StoryEditor

Zemanov odkaz o invázii obletel svet. Česko utečencov nechce, píšu médiá

27.12.2015, 14:25

Vianočné posolstvo českého prezidenta Miloša Zemana zaujalo novinárov na celom svete. Zahraničné médiá citujú najmä jeho slová o tom, že tohtoročnú migračnú vlnu považuje za organizovanú inváziu do Európy. Svetové agentúry pripomínajú júlový prieskum, podľa ktorého 70 percent Čechov utečencov prijímať nechce, píše idnes.cz.

Vianočné a novoročné prejavy štátnikov bývajú určené domácim poslucháčom, čo sa spravidla odráža aj na neveľkej pozornosti, ktorú im venujú svetové médiá. Slová, ktoré počas sobotňajšieho vystúpenia predniesol Miloš Zeman, ale počas niekoľkých hodín citovali desiatky médií vrátane saudskoarabskej televízie al-Arabíja, švédskeho denníka Dagens Nyheter či indického portálu DNA.

Zahraničných novinárov pochopiteľne zaujal predovšetkým Zemanov postoj k migračnej kríze. "Som presvedčený, že to, čomu čelíme, je organizovaná invázia a nie spontánny pohyb utečencov," uviedla hlava štátu v televíznom prejave. Práve táto veta prenikla takmer do všetkých titulkov o Zemanovom posolstve.

Zaujali zbrane pre migrantov i Trójsky kôň

"Prezident štátu EÚ o utečencoch:, Organizovaná invázia'. Radí im chopiť sa zbraní," uvádza napríklad rumunská televízia PRO TV. Jej redaktorov zaujal Zemanov údiv nad tým, prečo do Európy vo veľkom utekajú mladí muži bez rodín. "Prečo títo muži nevezmú do ruky zbraň a nebojujú za slobodu svojej krajiny proti Islamskému štátu?" pýtal sa český prezident.

Prestížny nemecký denník Die Welt spomenul prezidentove slová o tom, že sa pri debatách o migračnej kríze niekedy cíti ako trójska princezná a veštkyňa Kassandra, ktorá mesto márne varovala pred zradným darom od Grékov.

Vítacia kultúra po česky: Prezident Zeman porovnal utečencov s Trójskym koňom. Aj podľa cirkvi je súcit cestou do pekiel," píšu noviny s odkazom na rozhovor pražského kardinála Dominika Duky pre Denník N. Varoval v ňom pred nepremysleným prijatím všetkých žiadateľov o azyl.

Demonštroval s polovojenskou jednotkou, spomínajú Nemci

Zatiaľ, čo v Rumunsku sa o Zemanovi píše ako o "kontroverznom českom lídrovi, ktorý je známy svojimi proruskými postojmi", nemecká televízia Deutsche Welle v dvoch odsekoch zhrnula jeho negatívny postoj k migrantom.

"V novembri sa v Prahe zúčastnil protiislamskej demonštrácie spolu s krajne pravicovými politikmi a polovojenskou jednotkou. Predtým tiež varoval, že utečenci môžu do Európy zaviesť terorizmus a infekčné choroby," uvádza televízia.

Deutsche Welle vo svojom texte naráža na novembrové zhromaždení, kde na pódiu vedľa Zemana stál šéf hnutia Blok proti islamu Martin Konvička.

Zúčastnili sa ho aj členovia milície "Československí vojaci v zálohe", ktorá v šumavských lesoch nacvičuje zadržiavanie utečencov a obranu krajiny proti Západu.

Samotné Česko potom väčšina správ po vzore francúzskej agentúry AFP vykresľuje ako "niekdajšiu komunistickú krajinu, ktorá do Európskej únie spolu so Slovenskom vstúpila v roku 2004".

Prevzaté články končí dôvetkom o tom, že 70 percent Čechov odmieta prijímať utečencov. Hoci agentúra neuviedla žiadny zdroj, údaj zrejme pochádza z júlového prieskumu CVVM. Prijatie utečencov zo Sýrie vtedy odmietlo 71 percent opýtaných. .


 

01 - Modified: 2007-12-18 07:29:48 - Feat.: 0 - Title: Vladimír Mečiar: Ak o samostatnom Slovensku rokujeme, tak nie preto, že chceme, ale preto, že musíme... alebo Samostatnosť nechceme 8
01 - Modified: 2024-04-26 09:59:26 - Feat.: - Title: Český miliardár Křetínský vstupuje do oceliarskej divízie Thyssenkrupp 02 - Modified: 2024-04-25 08:58:51 - Feat.: - Title: Ďalší odchod z Fialovej vlády, končí ministerka pre vedu a výskum 03 - Modified: 2024-04-25 09:04:50 - Feat.: - Title: Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne, mnohí hlásia stopercentnú škodu 04 - Modified: 2024-04-24 10:55:28 - Feat.: - Title: Česká polícia rozbila gang falošných bankárov. Spáchali škody vo výške desiatok miliónov korún 05 - Modified: 2024-04-23 20:02:39 - Feat.: - Title: Spojené štáty chcú vidieť skutočný pokrok pred obnovením financovania pomoci palestínskym utečencom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:02