StoryEditor

Francúzi dnes volia, ľudia môžu potvrdiť vzostup krajnej pravice

13.12.2015, 12:31
Autor:
ČTKČTK

Francúzski voliči od rána hlasujú v druhom kole regionálnych volieb, ktoré sú považované za posledný test pred prezidentským súbojom v roku 2017. Dnes sa rozhodne, nakoľko krajná pravica dokáže využiť svoje víťazstvo v prvom kole. Možnosť odovzdať hlas má viac ako 45 miliónov voličov. Väčšina volebných miestností sa zavrie v 18:00 SEČ, prvé odhady výsledkov sa ale očakávajú až po 20:00 SEČ, kedy hlasovanie skončí aj vo veľkomestách.

Volebná účasť na poludnie predstavovala 19,59 percenta voličov oproti 18,57 percentám v roku 2010 a 16,27 percenta v prvom kole pred týždňom. Predchádzajúcu nedeľu vyjadril nespokojnosť s pomermi svojou neúčasťou nakoniec každý druhý volič, v prípade mladých ľudí medzi 18 až 24 rokmi dokonca volebné právo nevyužili dve tretiny.

Hlasovanie sa odohráva za výnimočného stavu, vyhláseného pred mesiacom po sérii doteraz najkrvavejších teroristických atentátov spáchaných vo Francúzsku: útoky v Paríži z 13. novembra si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky zranených. Volí sa tak za zvýšených bezpečnostných opatrení.

Krajne pravicový Národný front (FN) pred týždňom dostal takmer 28 percent hlasov a tesne porazil republikánov exprezidenta Nicolasa Sarkozyho. Skoro päťpercentný náskok mala pred vládnucimi socialistami prezidenta Françoisa Hollanda. Kým FN vyhrala v šiestich regiónoch, republikáni boli úspešní v štyroch a ľavica v troch.

Dvojkolový systém regionálnych volieb, zavedený okrem iného ako poistka proti úspechom politických extrémistov, dáva šance predstaviteľom umiernenejších strán uspieť v druhom kole. Republikáni aj socialisti preto tiež burcovali voličov, aby dnes zabránili nástupu FN.

Podľa odhadov by FN mohla ovládnuť až tri regióny, rovnako ako socialisti, zatiaľ čo hlavným víťazom by sa mala stať Sarkozyho formácia so ziskom najmenej siedmich krajov. Doteraz úplnú väčšinu regiónov kontrolovali socialisti a FN nemala žiadny. Krajná pravica si tak s veľkou pravdepodobnosťou mocensky polepší.

Pozornosť je upriamená na oblasť Nord-Pas-de-Calais-Picardie na severe Francúzska a na južný región Provence Alpes Côte d'Azur, kde FN vedú do boja predsedníčka Marine Le Penová a jej neter Marion Maréchalová Le Penová. Obe v prvom kole porazili svojich súperov ziskom dvoch pätín hlasov, rekordným v dejinách zoskupení. Prieskumy pred druhým kolom však týmto predstaviteľkám FN sľubujú porážku.

Tú má uľahčiť aj odstúpenie socialistických kandidátov v prospech pravicových súperov v regiónoch, kde socialisti skončili ako tretí. Socialisti sa týmto krokom snažia zabrániť rozpolteniu tábora odporcov krajnej pravice a znemožniť FN zopakovať týždeň starý úspech. Sarkozyho republikáni však odmietli urobiť to isté, poznamenala stanica BBC na svojom webe. Podľa jej komentára je tentoraz v mnohých regiónoch odstup medzi krajnou pravicou a jej súpermi minimálny, a tak dnešné voľby môžu zmeniť postavenie FN vo francúzskej politike. Úspech Le Penovej by zvýšil jej šance v blížiacom sa súboji o Elyzejský palác.

Le Penová hlasovala v Hennin-Beaumont na severe Francúzska, kde je jej súperom v druhom kole stredopravý politik, exminister práce Xavier Bertrand. Šéfka FN o ňom v kampani hovorila ako o "ministrovi nezamestnanosti", zatiaľ čo Bertrand ju označil za "kandidátku ustavičnej konfrontácie".

01 - Modified: 2007-12-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klíma ˙ la Gustav Klimt
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:37