StoryEditor

Ukrajinci si želajú koniec bojov. Ale prímeriu po dohode z Minska neveria

13.02.2015, 18:51
Ľudia na Ukrajine hodnotia dojednané prímerie opatrne aj kvôli predchádzajúcim nenaplneným dohodám.

Veľmi emotívne prežívali ľudia na východe Ukrajiny rokovania v Minsku. Želajú si, aby vojna čo najrýchlejšie skončila, v prímerie ale moc neveria, povedal pre idnes.cz spravodajca Českého rozhlasu Martin Dorazín z juhoukrajinského mesta Mariupol. Prístavné mesto je podľa reportérky Lidových novín Petry Procházkovej na prípadné útoky pripravené.

Ľudia podľa Dorazína hodnotia dojednané prímerie opatrne aj kvôli predchádzajúcim nenaplneným dohodám. "Samozrejme, že by si priali, aby to skončilo a oni sa mohli vrátiť domov. Tu v Mariupole je množstvo utečencov z Doneckej oblasti. Takže to ľudia pochopiteľne prežívajú strašne emocionálne. Radi by však verili, že prímerie bude nejakým krokom k mieru. Ale zase tak obrovské nádeje tu nepanujú," uviedol.


Prečítajte si aj: Na svete je dohoda o prímerí. Pozrite sa, na čom sa dohodli lídri


Podľa Procházkovej, ktorá z  juhoukrajinského prístavu odchádzala práve v čase minského summitu a teraz už je späť v Česku, sa Ukrajinci na prímerie tešili, alebo v neho aspoň dúfali. 

Pozdĺž frontovej línie na východe Ukrajiny sa stále bojuje a Kyjev za posledných 24 hodín ohlásil stratu najmenej 11 vojakov. "Objavili sa tu správy z ukrajinského ministerstva obrany, podľa ktorých proruskí povstalci majú plán ovládnuť mesto Mariupol a Debaľcevo ešte pred obnovením prímeria, na ktorom sa dohodli lídri Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny na schôdzke v Minsku," upozornil Dorazín. 

Podľa neho je pravdepodobné, že sa bude bojovať až do sobotňajšej polnoci, kedy prímerie začne platiť. "Vyzerá to, že každá zo znepriatelených strán sa pokúša získať maximálnu územnú výhodu pred začiatkom toho možného prímeria a možného sťahovanie ťažkej techniky zo zóny vojnového konfliktu, aby na tom boli lepšie ako protivník," uviedol.

Žiadne prímerie podľa neho nie je na začiatku úplne stopercentné. "Vždy je tam miera porušenie jednej alebo druhej strany a následné obviňovanie z toho, kto začal prvý. Vyzerá to, že aj tento scenár sa bude opakovať, ak hlavní hráči, predovšetkým Rusko, naozaj neprejavia snahu ten konflikt ukončiť," myslí si Dorazín. 

Rusko by podľa neho muselo využiť všetok svoj vplyv na proruských povstalcov a donútiť ich k dodržiavaniu mierového plánu. Rovnako tak sa musí snažiť aj ukrajinská strana, ktorá by mala Donbasu niečo ponúknuť. 

"Pravdepodobne to v tejto chvíli nemá riešenie, že by jedna zo strán zvíťazila vojensky, takže sa budú musieť na niečom dohodnúť - na osobitnom štatúte Donbasu, na jazykových právach pre obyvateľov ukrajinského východu a tak podobne," uviedol spravodajca.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-14 15:29:07 - Feat.: 0 - Title: Upozornenie na nebezpečné výrobky
01 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:09