StoryEditor

Briti tvrdia, že v súvislosti s pádom lietadla zachytili komunikáciu teroristov

06.11.2015, 08:25
Autor:
ČTKČTK

Britská rozviedka vraj v súvislosti s pádom ruského lietadla na Sinaji zachytila komunikáciu teroristov. Britskí agenti diskusiu zaznamenali až po katastrofe ruského lietadla, pri ktorej minulú sobotu zahynulo 224 ľudí. Podľa Britov na palube lietadla vybuchla bomba, ktorú útočníci uložili zrejme do priestorov pre odbavenú batožinu.

Práve toto odhalenie prinútilo premiéra Davida Camerona, aby verejne prehovoril o pravdepodobnosti bombového atentátu.

Británia následne zakázala všetky lety z egyptského Šarm aš-Šajchu, kde zostalo uväznených 20-tisíc britských turistov. Lety majú byť obnovené v piatok, kedy sa domov dostane prvých 4-tisíc ľudí. Príručná batožina bude ale na palube zakázaná.

Vláda uvažuje o tom, že zavedie ďalšie cestovné reštrikcie do oblastí, kde operuje Islamský štát. Je znepokojená stavom bezpečnostných kontrol na tamojších letiskách.

Rušia lety

Britskí činitelia sa podľa BBC obávajú, že bomba mohla byť do ruského lietadla prepašovaná do odbavenej batožiny.

Podľa britského servera rozviedka pracuje s teóriou, že bombu do lietadla umiestnil niekto, kto mal prístup k nakladaniu odbavenej batožiny. Výbušninu údajne mohol umiestniť do batožiny, či ju voľne pohodiť do nákladového priestoru lietadla.

Kvôli hrozbe ďalších útokov svoje lety do regiónu obmedzili alebo zrušili aj ďalšie aerolinky. Nemecká Lufthansa oznámila, že jej pobočky Edelweiss a Eurowings zrušili svoje lety do Šarm aš-Šajchu z Zürichu a Düsseldorfe.

Hovorca spoločnosti uviedol, že ide o dočasné opatrenia. Lety zo Šarm aš-Šajchu aerolinky podľa tlačovej správy nerušia a ľudia, ktorí už v regióne sú, sa tak môžu dostať späť do Európy.

Francúzsko a Belgicko svojim občanom odporučili, aby do rezortu cestovali len v najnutnejších prípadoch. Holandsko varuje iba pred letmi na letisko v Šarm aš-Šajchu. Naproti tomu ruské stroje napriek nedávnemu nešťastie lietajú ako z regiónu, tak späť na domovská letisko.

O bombe hovoril aj Obama

Možnosť, že ruské lietadlo nad Sinajským polostrovom sa zrútilo kvôli bombe na palube pripustil prezident USA Barack Obama. Potvrdil tak skoršie správy americkej rozviedky, podľa ktorej bola katastrofa na Sinaji zrejme dielom Islamského štátu.

"Je, myslím, možnosť, že na palube bola bomba. A berieme to veľmi vážne," konštatoval prezident. "Než príde definitívny záver, strávime ešte veľa času, aby naši vyšetrovatelia a spravodajcovia zistili, čo sa stalo. Je ale iste možné, že na palube bola bomba," dodal.

01 - Modified: 2007-11-02 08:22:00 - Feat.: 0 - Title: Rusko žiada od Lufthansy, aby preložila prekladisko z Kazachstanu
01 - Modified: 2024-04-23 18:47:38 - Feat.: - Title: Pri izraelskom údere na juhu Libanonu zomrela žena a 12-ročné dieťa. Napätie sa zvyšuje 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-15 12:05:40 - Feat.: - Title: Pri útoku počas bohoslužby v Sydney utrpelo zranenia viacero osôb, polícia zadržala jedného muža 04 - Modified: 2024-04-17 06:34:52 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom? 05 - Modified: 2024-04-14 20:01:00 - Feat.: - Title: Izrael má po útoku Iránu pripravené útočné i obranné plány. Čaká sa na rozhodnutie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 06:30