StoryEditor

Konzervatívci dosiahli veľký triumf. Cameron napodobní Železnú lady

07.05.2015, 23:17

Konzervatívna strana získala vo voľbách väčšinu, obsadí 324 z 650 parlamentných kresiel. Premiér David Cameron ostane v premiérskom úrade v silnejšej pozícii než v minulom volebnom období.

Premiér Cameron podľa vlastných slov oznámi kráľovnej Alžbete II., že má dostatočnú podporu na vytvorenie vlády.

Podľa volebných prieskumov sa očakával tesnejší výsledok. Labouristická strana však utrpela porážku, obzvlášť v Škótsku, kde s veľkým náskokom získali drvivú väčšinu nacionalisti zo Škótskej národnej strany.

Spočítané sú hlasy zo 639 volebných obvodov, Konzervatívna strana však už získala 324 kresiel v parlamente. Labouristi zatiaľ podľa predbežných výsledkov obsadia 229 poslaneckých miest.

Cameronov koaličný partner, liberálni demokrati, utrpeli volebné fiasko. Nick Clegg odstúpil z postu šéfa strany napriek tomu, že vo svojom volebnom obvode vyhral, napísala agentúra AP. Odstúpil aj šéf labouristov Ed Miliband a vodca euroskeptickej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigel Farage.

Jeden z najuznávanejších politológov profesor Vernor Bogdanor uviedol, že tento výsledok je triumfom pre Camerona, ktorý sa stane prvým premiérom, ktorý vo voľbách posilnil od Margaret Thatcherovej v roku 1983.

Úspešná je aj Škótska národná strana (SNP), ktorá zatiaľ získala 56 kresiel. "Pozorujeme volebné cunami obrovských rozmerov," povedal podľa agentúry Reuters bývalý šéf strany Alex Salmond. "SNP nebude možné ignorovať a bude veľmi ťažké ju zastaviť," dodal.

Väčšina v Dolnej snemovni je síce 326 kresiel, ale faktická o niečo nižšia, pretože severoírska strana Sinn Féin tradične odmieta zasadnúť vo Westminsteri. Teraz by mala mať troch poslancov.

Voľby ukázali, že päťročné vládnutie v koalícii prakticky zlikvidovalo liberálnych demokratov. Do parlamentu sa nedostalo viacero ich ministrov, napríklad minister obchodu Vince Cable alebo námestník ministra financií Danny Alexander. 

Britský premiér David Cameron dnes vyhlásil, že chce v nasledujúcich dňoch vytvoriť vládu. Jeho Konzervatívna strana si podľa jeho slov užila "veľmi silnú noc, napísala agentúra Reuters.

Šéf britskej Labouristickej strany Ed Miliband vyhlásil, že jeho strana zažila "veľmi rozčarovanú" noc po tom, ako predbežné výsledky volieb ukázali, že labouristi veľmi zaostávajú za konzervatívcami premiéra Camerona.

"Toto bola pre Labouristickú stranu veľmi sklamaná a ťažká noc," povedal Miliband svojim prívržencom po tom, ako si udržal svoje parlamentné kreslo za Doncaster v severnom Anglicku, napísala agentúra Reuters. Svoje kreslo za Oxfordshire si udržal aj Cameron.

Miliband priznal porážku a dodal, že je mu "hlboko ľúto", k čomu došlo inde v Británii, obzvlášť v Škótsku, kde podľa jeho slov stranu zmietol nárast nacionalizmu.

Šéfka Škótskej národnej strany Nicola Sturgeonová vyhlásila, že Milibandovi labouristi "strácali dôveru škótskeho ľudu" už roky. Jej strana získala v Škótsku drvivú väčšinu kresiel a pretvorila britskú volebnú mapu, napísala agentúra AP. V Škótsku mali desaťročia prevahu labouristi.

01 - Modified: 2007-05-28 06:29:00 - Feat.: 0 - Title: Milinkevič chce založiť nové politické hnutie
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 03 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 04 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 09:49