StoryEditor

Po bojoch stratila Ukrajina ďalších vojakov. Vyše 80 ich je nezvestných

19.02.2015, 08:46
Autor:
TASRTASR
V noci bolo ostreľované letisko v Donecku aj mesto Debaľceve, tvrdia separatisti. Podľa ukrajinského analytika si chcú v mesta vytvoriť základňu.

Ukrajinské ministerstvo obrany dnes informovalo, že vládna armáda pri stredajšom ústupe z mesta Debaľceve prišla o 13 vojakov. Ďalších 157 ich utrpelo zranenia a 82 je nezvestných. Do zajatia proruských separatistov padlo najmenej 90 príslušníkov vládnych síl.

Agentúra TASS dnes citovala vyhlásenie lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, ktorý informoval "o úplnom oslobodení Debaľceva povstalcami". Vyhlásil tiež, že ukrajinské velenie ignorovalo rady vydať vojakom v Debaľceve rozkaz, aby zložili zbrane, preto tam vládna armáda prišla o 3000 až 3500 mužov.

Zacharčenko dodal, že telá padlých chcú separatisti odovzdať druhej strane ešte dnes. Spresnil, že DĽR chce vydať aj všetkých zajatcov a vojakov, ktorí dobrovoľne zložili zbrane a vzdali sa.

Generálny štáb ukrajinskej armády dnes v súvislosti s týmto Zacharčenkovým výrokom upozornil, že nepriateľ v rámci informačnej vojny výrazne navyšuje počet padlých a zajatých ukrajinských vojakov.

Ukrajinské sily sa začali z Debaľceva sťahovať v stredu ráno po týždňoch ťažkých bojov s proruskými separatistami. Získanie mesta je pre povstalcov veľmi dôležité, pretože Debaľceve je dôležitým železničným uzlom a križovatkou najkratších ciest na Doneck a Luhansk - najväčšie mestá na území obsadenom separatistami.

Boje o Debaľcevo pokračovali aj napriek prímeriu, ktoré obe strany konfliktu uzavreli pred týždňom v Minsku.

Ukrajinská armáda ukončuje odsun svojich jednotiek z mesta Debaľceve a presúva ich na iné pozície, informovalo dnes v Kyjeve velenie vládnej protiteroristickej operácie (ATO).

Podľa agentúry AP hovorca ATO Anatolij Steľmach uviedol, že z Debaľceve sa stiahlo už 90 percent vojakov. AP dodala, že nie je jasné, kedy sa odsun ukončí.

Agentúra TASS citovala vyhlásenie lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Alexandra Zacharčenka, ktorý informoval "o úplnom oslobodení Debaľceva povstalcami".

Vyhlásil tiež, že ukrajinské velenie ignorovalo rady vydať vojakom v Debaľceve rozkaz, aby zložili zbrane, preto tam vládna armáda prišla o 3 000 až 3 500 mužov.


 

Zacharčenko dodal, že telá padlých chcú separatisti odovzdať druhej strane ešte dnes. Spresnil, že DĽR chce vydať aj všetkých zajatcov a vojakov, ktorí dobrovoľne zložili zbrane a vzdali sa.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu večer na zasadaní Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) informoval, že z Debaľceva sa už stiahlo celkovo 2475 príslušníkov vládnych síl a 200 kusov bojovej techniky.

Pozrite si zábery z mesta Debaľceve natáčané dronom

Zástupca náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Hennadij Vorobjov v stredu informoval, že počas bojov so separatistami o mesto Debaľceve v uplynulých dňoch zahynulo 22 príslušníkov vládnych síl, z toho šesť pri prelomení obkľúčenia. Zranenia utrpelo vyše 150 príslušníkov vládnych síl.

Ukrajinské sily sa začali z Debaľceva sťahovať v stredu ráno po týždňoch ťažkých bojov s proruskými separatistami. Získanie mesta je pre povstalcov veľmi dôležité, pretože Debaľceve je dôležitým železničným uzlom a križovatkou najkratších ciest na Doneck a Luhansk - najväčšie mestá na území obsadenom separatistami.

