StoryEditor

Explózie a paľba. Rukojemnícka dráma v Keni pokračuje

23.09.2013, 10:45
Islamisti hrozia rukojemníkom smrťou. Zahynulo už 68 ľudí.

Po sérii explózií a prudkej paľbe, ktorá sa ozývala z nairobského nákupného centra, kenské úrady dnes popoludní oznámili, že majú situáciu pod kontrolou a bezpečnostné zložky sa blížia k útočníkom. Tí areál obsadili v sobotu napoludnie a doteraz tam zadržiavajú skupinu rukojemníkov. 

Kenské národné centrum pre mimoriadne situácie prostredníctvom konta na sociálnej sieti Twitter vyzvalo obyvateľstvo, aby sa vyhlo oblasti, kde sa nachádza nákupné centrum Westgate, pretože tam prebieha operácia bezpečnostných síl.

Kenské bezpečnostné jednotky - príslušníci armády, polície, oddiely osobitného určenia vrátane ostreľovačov - dnes vstúpili do štvorposchodového komplexu s cieľom zachrániť ľudí, ktorí sa tam ešte skrývajú, a vyslobodiť rukojemníkov, ktorých útočiace komando už tretí deň zadržiava. Tlačová agentúra Newswire však tvrdí, že v rukách útočníkov je ešte mnoho ľudí.  

Nad areálom nákupného centra, z ktorého časti sa dnešnom útoku valí čierny a sivý dym, prelietavajú vrtuľníky.

Boj proti globálnemu terorizmu

Islamskí teroristi pochádzali z rôznych krajín. Išlo o "mohonárodnú skupinu", povedal dnes hovorca kenskej armády Julius Karange.

"Vieme, kto sú títo ľudia. Bojujeme tu proti globálnemu terorizmu," dodal Karange, ale nešpecifikoval, z ktorých krajín útočníci pochádzali.

Medzitým kenský Červený kríž znížil počet overených obetí na 62 osôb. Nové číslo potvrdilo aj kenské ministerstvo vnútra. Predtým sa uvádzalo, že pri sobotňajšom prepade nákupného centra v Nairobi zahynulo 69 ľudí, uviedla tlačová agentúra DPA.

Medzi obeťami sú aj Európania

 

 Velenie somálskych islamistických milícií aš-Šabáb však poprelo účasť cudzincov na útoku, pri ktorom bolo zranených ďalších najmenej 175 ľudí a stále je nezvestných 63 osôb. 

Muž, ktorý sa predstavil ako veliteľ milícií aš-Šabáb abú Umar, dnes pre stanicu BBC odmietol správy, že by medzi útočníkmi boli cudzinci. "Nie je to pravda. Sú to ničím neopodstatnené tvrdenia," vyhlásil abú Umar.

Podľa najnovšej bilancie Kenského Červeného kríža pri teroristickom útoku na nákupné centrum zahynulo najmenej 69 ľudí. Ďalších najmenej 175 ľudí bolo zranených a 63 osôb je nezvestných. 

Útok na obchodné centrum Westgate podniklo v sobotu napoludnie približne desať ozbrojencov napojených na somálske islamistické milície aš-Šabáb, ktorí sa zamerali výlučne na nemoslimov.

Útočníci ako dôvod svojej akcie uviedli vyslanie kenských jednotiek do Somálska, kde v rámci afrických mierových zborov bojujú s islamistami. Ozbrojenci naďalej zadržiavajú skupinu rukojemníkov a najnovšie hrozia aj ich popravami.

Medzi obeťami alebo zranenými sú občania Británie, Číny, Francúzska, Holandska, Kanady, Južnej Afriky a USA.

V súvislosti s útokom v Nairobi britský premiér David Cameron skrátil svoju každoročnú návštevu u kráľovnej Alžbety II. v jej škótskom sídle Balmoral a dnes popoludní sa vráti do Londýna, aby sa zúčastnil na zasadnutí krízového výboru COBRA a pomohol tak riešiť krízu v Nairobi.

01 - Modified: 2005-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Po textile prichádza na rad čínska obuv
01 - Modified: 2023-11-06 06:57:28 - Feat.: - Title: Letisko v Hamburgu po rukojemníckej dráme obnovilo normálnu prevádzku 02 - Modified: 2023-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Keňa sa bojí novej kolonizácie. Čínskej. A na čiernom kontinente je z toho obrovský rozruch 03 - Modified: 2022-12-10 12:54:28 - Feat.: - Title: Rukojemnícka dráma v Nemecku: Polícia zdržala páchateľa, pri zásahu utrpel zranenia 04 - Modified: 2022-02-11 21:24:25 - Feat.: - Title: Africký roh sužuje najväčšie sucho za niekoľko desaťročí. Hladuje 13 miliónov ľudí 05 - Modified: 2021-11-18 11:15:34 - Feat.: - Title: Lucia o pomoci deťom v Afrike: Žijú v extrémnej chudobe. Ich rodičia zarobia menej ako euro na deň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:15