StoryEditor

Američania zničili Islamskému štátu milióny v hotovosti, nálet zabil aj civilistov

12.01.2016, 15:57

Údajne milióny v hotovosti zničilo pondelkové bombardovanie pokladnice Islamského štátu v irackom Mosule. Správu o zásahu infraštruktúry teroristickej organizácie priniesla ako prvá CNN s odvolaním na zdroje z Pentagonu. Podľa televízie ale pri nálete zomrelo tiež až sedem civilistov.

Zatiaľ nie je jasné v akej mene hotovosť bola, píše sa na portáli iDNES.cz. Či v dolároch, inej zahraničnej mene alebo miestnych dinároch. Zdroj CNN ju opísal ako "milióny". Bombardovanie v pondelok potvrdil agentúre AFP ďalší zdroj z amerického ministerstva obrany.

Išlo o milióny dolárov

Anonymný zdroj z ministerstva obrany agentúre AFP povedal, že dve 900 kilogramové bomby, ktoré zasiahli areál, mali zničiť hotovosť v hodnote miliónov dolárov.

"Odhadujeme, že išlo o milióny dolárov ... z ich činnosti: ropy, rabovania a vydierania," citovala AFP. Nálet podľa agentúry prebehol skoro ráno v pondelok.

Podľa všetkého išlo o objekt v centre Mosulu, v ktorom Islamský štát skladoval vybrané financie. "Veľká časť peňažného distribučného miesta bola IS používaná na financovanie teroristických aktivít," uviedol hovorca amerického hlavného veliteľstva poručík Ben Tisdale.

Američania veria, že podobné útoky budú mať dlhodobý vplyv na fungovanie celej organizácie. Podľa CNN Spojené štáty plánujú viac útokov na finančné ciele, aby zabránili IS fungovať ako štát.

Zahynulo až sedem ľudí. Nová taktika počíta s civilnými obeťami

Útok na finančné stredisko je súčasťou zmeny americkej taktiky. Už pred niekoľkými týždňami sa americké nálety zamerali na ničenie cisterien s ropou.

Američania sa údajne snažili nálet vykonať čo najcitlivejšie, pretože v okolí cieľa sa často pohybovali civilisti. Potom, čo rozviedka lokalizovala miesto, lietadlá a drony nad ním niekoľko dní krúžili, aby zistili, kedy sa v oblasti nachádza najmenej civilistov.

Keďže sa civilisti pohybovali v okolí počas dňa a personál IS pracoval v noci, Američania sa rozhodli vykonať nálet za úsvitu. CNN píše, že americké velenie vzhľadom na význam cieľa bolo ochotné uvažovať až o 50 civilných obetiach. Avšak podľa prvých správ bolo zabitých päť až sedem ľudí.

Pod tlakom kritiky, ktorá upozorňovala, že spojenecká kampaň nemá dostatočné výsledky, Pentagon teraz zvažuje širšiu škálu cieľov. A to aj v prípade civilných obetí, ak džihádistom útok zasadí citeľnú ranu.

01 - Modified: 2008-01-06 10:55:00 - Feat.: 0 - Title: V Bratislavskom kraji sa dopoludnia stalo 18 dopravných nehôd
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 11:40