Boje o Debaľcevo pokračovali aj napriek prímeriu, ktoré obe strany konfliktu uzavreli pred týždňom v Minsku.

Hovorca Steľmach dnes okrem toho uviedol, že delostreleckej paľbe boli v posledných hodinách vystavené aj dediny v blízkosti prístavného mesta Mariupol, ktoré je tiež strategicky významnou lokalitou.



Separatisti sa v Debaľceve nezastavili. Obsadili ďalšie tri obce
Proruskí separatisti a vládni vojaci sa dnes opäť navzájom obvinili z porušenia dohody o prímerí, ktorú podpísali pred týždňom v bieloruskom Minsku a ktorá nadobudla platnosť 15. februára o polnoci.

Ministerstvo samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes podľa agentúry RIA Novosti informovalo, že vládne sily za posledných 24 hodín ostreľovali pozície povstalcov 12-krát, pričom bolo zranených najmenej 20 protivládnych ozbrojencov. Terčom ostreľovania boli obce Vuhlehirsk, Sachanka a Šyrokyne.

Ostreľované letisko aj Debaľceve
Podľa proseparatistickej tlačovej agentúry DAN vládne sily v noci nadnes najmenej trikrát ostreľovali letisko v Donecku a mesto Debaľceve, odkiaľ sa väčšina vládnych vojakov, zovretá v obkľúčení síl protivníka, v stredu stiahla.

Vedenie DĽR vo vyhlásení pre tlač konštatovalo, že v celkovej situácii "v Novorossiji" nedošlo k podstatným zmenám a zostáva stále napätá.

Vládne vojská dnes podľa agentúry RIA Novosti informovali o 46 prípadoch narušenia prímeria za posledných 24 hodín, pričom protivník použil delostrelectvo a mínomety. Agentúra Reuters odvolávajúca sa na vojenské zdroje v Kyjeve uviedla, že o život prišlo 14 vojakov a 173 ich utrpelo zranenia. Ide o bilanciu za posledných 24 hodín.

Podľa agentúry Ukrinform sa proruskí separatisti snažia dnes priblížiť k mestu Artemivsk, kam sa po ústupe z Debaľceva presunula veľká časť ukrajinských vojakov. Ako na svojej facebookovej stránke spresnil ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vládne sily sa snažia zastaviť ich postup varovnou delostreleckou paľbou.

Verbujú aj mladých
Do oddielov separatistov boli podľa Tymčuka naverbovaní aj 15 až 17-roční tínedžeri, ako aj starší muži - všetci sú zle vyzbrojení, tvrdí analytik.

Podľa Tymčuka proruskí separatisti plne kontrolujú územie Debaľceva ako aj železničnú stanicu a snažia sa v meste vytvoriť veliteľský štáb.

Za ostatných 24 hodín sa jednotkám separatistov podarilo dobyť ďalšie tri obce: Mohila Ostraja, Savelivka a Bulavino, ktoré ležia južne od Debaľceva.

Predstaviteľ ministerstva obrany DĽR Eduard Basurin okrem toho na brífingu uviedol, že za uplynulých 24 hodín v bojoch na východe Ukrajiny prišiel protivník o najmenej 40 mužov, ďalších asi 50 bolo zranených. Separatisti zničili aj asi desať kusov bojovej techniky ukrajinskej armády.

 

01 - Modified: 2007-03-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Budúcnosť záchranárov v horách
01 - Modified: 2024-05-08 15:10:47 - Feat.: - Title: Ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje väzňom slúžiť v armáde 02 - Modified: 2024-05-08 13:10:43 - Feat.: - Title: Ukrajinský oligarcha Kolomojskij je podozrivý z prípravy pokusu o vraždu 03 - Modified: 2024-05-08 12:26:52 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že jeho sily dobyli ďalšie dve dediny na Ukrajine 04 - Modified: 2024-05-07 13:48:53 - Feat.: - Title: Ukrajina preveruje možnú účasť KĽDR na dodávkach balistických striel Rusku 05 - Modified: 2024-05-07 17:00:00 - Feat.: - Title: Kedy do útoku? Americkí bezpečnostní analytici sa sporia, kedy má Ukrajina prejsť do protiofenzívy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 22:00