StoryEditor

Demonštrácie na Korzike sa zvrhli na trestnú výpravu proti Arabom

26.12.2015, 10:10
Autor:
ČTKČTK

Piatkové demonštrácie proti štvrtkovému napadnutiu hasičov, ktorí boli zavolaní k úmyselne založenému požiaru v arabskej štvrti, sa zvrhli v ťaženie proti Arabom. Pri spočiatku pokojnom proteste neskôr niektorí ľudia vtrhli do moslimskej modlitebne a hodlali páliť Korán. Hasičov totiž vo štvrtok na mieste napadli maskovaní mladíci.

Znesvätenie moslimskej modlitebne v korzickom meste Ajaccio po piatkovej demonštrácii, ktorá sa zvrhla v trestnú výpravu s protiarabskými heslami a pálením Koránu ako pomstou za predchádzajúci útok maskovaných mladíkov na hasičov, už odsúdil francúzsky premiér Manuel Valls.

Pálenie Koránu

Samotná demonštrácia pred prefektúrou sa odohrala podľa denníka Le Monde v pokoji: asi 150 ľudí protestovalo proti tomu, že o deň skôr sa hasiči, privolaní k úmyselne založenému požiaru v arabskej štvrti, stali terčom útoku maskovaných mladíkov, pri ktorom boli dvaja hasiči vážne zranení úlomkami roztriešteného skla, ľahšie zranenia utrpel aj policajt počas zásahu, ktorý trval až do ranných hodín.

Niektorí z demonštrantov potom vyzvali ostatných, aby sa vydali na miesto, kde sa potýčka odohrala - a k výzve sa pridalo vyše 600 ľudí. Dav vykrikoval "Arabi preč!" a "My sme tu doma!", zatiaľ čo obyvatelia štvrti sa radšej pozamykali doma. Terčom agresie demonštrantov sa stávali poštové schránky aj okná automobilov. Policajti sa snažili o upokojenie situácie, zatiaľ čo demonštranti tvrdili, že sa snažia identifikovať a chytiť páchateľa útoku na hasičov.

Niekoľko demonštrantov vtrhlo i do moslimskej modlitebne, kde zhromažďovali výtlačky Koránu, aby ich spálili. Poškodili aj terasu neďalekej arabské reštaurácie.

Demonštrácii predchádzalo napadnutie hasičov

Incidenty skončili v noci na sobotu, napätá situácia si vynútila nasadenie policajných posíl, ktoré chránili moslimské modlitebne v Ajacciu. Korzický prefekt Christophe Mirmande tiež uistil, že nasadil všetky prostriedky na to, aby vypátral páchateľa útoku na hasičov.

Premiér Manuel Valls odsúdil ako "netolerovateľný útok na hasičov", tak aj "neprijateľné znesvätenie moslimskej modlitebne" a vyzval na rešpektovanie zákonov. Podobne minister vnútra Bernard Cazeneuve kritizoval napadnutia hasičov a policajtov. Znesvätenie modlitebne mu "zaváňa rasizmom a xenofóbiou" - a taký útok na republikánské hodnoty nemôže zostať beztrestný.

Nový šéf regionálnej správy Gilles Simeoni z radov korzických nacionalistov taktiež odsúdil "rasistické činy, ktoré sú pravým opakom toho, čo na Korzike chceme". Ešte skôr vyjadril svoju podporu prepadnutým hasičom.

Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav, vyhlásený po novembrových útokoch islamistov v Paríži so 130 mŕtvymi a stovkami ranených. Nad vianočným pokojom bdelo zo štvrtka nad piatok okolo 120 tisíc policajtov a vojakov.

01 - Modified: 2007-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prostitútky chcú viac ochrany
01 - Modified: 2024-04-05 15:17:23 - Feat.: - Title: Ulicami Teheránu sa šíri hnev. Tisíce demonštrantov žiadajú pomstu za smrť dvoch generálov zabitých v Sýrii 02 - Modified: 2024-04-04 13:55:21 - Feat.: - Title: Putin spochybnil, že by za útokom na koncertnú sieň stáli islamskí radikáli. Nemali by na útok dôvod, povedal 03 - Modified: 2024-03-09 17:41:07 - Feat.: - Title: Na podporu Palestínčanov v Británii opäť pochodovali tisícky ľudí. Demonštranti vyzývali na prímerie v Gaze 04 - Modified: 2024-02-14 15:28:32 - Feat.: - Title: Pre aféru amnestie v pedofilnej kauze bude v Maďarsku ďalšia demonštrácia 05 - Modified: 2024-02-08 14:51:57 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí prišli do centra Atén demonštrovať proti zákonu o vysokých školách
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:19