StoryEditor

Al-Káida má novinku. Bude mať internetový teroristický časopis

10.03.2014, 10:33
Autor:
tasr, stltasr, stl

Medzinárodná teroristická sieť al-Káida zverejnila na internete profesionálne spracovanú upútavku na nový internetový teroristický časopis s názvom Resurgence (Vzkriesenie), ktorý chce v blízkej budúcnosti začať vydávať, napísala dnes na svojej webovej stránke spoločnosť NBC.

Pôjde o prvý časopis v anglickom jazyku vydávaný ústredím al-Káidy, pričom v upútavke teroristická sieť použila časť zvukovej nahrávky prejavu radikálneho černošského bojovníka za ľudské práva Malcolma X.

Krátke video je kombináciou prejavu Malcolma X z roku 1965, v ktorom černošský aktivista ospravedlňoval násilie, so zábermi amerických vojakov, islamistických militantov, údajného útoku na americkú základňu v Afganistane a bombového útoku počas Bostonského maratónu. V upútavke zaznel aj slávny citát Malcolma X "hovorte jazykom, ktorému rozumejú".

Mediálne krídlo al-Káidy, skupina aš-Šaháb, ktorá 80-sekundové video zverejnila na internete tento víkend, sa už dlhé roky stará o popularizáciu posolstiev vodcov teroristickej siete, ako je súčasný šéf al-Káidy Ajman Zawahrí.

Oznámenie zámeru začať vydávať nový internetový časopis naznačuje, že ústredie al-Káidy sa pokúša získať späť slabnúci vplyv na islamistických militantov.

V priebehu uplynulých rokov sa totiž podľa vyjadrení amerických vládnych predstaviteľov stala najnebezpečnejšou jemenská odnož al-Káidy nazývaná al-Káida na Arabskom polostrove (AQAP).

Odborník na terorizmus Evan Kohlman, ktorý pracuje pre spravodajskú spoločnosť NBC News, uviedol, že štýl, akým je video spracované naznačuje, že jeho tvorcovia čerpali inšpiráciu z časopisu Inspire, ktorý vydáva práve AQAP - "všetko, od použitých fontov, cez grafiku, až po ikonické hlasy a zábery," nesie jasnú pečať časopisu Inspire.

Časopis Inspire založený džihádistom Samirom Khanom, ktorý vyrastal v USA, stál údajne pri zrode plánov bratov Džochara a Tamerlana Carnajevovcov vyrobiť nástražný výbušný systém umiestnený v tlakovom hrnci, ktorý počas Bostonského maratónu v apríli 2013 usmrtil troch ľudí a ďalších takmer 270 zranil.

Najznámejší článok časopisu Inspire vyšiel pod názvom "Ako zostrojiť bombu v maminej kuchyni". Článok ponúkal recept na výrobu výbušnín z bežne dostupných komponentov.

Khan zahynul pri útoku amerického bezpilotného lietadla v Jemene v roku 2011. Pri tom istom útoku prišiel o život aj radikálny duchovný Anwar al-Awlakí.

01 - Modified: 2021-01-12 20:24:40 - Feat.: - Title: Pompeo: Irán je novou základňou teroristickej organizácie al-Káida 02 - Modified: 2020-06-05 21:50:11 - Feat.: - Title: Francúzska armáda zabila veliteľa al-Káidy v severnej Afrike 03 - Modified: 2019-08-22 16:39:33 - Feat.: - Title: "Korunný princ džihádu" je mŕtvy. Americký minister obrany potvrdil smrť syna Usámu bin Ládina 04 - Modified: 2019-07-31 18:38:48 - Feat.: - Title: Syn Usámu bin Ládina Hamza je pravdepodobne mŕtvy, tvdia Američania 05 - Modified: 2018-09-11 09:20:05 - Feat.: - Title: Čo sa stalo 11. septembra 2001?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 18:44