporu poslancov parlamentu.

01 - Modified: 2017-10-11 12:34:30 - Feat.: 0 - Title: Podnikateľkou roka je Španielka
01 - Modified: 2024-04-26 07:39:12 - Feat.: - Title: Ukrajinský súd poslal do vyšetrovacej väzby ministra poľnohospodárstva. Dôvodom sú podozrenia z korupcie 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 04 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 05 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 11:47